Ştiaţi că...? Ziua în care s-a născut tragedia greacă...



La data de 23 noiembrie 534 î.Hr., Pisistrate a organizat la Atena primele spectacole teatrale. Potrivit istoricilor, aceasta a fost ziua în care s-a născut tragedia greacă.
 
Coriştii, purtând măşti în chip de ţap, înfăţişau făpturi legendare, prietenii zeului Dionysos. În momentul în care unul dintre corişti s-a detaşat din ansamblu, răspunzând corului prin cuvinte atribuite zeului, a apărut elementul dramatic, dialogul. Astfel, a apărut pentru prima dată actorul.
 
Primul actor care a jucat un personaj pe o scenă, pe zeul Dionysus, a fost poetul Thespis. De asemenea, Thespis este primul actor care a câştigat un premiu pentru tragedie. Tot Thespis ar fi inventat turneele teatrale cu spectacole în diverse oraşe. El transporta costumele, măştile şi recuzita într-un vagon tras de cai. În Istoria Teatrului, se spune că Thespis a inventat primul actor, Eschil, pe al doilea, Sofocle, pe al treilea, şi astfel tragedia a fost completată.
 
Producțiile teatrale moderne implică munca unei echipe în spatele scenei: proiectanți, constructori, tehnicieni, costumieri, machiori, actori și regizori. Teatrele profesioniste oferă ultimele inovații din electronică, sisteme de iluminat și sonorizare.
 
Sursa foto: Wikipedia
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spectacole 2023 Teatrul Danovski Primele spectacole ale anului 2023 la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța. Ce poate vedea publicul

31 Dec 2022 1773

Ştiaţi că...? Primele spectacole teatrale...

23 Nov 2014 1439