Cu un efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv, reminalizant, alcalinizant al sângelui şi de reducere a colesterolului,
căpşunul este una dintre plantele cele mai cultivate şi folosite în scop terapeutic.
Conform csid.ro, în scop terapeutic sunt folosite atât frunzele, cât şi rizomul şi fructele căpşunului. Planta şi fructele sunt bogate în vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, elagic şi pantotenic, proteine, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, proteine şi zaharuri.
Astfel,
căpşunele sunt recomandate pentru
tratarea reumatismului, afecţiunilor renale, gutei,
constipaţiei, hipertensiunii arterioare, tulburarilor hepato-biliare, eczemelor, insomniilor, acneei, obezităţii şi a multor altor afecţiuni. Totodată, 8 căpşune de mărime medie asigură 140% din
necesarul de vitamina C zilnic recomandat şi 20% din acidul folic recomandat femeilor gravide. O cană de căpşune are doar 55 de calorii. Căpşunele conţin un nivel foarte crescut de nitraţi, care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi a oxigenului prin muşchi.
Astfel, acestea pot fi consumate înaintea antrenamentelor pentru o mai bună anduranţă şi pentru o ardere accelerată a caloriilor.
În amestec cu mierea, căpşunele pot fi folosite pentru
tratarea arsurilor şi a inflamaţiilor.
Căpşunele sunt foarte eficiente şi în
tratarea tenului gras, cu tendinţă acneica, pori dilataţi şi puncte negre, fiind recomandate măştile realizate din fructele proaspete, eventual amestecate cu zeama de lămâie şi iaurt.
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: