Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin care produce apa grea pentru centrala din Cernavoda intra in insolventa

 
Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, intrarea in insolventa a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin, avand in vedere ca incapacitatea de plata in care se afla regia poate conduce la incetarea activitatii, susceptibila de a provoca inclusiv catastrofe ecologice.

RAAN produce inclusiv apa grea pentru centrala nucleara de la Cernavoda.

Printre motivele invocate de guvern figureaza "incapacitatea de plata in care se afla RA Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin poate conduce la incetarea activitatii, fapt ce poate provoca catastrofe ecologice, fiind stiut ca in instalatiile RAAN Sucursala ROMAG PROD se vehiculeaza 500 de tone de hidrogen sulfurat, gaz toxic, letal si exploziv, ce trebuie ars, in caz de sistare a productiei de apa grea, rezultand o cantitate importanta de SO2, substanta ce produce ploi acide cu influente negative asupra mediului si sanatatii populatiei din zona, cu efecte tranfrontaliere", potrivit ordonantei de urgenta care a fost publicata marti in Monitorul Oficial.
Pentru a putea introduce RAAN in insolventa, guvernul a adoptat ordonanta prin derogare de la legea nr 85/2006 privind insolventa, care nu se aplica regiilor autonome.
Administratorul special va fi numit prin ordin al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Cotidianul Adevarul relata, in iunie 2013, ca exista mai multe proceduri de sechestru pe bunurile regiei autonome, inclusiv pe sediul institutiei din Drobeta Turnu Severin. La acel moment, datoriile regiei se ridicau la 200 milioane euro.
In 29 mai, potrivit aceleiasi surse, Miercuri, 29 mai, a fost schimbat directorul general al RAAN, Marius Preda, cu consilierul ministrului pentru Energie, Dan Andrusca.
 sursa: hotnews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorii DIICOT au săltat trei directori din dosarul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Mehedinţi

14 May 2016 2347