ISU ConstanţaReguli de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unor calamităţi naturale

Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri materiale, este bine ca populaţia să fie informată şi să cunoască cum trebuie să reacţioneze în astfel de situaţii.

În acest sens, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa reaminteşte cetăţenilor următoarele reguli de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii de calamităţi naturale: păstraţi-vă calmul; ascultă mesajele transmise de posturile naţionale de radio şi televiziune, nu da crezare zvonurilor, nu crea panică, respectă indicaţiile autorităţilor.

În caz de cutremur nu părăsiţi clădirea pe timpul cutremurului şi adăpostiţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, birou sau masă rezistentă etc. şi, în niciun caz, nu folosiţi liftul. Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri şi cabluri electrice şi adăpostiţi-vă sub un paravan pentru a vă proteja de căderile unor părţi de construcţie, iar dacă sunteţi în maşină, opriţi la distanţă de construcţii şi cabluri electrice, fără a părăsi interiorul acesteia.

În cazul alunecărilor de teren trebuie să vă deplasaţi pe înălţimile cele mai apropiate şi nu vă întoarceţi pentru a nu vă expune pericolului.

Sfaturi practice în caz de dezastru

Dacă în localitatea unde vă aflaţi se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dumneavoastră, care pot fi acasă, la lucru sau la şcoală. Pentru o astfel de eventualitate, trebuie să stabiliţi din timp un loc de întâlnire. Este foarte important să aveţi întotdeauna la îndemână trusa de urgenţă: Alimente în conserve pentru circa 3 zile; Un radioreceptor cu baterii, lanternă şi baterii de rezervă; Medicamente pentru tratamentul uzual şi de urgenţă; Haine adecvate sezonului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Atenție, șoferi! Accident rutier pe DN 22, între localitățile Tariverde și Mihai Viteazul (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 1220

Condamnare definitivă pentru un fost angajat al ISU Dobrogea! 12 ani şi 6 luni de închisoare

26 Apr 2024 513

ISU Constanța Iepurașul Pompier vine în Piața Ovidiu! Toți copiii sunt așteptați

25 Apr 2024 498

Incendiu în Portul Constanța. Pompierii au intervenit

25 Apr 2024 566

ISU Constanța – Incendiile pot pune în pericol viețile omenești!

24 Apr 2024 382

Incendiu la un boiler, în Satu Nou, județul Constanța

23 Apr 2024 552

Exercițiu de pregătire în caz de cutremur cu participarea elevilor de la Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu” Constanța (Galerie FOTO)

23 Apr 2024 380

Intervenție a pompierilor ISU Constanța în Cimitirul Central. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 1379

Accident rutier în Eforie Nord, județul Constanța. O mașină a ieșit de pe carosabil și a intrat în peretele unei case

20 Apr 2024 969

UPDATE Accident rutier la Sibioara, județul Constanța. Una din victime a fost preluată de elicopterul SMURD (Galerie FOTO)

20 Apr 2024 2998

UPDATEAccident în dreptul Hanului Morilor, județul Constanța. O mașină a părăsit carosabilul

19 Apr 2024 719

Salvatorii din Constanța alături de copii, cu „iepurașul pompier”

19 Apr 2024 475

UPDATE Atenție! Avertizare de Cod portocaliu de vânt puternic pentru județele Constanța și Tulcea

17 Apr 2024 825

UPDATE Incendiu în localitatea Băltăgești, județul Constanța

17 Apr 2024 477

Știri Constanța Un pompier aflat în timpul liber a sărit în ajutorul bărbatului rămas captiv în urma accidentului de la Castelu (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1023