Cât de benefice sunt pentru sănătate căpşunele

Cu un efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv, reminalizant, alcalinizant al sângelui şi de reducere a colesterolului, căpşunul este una dintre plantele cele mai cultivate şi folosite în scop terapeutic.

Conform csid.ro, în scop terapeutic sunt folosite atât frunzele, cât şi rizomul şi fructele căpşunului. Planta şi fructele sunt bogate în vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, elagic şi pantotenic, proteine, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, proteine şi zaharuri.
Astfel, căpşunele sunt recomandate pentru tratarea reumatismului, afecţiunilor renale, gutei, constipaţiei, hipertensiunii arterioare, tulburarilor hepato-biliare, eczemelor, insomniilor, acneei, obezităţii şi a multor altor afecţiuni. Totodată, 8 căpşune de mărime medie asigură 140% din necesarul de vitamina C zilnic recomandat şi 20% din acidul folic recomandat femeilor gravide. O cană de căpşune are doar 55 de calorii. Căpşunele conţin un nivel foarte crescut de nitraţi, care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi a oxigenului prin muşchi.

Astfel, acestea pot fi consumate înaintea antrenamentelor pentru o mai bună anduranţă şi pentru o ardere accelerată a caloriilor.
În amestec cu mierea, căpşunele pot fi folosite pentru tratarea arsurilor şi a inflamaţiilor.
Căpşunele sunt foarte eficiente şi în tratarea tenului gras, cu tendinţă acneica, pori dilataţi şi puncte negre, fiind recomandate măştile realizate din fructele proaspete, eventual amestecate cu zeama de lămâie şi iaurt.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Beneficiile consumului de căpșune

10 Apr 2020 2478