Jurnalist britanic - "Dar tu, România, poți să contribui la salvarea noastră"

Jurnalistul britanic Michael Bird îi roagă pe români să contribuie la salvarea lor. Iată câteva fragmente din text traduse de Alex Bradut Ulmanu:
 
„Pericolul este ieșirea din Uniunea Europeană. Dacă se întâmplă, ruina financiară se va răspândi între toate statele membre ale Uniunii, grupările de dreapta vor prelua controlul, iar proiectul european, care a dăinuit în cei 70 de ani de după război, se va prăbuși.
 
Dar tu, România, poți să contribui la salvarea noastră.
 
Prim-ministrul David Cameron e răspunzător de aruncarea Marii Britanii în această mizerie. A crezut că dacă va renegocia termenii participării țării sale la Uniunea Europeană își va putea opri propriul partid, eurosceptic prin excelență, să o ia în direcția ieșirii din UE.
 
Dar nimeni nu a înțeles ce a vrut să obțină Cameron cu adevărat din discuțiile de săptămâna trecută. Nici chiar el. Tot ce și-a dorit a fost o victorie.
 
În vreme ce Rusia și Turcia sunt în pragul războiului, iar milioane de sirieni ajung pe continent, renegocierea lui Cameron s-a axat pe desființarea alocațiilor plătite către copiii polonezi care locuiesc în Polonia și ai căror părinți trăiesc și sunt impozitați în Marea Britanie.
 
Și a reușit! Ca să-i închidă gura, statele membre ale UE l-au lăsat să le ia copiilor polonezi hainele de pe ei și mâncarea de la gură.
 
Dar n-a fost de ajuns pentru eurosceptici.
 

Nu poți să nu te întrebi — ce vor de fapt acești anti-europeni? Să sufere și mai mult copiii polonezilor? Să le golească pușculițele în căutarea oricărei monede cu chipul reginei? Dacă Cameron i-ar fi înecat pe acești copii în Vistula, ziarul anti-UE Daily Mail s-ar fi plâns că treaba s-a făcut “pe cheltuiala contribuabililor britanici” și că “ar fi trebuit găsită o metodă mai ieftină”. Și care ar fi aceasta? Vă reamintesc că vorbim de Polonia aici.
 
(...)

 
Voi, cei din prima și a doua generație de români din Marea Britanie, țineți minte — țările noastre au o legătură puternică, ce a crescut în intensitate în ultimele trei decenii.
 
Onorați marile valori tradiționale pe care noi părem să le fi uitat — libertate, fair play și domnia legii. L-am adăpostit pe Ion Rațiu, ca și pe nenumărați alții, pe care comunismul i-a trimis în exil. Iubim peisajele Transilvaniei cu o pasiune aflată la limita obscenului. Așa că vă cer să ne salvați de noi înșine.
 
Prim urmare, îi îndemn pe toți românii care locuiesc în Marea Britanie să găsească o cale prin care să voteze pentru rămânerea în UE — prin orice mijloace! Sunteți inventivi! Și dacă voi nu puteți, spuneți-le prietenilor voștri să voteze. Chiar dacă centrele de votare sunt aglomerate, predați-ne talentul vostru de a sta la coadă, ca să putem să reînvățăm importanța democrației”, spune jurnalistul.
 
Sursa text: contributors.ro
Sursa foto: theblacksea.eu

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cutremur în România, miercuri dimineața!

08 May 2024 268

UPDATE Cutremur în România! Cu ce magnitudine a fost detectat de seismologi

07 May 2024 813

Ziua Europei Monumente importante din întreaga UE vor fi iluminate. Printre ele, și 10 din România

07 May 2024 461

Aproximativ 200.000 de români au plecat în vacanță într-o stațiune din România în minivacanță

07 May 2024 512

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează „Ziua Națională a Portului Tradițional din România”. Iată programul activităților

07 May 2024 342

Consiliul Concurenței Intesa Sanpaolo intenționează să preia First Bank

07 May 2024 339

Loteria Română Report cumulat la Noroc de peste 1,88 milioane de euro! Vezi când au loc noile trageri

07 May 2024 399

Infotrafic Aglomerație pe drumurile din România – Vezi unde

06 May 2024 369

Alegeri electorale 2024 Contestația Partidului S.O.S. România, respinsă de judecătorii din Constanța

06 May 2024 471

Maramureș Echipă de salvamontişti şi poliţişti de frontieră în căutarea a doi tineri ucraineni

06 May 2024 340

A fost astăzi cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul

05 May 2024 847

ASSMB 22.000 de copii și adolescenți suferă de afecțiuni psihice

05 May 2024 482

Sondaj de opinie Cine credeți că are cele mai mari șanse să ajungă primar al orașului Cernavodă ?

05 May 2024 3454

Cutremur în România în prima zi de Paște! Iată unde a fost localizat epicentrul

05 May 2024 734

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

05 May 2024 576