Ştiaţi că...? Scriitorul Aleksandr Solzhenitsyn, expulzat din Uniunea Sovietică...

Pe 28 decembrie 1973, apărea primul volum din cartea lui Aleksandr Solzhenitsyn, cunoscut sub numele de „Arhipelagul Gulag”. Publicarea cărţii a dus la expulzarea scriitorului din Uniunea Sovietică, în februarie 1974. Autorul a fost acuzat de înaltă trădare, iar în momentul expulzării era considerat „cel mai celebru om din Occident".
 
„Arhipelagul Gulag” este o narațiune complexă, care tratează subiectul sistemului de lagăre de concentrare. Cartea este bazată pe mărturiile martorilor oculari și pe surse primare de documentare, precum și pe propriile experiențe ale autorului ca prizonier într-un lagăr de muncă din Gulag. Aleksandr Solzhenitsyn şi-a legat definitiv numele de dezvăluirea adevăratei feţe a totalitarismului comunist.
 
Autorul s-a născut în 1918, în nordul Caucazului, la Kislodovsk. Tatăl său moare înainte de naştera lui, fiind crescut de mama sa, care i-a încurajat aptitudinile literare şi ştiinţifice. A urmat cursurile Facultăţii de Matematică şi Fizică de la Universitatea din Rostov. Dintre lucrările apărute şi în limba română, după 1989, amintim: „Pavilionul Canceroşilor”, „O zi din viaţa lui Ivan Denisovici”.
 
Sursa foto: Wikipedia

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.