Vicepreşedintele BCE Băncile ar trebui să beneficieze de sprijin din partea statului după Brexit

Dificultățile cu care s-au confruntat recent anumite bănci europene ar putea justifica un "mic" sprijin din partea statului, a declarat joi vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, informează Reuters, citată de Agerpres.
 
Potrivit lui Constancio, o interpretate strictă a regulilor care interzic ajutoarele de stat a împiedicat până acum băncile să își reducă activele cu probleme, astfel că băncile au păstrat în bilanțurile lor un stoc important de credite neperformante, dar acum a venit timpul să fie revizuită această abordare. În ultimele săptămâni acțiunile băncilor au scăzut puternic, investitorii fiind îngrijorați în special de băncile italiene și cele portugheze. Scăderea cotației acțiunilor a majorat costurile de finanțare ale băncilor și a alimentat îngrijorările cu privire la o reducere a creditului.
De altfel, autoritățile italiene au și demarat discuțiile cu Comisia Europeană cu privire la un plan de recapitalizare a băncilor din peninsulă cu fonduri publice.
"Situația actuală, după o nouă rundă de scădere a prețului acțiunilor după Brexit, justifică o reflexie profundă asupra mijloacelor de a compensa anumite insuficiențe ale pieței printr-un mic sprijin public destinat îmbunătățirii stabilității anumitor sectoare bancare. Fără această abordare, singura soluție viabilă la dispoziția autorităților de supervizare ar fi introducerea unor limite de timp pentru deprecierea creditelor neperformante, care, într-o abordare realistă, vor necesita mai mulți ani pentru a atinge niveluri rezonabile", a spus Vitor Constancio la o conferință organizată la Madrid, citat de agerpres.ro
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nuclearelectrica anunță că a obținut finanțare de la BEI pentru proiectul Instalației de Detritiere

22 Dec 2023 870

APIA. Ajutor de minimis în domeniul apicol. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile. Când se pot depune cererile

18 Nov 2021 1365

Banca Centrală Europeană anunţă un plan de urgenţă de 750 de miliarde de euro pentru datoria publică şi privată

19 Mar 2020 1613

Banca Centrală Europeană a decis oprirea tipăririi bancnotei de 500 de euro

05 May 2016 3014

Banca Centrală Europeană va menține finanțarea de urgență pentru Grecia

06 Jul 2015 2014

Mugur Isărescu, consultări cu Klaus Iohannis Nou record pentru francul elveţian (CHF) - 4.5817 lei

23 Jan 2015 2641

Banca Centrală Europeană a lansat o nouă bancnotă de 10 euro

24 Sep 2014 1902