Zona marină Capul Tuzla. S-a aprobat Planul de management și regulamentul sitului natura 2000

Ieri a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, numărul 712, Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, numărul 1.433, semnat de secretarul de stat Viorel Traian Lascu, privind aprobarea Planului de management și Regulemantul sitului Natura 2000 Zona marină de la capul Tuzla.
 
Ordinul a fost emis în baza Deciziei etapei de încadrare din 18 martie anul acesta emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța în urma derulării unor proceduri specifice.

Custodia Sitului de importanţă comunitară Zona Marină de la Capul Tuzla a fost atribuită Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină, în baza Convenţiei de custodie nr. 0189 din 14.07.2010, încheiată între aceasta şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în calitate de autoritate responsabilă.

Activităţile de pază şi control sunt exercitate de către personalul autorizat al Custodelui, cărora le revine şi sarcina constatării faptelor ce constituie contravenţii. În exercitarea activităţii de pază şi supraveghere Custodele poate apela la cadrele Poliţiei de Frontieră ale Poliţiei locale şi ale Serviciului Salvamar.

Condiţiile şi modalităţile de colaborare între Custode şi alte autorităţi vor fi stipulate prin protocol de colaborare încheiat între părţile implicate.
Respectarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a Planului de management este obligatorie pentru custodele Sitului Natura 2000 Zona Marină de la Capul Tuzla, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în perimetrul sitului de interes comunitar.

Ce este Zona Marină de la Capul Tuzla

Situl reprezintă, potrivit wikipedia, o zonă naturală aflată în adâncul Mării Negre din zona Cap Tuzla, un relief recifal stâncos accidentat ce adăpostește microhabitate marine diverse. Aria protejată încadrată în bioregiune pontică a apelor teritoriale ale Mării Negre, conservă trei habitate de tip: Bancuri de nisip acoperite permanent de un strat mic de apă de mare, Nisipuri și zone mlăștinoase neacoperite de apă de mare la reflux și Recifi și protejază specii importante de floră, faună și ihtiofaună marină.

La baza desemnării sitului se află trei specii enumerate în anexa I-a a Directivei Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică), printre care două mamifere: porcul-de-mare (Phocoena phocoena) și delfinul cu bot gros (Tursiops truncatus) și rizeafca, un pește din specia Alosa tanaica.

Cocoşel-de-mare (Aidablennius sphynx)

Alte specii de pești aflate în sit: morun (Huso huso), păstrugă (Acipenser stellatus), nisetru (Acipenser gueldenstaedtii), căluț de mare (Hippocampus guttulatus), platarin (Liza ramada), hanus (Mesogobius batrachocephalus), ața de mare (Nerophis ophidion), ac de mare (Syngnathus typhle), ac de mare cu bot ascuțit (Syngnathus tenuirostris), un guvid din specia Neogobius ratan, limbă-de-mare (Solea nasuta), smaridul (Spicara smaris), pește european de apă sărată (cu specii de Callionymus risso, Symphodus tinca), scrumbie (Scomber scombrus), scorpie de mare (Scorpaena porcus), steluță (Symphodus ocellatus), bou de mare (Uranoscopus scaber), barbun (Mullus barbatus ponticus), cocoșel de mare (Aidablennius sphynx), dragon de mare (Trachinus draco).


În arealul sitului este semnalată atât prezența nevertebratelor (Clibanarius erythropus, Carcinus aestuarii, Eriphia verrucosa, Xantho poressa, Pachygrapsus marmoratus, Hemimysis anomala, Dysidea fragilis, Halichondria panicea, Gastrana fragilis), cât și a unor specii de alge (Corallina officinalis, Cystoseira barbata).

Interdicţii 

În Situl Natura 2000 Zona Marină de la Capul Tuzla sau în vecinătatea acestuia sunt interzise orice fel de activităţi sau acţiuni care ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra elementelor naturale protejate.

Sunt strict interzise în mod special următoarele activităţi:

a) colectarea, recoltarea, capturarea, uciderea sau distrugerea speciilor de plante sau animale protejate prin orice mijloace, precum şi orice altă activitate care ar putea prezenta un pericol pentru aceste specii, inclusiv introducerea de specii alohtone;
b) modificarea directă sau indirectă, prin orice mijloace, a caracteristicilor sedimentologice ale mediului (colectarea şi distrugerea substratului pietros) şi a celor biochimice ale apei, ca şi deversarea de reziduuri lichide şi solide şi introducerea oricăror substanţe care ar putea schimba, chiar şi temporar, caracteristicile mediului marin;
c) activităţi de pescuit sau acvacultură care pot genera efecte distructive asupra biocenozelor şi habitatelor bentale;
d) traularea şi vânătoarea subacvatică până la adâncimi mai mici de 20 m;
e) scufundările de orice fel, cu excepţia celor explicit stipulate în regulile privind regimul de siguranţă al Sitului Natura 2000 Zona Marină de la Capul Tuzla;
f) orice activitate care poate dăuna, incomoda sau deranja desfăşurarea studiilor şi programelor de cercetare ştiinţifică în zonă;
g) utilizarea armelor, explozivilor şi a oricăror alte mijloace distructive, ca şi substanţelor toxice şi poluante în mediul acvatic;
h) folosirea oricăror substanţe chimice în perimetrul ariei fără acordul custodelui;
i) distrugerea sau degradarea indicatoarelor, marcajelor, plăcuţelor sau panourilor informative.

Sursa foto: ZIUA de Constanta
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 989

13 ani de la moartea scafandrilor Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas

10 Sep 2023 5417

12 ani de la moartea scafandrilor Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas

09 Sep 2022 1939

„Pământul este mai sărac, iar cerul are un înger în plus“ Zece ani de la moartea scafandrilor Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas

09 Sep 2020 7421

Nouă ani de la moartea scafandrilor Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas

09 Sep 2019 1918

Opt ani de la moartea scafandrilor Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas

09 Sep 2018 2012

Cine a pus gardu-n drum… Locuitorii din Eforie Sud s-au trezit cu o porţiune de plajă îngrădită (galerie foto)

03 Aug 2018 3455

Constanţa. Şapte ani de la moartea scafandrilor Cătălin Ispas şi Cristian Zarafu. Au murit în interiorul epavei navei Medy

09 Sep 2017 5641

UPDATE 1 Pompierii au fost solicitaţi, din nou, în Tuzla

21 Nov 2015 1758

70 de migranţi aflaţi în pericol pe o ambarcaţiune ce naviga în Marea Neagră, salvaţi de poliţiştii de frontieră români

28 Feb 2015 1432

Nasul Tv Sub oblăduirea lui Dan Şova, contract dubios între RAS Tuzla şi Ministerul Transporturilor

20 Aug 2014 3010