Erste Group şi BCR acordă o finanţare de 76 milioane euro pentru proiectul parcului eolian de 108 MW din România dezvoltat de STEAG GmbH, Germania

Tranzacţia consolidează poziţia Erste Group drept unul dintre principalii finanţatori ai proiectelor energetice din ECE, valorificând expertiza locală a Băncii Comerciale Române
 
Erste Group Bank AG, împreună cu Banca Comercială Română şi BERD, asigură fondurile necesare construirii parcului eolian Crucea Nord de 108 MW, situat în zona Dobrogei, pe ţărmul românesc al Mării Negre.
 
Erste Group Bank AG are rolul de aranjor principal mandatat, acordând o finanţare de 49 milioane euro alături de BERD într-o structură paralelă de credit la termen, în timp ce BCR asigură o facilitate de credit de 27 milioane euro pentru a asigura necesarul de finanţare pe parcursul procedurilor de recuperare a TVA. De asemenea, Erste Group Bank AG îndeplineşte rolul de agent de sindicalizare şi securitate, precum şi de furnizor unic al acoperirii riscului pentru beneficiarul împrumutului. Facilitatea de credit comercial oferită de Erste Group beneficiază de acoperire din partea agenţiei daneze de asigurare a creditelor de export Eksport Kredit Fonden.
 
Împrumutul sindicalizat are o scadenţă de 14 ani, inclusiv perioada de construcţie, şi prezintă diverse elemente de finanţare structurată. În pofida marilor incertitudini şi a schimbărilor succesive care au marcat piaţa românească de energie regenerabilă în ultimele luni, tranzacţia s-a încheiat cu succes.
 
Crucea Wind Farm S.A. este deţinută integral de STEAG GmbH, unul dintre cei mai importanţi producători de energie din Germania. ’’Suntem bucuroşi să vedem concretizarea tranzacţiei pentru parcul eolian Crucea Nord. Acesta este primul nostru proiect în România şi este rezultatul unei colaborări foarte bune dintre STEAG şi EBRD, EKF, Erste, BCR’’, a declarat Michael Baumgärtner, CFO STEAG GmbH.
 
Costurile totale ale investiţiei se ridică la aproximativ 200 milioane euro. Parcul eolian Crucea Nord va fi format din 36 de turbine eoliene de câte 3 MW, furnizate de producătorul danez de turbine Vestas. Vestas România şi EnergoBit sunt contractorii care vor furniza celelalte elemente ale infrastructurii parcului eolian. Construcţia parcului eolian se află într-un stadiu avansat, acesta fiind programat să intre în exploatare comercială la sfârşitul anului 2014.
 
Compania STEAG GmbH este activă pe piaţa producţiei de energie de peste 75 de ani. Fiind o companie cu operaţiuni internaţionale, STEAG oferă clienţilor soluţii integrate în sectoarele de producţie de energie şi energie calorică şi de servicii tehnice. Competenţele de bază ale STEAG includ proiectarea, construcţia şi operarea atât a centralelor de dimensiuni extinse cât şi a unităţilor de producţie mai mici, precum şi comercializarea electricităţii produse de centralele operate de companie. Capacitatea de producţie a STEAG se bazează pe combustibili minerali şi, de peste 10 ani, şi pe surse de energie regenerabilă. STEAG este deţinută în procent de 51% de către un consorţiu format din şapte companii de utilităţi municipale din regiunea Rin-Ruhr a Germaniei şi 49% de Evonik Industries AG („Evonik”).
 
Operaţiunile pe pieţe străine sunt şi vor rămâne o parte integrantă a modelului de afaceri a STEAG şi vor fi extinse în continuare ca pilon al strategiei companiei. În acest context, STEAG se concentrează cu succes în primul rând pe termocentrale, precum şi pe sursele de energie regenerabilă. Pieţele de creştere din Europa (inclusiv Polonia, România şi Franţa) fac parte din strategia companiei de dezvoltare a energiei regenerabile. Prin urmare, focusul este pe proiectele eoliene, precum proiectul parcului eolian Crucea Nord de 108 MW.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 849

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1457

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 381

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 425

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1858

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 669

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1044

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 976

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 657

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 819

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 691

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 951

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1570

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 833

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 564