Stiri calde

Șoferi de tir folosiți drept călăuze pentru a aduce droguri de mare risc în România. Cum funcționa gruparea infracțională destructurată de procurorii DIICOT

La data de 13.09.2017 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților NEGREA Marius-Viorel și COCIOBEA Alexandru, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și de mare risc.
 
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în luna decembrie 2016, inculpatul Negrea Marius Viorel a constituit împreună cu inculpații Z. F. și S. C. G. (cercetat de autoritățile germane), la inițiativa sa, un grup infracțional organizat, ce a acționat de pe teritoriul României dar și din străinătate, în cadrul căruia fiecare trebuia să desfășoare activități specifice pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc și de mare risc până la destinatar, precum și predarea lor la destinație, pentru a obține importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc (Ketamină și cannabis) și de mare risc (cocaină).
 
Din cercetări, a reieșit că inculpatul Negrea Marius Viorel, liderul grupării, a avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud și cu clienți din Marea Britanie.
 
Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiți conducători de autotrenuri cetățeni români, angajați la diverse companii de transport.
 
Astfel, inculpatul a coordonat preluarea din Olanda/Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, a cantității de aproximativ 36 kilograme cocaină și transportul către destinatarii din Marea Britanie. Pe traseu, la data de 17.02.2016, în localitatea Golborne, Warrington, autoritățile din Marea Britanie (National Crime Agency) l-au depistat și arestat pe un cetățean român în momentul în care a primit 18 kilograme cocaină de la doi șoferi ai unui autotren. Cu ocazia percheziționării autotrenului condus de către cei doi șoferi din Olanda/Belgia până în Marea Britanie, autoritățile britanice au mai găsit 18 kilograme cocaină. Inculpatul Negrea Marius Viorel l-a sprijinit pe cetățeanul român arestat de către autoritățile britanice, prin angajarea unui avocat precum și cu sume de bani pentru familia sa, pentru a-l vizita la locul de detenție.
 
De asemenea, inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, a cantității de aproximativ 54 kilograme ketamină și transportul către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, la data de 22.02.2017 inculpatul Z. F. s-a deplasat din Olanda în Belgia cu un autoturism iar în parcarea unui supermarket din Veurne a preluat de la reprezentantul furnizorului ce a ajuns în parcare cu o autoutilitară înmatriculată în Olanda, trei genți sport de culoare neagră în care se afla cantitatea de ketamină, ambalată în 52 pachete, învelite în folii din plastic, transparent.
 
Ulterior, inculpatul Z. F. le-a introdus în același autoturism pe care l-a condus într-o zonă industrială din apropierea localității Veurne, unde i-a predat cele trei genți cu droguri unui cetățean român, șofer al unui autotren înmatriculat în România.Șoferul autotrenului le-a depozitat în cabină după care s-a deplasat către Marea Britanie, unde urma să le predea destinatarului, sub îndrumarea inculpaților Negrea Marius Viorel și Z. F.
 
La data de 22.02.2017, în jurul orei 18:20 (ora Franței), lângă localitatea Dunkerque (la terminalul Ferryboat Loon-Plage 59 pentru curse regulate între Franța și Marea Britanie — Dover), autoritățile vamale franceze au descoperit în cabina autotrenului cele trei genți cu aproximativ 54 kilograme ketamină, împrejurări în care șoferul autotrenului a fost arestat, fiind condamnat de către instanța de fond la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu executare.
 
S-a mai reținut că inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat un alt transport către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, a preluat din Spania, de la furnizori, prin intermediul a doi cetățeni români, (cercetați de autoritățile spaniole) cantitatea de 6,5 kilograme cannabis. Inculpatul a coordonat transportul către destinatarul din Germania, sens în care, conform înțelegerii prealabile, doi șoferi, cetățeni români, care au aderat la acest grup infracțional organizat, au preluat cantitatea de droguri urmând să o transporte în Germania.
 
La data de 0l.03.2017, în localitatea Junquera, din Spania, aflată în apropierea graniței cu Franța, lucrătorii de la Guardia Civil au depistat respectiva cantitate de 6,5 kilograme cannabis, aflat într-o sacoșă, disimulată în interiorul remorcii cu lămâi ce urmau să ajungă în România, droguri destinate inculpatului S. C. G aflat pe teritoriul Germaniei.
 
De asemenea, inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, cât și transportul către destinatarii din Marea Britanie, a cantității de aproximativ 12 kilograme cocaină. În acest sens, inculpatul Z. F. s-a întâlnit cu transportatorul pentru a-i da instrucțiuni iar la data de 26.05.2017, în jurul orei 15:45, șoferul unui autotren înmatriculat în România a intrat pe teritoriul Germaniei, dinspre Olanda, staționând pe raza localității Viersen din Germania. La data de 27.05.2017 a intrat pe teritoriul Belgiei de unde a preluat cantitatea de cocaină, iar ulterior a trecut în Franța continându-și traseul până în jurul orei 18:50 când s-a înregistrat la ferryboat-ul din localitatea Dunkerque pentru a se deplasa către Dover, Marea Britanie.
 
În jurul orei 21:45, după ce a coborât de pe ferryboat cu autotrenul menționat, a fost oprit pentru control de către UK Police Border, ocazie cu care în patru cutii cu batoane de ciocolată aflate în semiremorca sigilată au fost găsite 12 pachete înfășurate în bandă adezivă în care se afla cantitatea de 12 kilograme de cocaină, împrejurări în care șoferul autotrenului a fost arestat de către autoritățile britanice.
 
Față de inculpatul Cociobea Alexandru s-a reținut că în luna ianuarie 2017 a aderat la grupul infracțional organizat constituit în luna decembrie 2016 de către inculpații Negrea Marius-Viorel, Z. F. și alții, grup infracțional organizat pe care l-a sprijinit prin acțiunile sale de pe teritoriul României dar și din străinătate.
 
În luna februarie 2017 inculpatul a recrutat doi cetățeni români pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infracțional, respectiv inculpatului Negrea Marius-Viorel, pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc (cocaină din Belgia în Marea Britanie), împrejurări în care a fost recompensat cu sume de bani (peste 9500 euro). În cadrul grupului infracțional organizat, cu intenție, inculpatul a ajutat la traficarea a cantității de aproximativ 21 kilograme cocaină, prin sprijinul acordat conducătorului unui autotren, cetățean român, pentru a transporta din Olanda în Marea Britanie cantitatea de cocaină, însă pe traseu, la data de 03.09.2017, autoritățile britanice (o echipă din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost găsită, în interiorul remorcii, disimulată în căptușeala unei canapele, cantitatea de cocaină.
 
Cercetările au fost inițiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activității infracționale a fost demarată o cooperare internațională, prin intermediul Eurojust și Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia și Olanda.
 
Astfel, în aceeași cauză, pentru documentarea activității infracționale, s-a acționat simultan în Germania, în Marea Britanie și în Olanda.
 
Acțiunea desfășurată în Germania s-a finalizat cu reținerea a doi cetățeni români și a unui cetățean german, care i-au sprijinit în confecționarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme.
 
În Marea Britanie a fost reținut un cetățean străin cu statut de refugiat care a asigurat distribuția drogurilor în această țară.
 
Autoritățile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetățean român.
 
În Olanda a fost efectuată o percheziție solicitată de către autoritățile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.
 
Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autoritățile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) și contrabandă cu țigări, membri ai aceleiași grupări.
 
Până la data acțiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg. de ketamina și 55 de kg. de cocaină de către autoritățile din Spania, Franța și Marea Britanie.
 
Inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.
 
La acțiune au participat și polițiști ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale — Inspectoratul General al Poliției Române polițiști din cadrul din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, serviciilor de combatere a criminalității organizate Bistrița Năsăud și Neamț precum și din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița Năsăud, Alba și Neamț.
 
Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul S.R.I.
 

”Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție” - au transmis procurorii DIICOT. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții la suspecți de trafic de droguri. Patru suspecți prinși în flagrant de polițiști (video)

18 Nov 2017 661

Doi bărbaţi reţinuţi după ce au introdus în ţară droguri de mare risc. Cum au procedat

17 Nov 2017 476

Bărbat reţinut după ce a vrut să introducă în ţară droguri de mare risc. Unde urma să ajungă marfa

16 Nov 2017 410

Bărbat reținut după ce a fost prins cu droguri de mare risc. Ce au găsit procurorii DIICOT în apartamentul acestuia

10 Nov 2017 336

Percheziţii la suspecţi de trafic de droguri. Un câine poliţist a descoperit substanţe interzise. Unde erau ascunse de suspecţi

10 Nov 2017 641

Şapte persoane, cercetate pentru trafic şi deţinere ilegală de droguri. Ce au găsit procurorii DIICOT

09 Nov 2017 809

Constanţa. Mascaţii de la DIICOT au făcut aproape 20 de percheziţii domiciliare. S-a lăsat cu trimiteri în judecată (document)

08 Nov 2017 1351

Grupare de de traficanți de droguri, destructurată de procurorii DIICOT. Cum acționau suspecții

06 Nov 2017 240

Eforturi de identificare şi destructurare a reţelelor de trafic Zeci de consumatori de canabis, etnobotanice şi ecstasy primesc consiliere în Centrul Antidrog Constanţa

04 Nov 2017 381

Percheziții într-un dosar de trafic de droguri și proxenetism. Mai multe persoane vor fi duse la audieri

26 Oct 2017 380

Persoane cercetate pentru trafic internaţional de droguri. Ce au descoperit procurorii DIICOT

18 Oct 2017 470

Tineri reținuți pentru trafic și comsum de droguri de risc. Ce au descoperit anchetatorii

14 Oct 2017 725

Percheziții ale procurorilor DIICOT în județul Constanța într-un dosar de trafic de droguri. Doi suspecți au fost reținuți

12 Oct 2017 913

Grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de trafic de droguri, destructurat de procurorii DIICOT

09 Oct 2017 817

Oficial DIICOT Cei doi poliţişti bănuiţi de infracțiunii de trafic de droguri, arestaţi preventiv

02 Oct 2017 685

Plantaţie clandestină de cannabis într-o pădure din judeţul Arad. Doi poliţişti reţinuţi pentru trafic de droguri

01 Oct 2017 529

Percheziții la persoane bănuite de trafic de droguri de mare risc. Ce au găsit polițiștii

29 Sep 2017 973

Grupare infracțională specializată în trafic de droguri de mare risc, destructurată de procurorii DIICOT

26 Sep 2017 647

Percheziții de amploare la membrii unor grupări organizate. Ce au găsit polițiștii

17 Sep 2017 1685

Polițiștii au efectuat zeci de percheziții în ultimele două săptămâni la suspecți de trafic de droguri. Ce au depistat oamenii legii

02 Sep 2017 900

Maior din cadrul SRI suspectat de trafic de cannabis și cocaină. Procurorii DIICOT Arad au efectuat percheziții la locuințele suspecților

18 Aug 2017 581

UPDATE. Trafic de cocaină în stațiunea Mamaia. Doi bărbați din București cereau 300 de euro pe trei grame de droguri de mare risc

18 Aug 2017 1008

UPDATE. DIICOT Trei persoane bănuite că ar fi vândut droguri de mare risc în cluburile de fiţe din Mamaia

17 Aug 2017 1526

Suspecți de trafic de droguri de risc și de mare risc depistați de jandarmi la Vama Veche. Ce au găsit militarii asupra lor

25 Jul 2017 823

Bombă de la DIICOT. Aproape 50 de persoane, trimise în judecată. Sunt şi constănţeni

06 Jul 2017 2225

Flagrant în Constanţa! Căpşunica a fost arestată!

23 Jun 2017 6847

17 percheziţii în Constanţa! Tineri menţinuţi în arest

21 Jun 2017 3769

Lista completă a celor arestaţi Procurorii DIICOT continuă cercetările în dosarul celor 17 percheziţii. Cine poate lua decizia finală

17 Jun 2017 3603

Zece reținuți în urma perchezițiilor BCCO și DIICOT. Toți din Constanța, Mangalia, Limanu, Eforie. Făceau trafic cu droguri

16 Jun 2017 10856

Revista presei locale

16 Jun 2017 3072

Percheziţii DIICOT Ruta drogurilor de mare risc trece prin Bulgaria-Port-Constanţa-Eforie (galerie foto)

15 Jun 2017 1378

UPDATE Trei constănţeni, reţinuţi pentru trafic de droguri de mare risc şi punerea în circulație de valori falsificate

06 Jun 2017 1893

Tânără, reţinută de procurorii DIICOT Constanţa pentru trafic de droguri de mare risc

06 Jun 2017 1431

Cetăţean britanic, urmărit internaţional de către autoritățile spaniole, prins la Constanţa

03 May 2017 739

Trafic de droguri, pe litoral, în minivacanţa de 1 mai. Ce au constatat polițiștii antidrog din Constanța

02 May 2017 2969

Percheziţii. S-au aprovizionat cu haşiş din Spania, Maroc şi Malaga. Cum au introdus drogurile în ţară

25 Apr 2017 3078

Copil de 4 ani drogat. Procurorii DIICOT au deschis o anchetă

24 Apr 2017 3291

Flagrant şi percheziţii soldate cu trimiteri în judecată. Ce făceau trei bărbaţi în Tulcea

10 Apr 2017 907

Percheziţii DIICOT la Constanţa. Suspecţi de trafic de cannabis arestaţi pentru 30 de zile

27 Mar 2017 1659

Copil iniţiat în traficul de droguri de propria mamă

06 Mar 2017 723

Percheziții DIICOT în Constanța și Tulcea. S-a lăsat cu arestări preventive! (video)

23 Feb 2017 1981

Cercetat pentru consum şi comercializare de extasy

08 Feb 2017 795

Percheziţii în Suceava. Persoane cercetate pentru trafic de droguri

08 Feb 2017 642

15 percheziţii domiciliare. Cercetați pentru trafic și consum de droguri

07 Feb 2017 628

Reținuți de DIICOT pentru trafic ilicit internațional de droguri de mare risc

02 Feb 2017 832

Revista presei locale

02 Feb 2017 974

Individ din Cernavodă, ridicat de procurorii DIICOT Constanța

31 Jan 2017 4795

DIICOT Oradea. Cercetaţi pentru că vindeau cannabis

27 Jan 2017 669

Cetățean olandez, reținut de DIICOT pentru trafic de droguri de risc şi de mare risc

20 Jan 2017 919

Fiul unei foste judecătoare, arestat preventiv, pentru trafic de droguri de mare risc

15 Jan 2017 591