Acum, anomaliile genetice pot fi depistare în primele luni de sarcină fără a pune în pericol mama şi fătul PrenaTest ® revoluţionează diagnosticul prenatal, fiind o premieră pentru Bucureşti

Riscul formării trisomiilor fetale creşte odată cu înaintarea în vârstă a gravidei. De exemplu, în timp ce riscul apariţiei sindromului Down la o gravidă de 30 de ani este 1:1000 (din 1000 de feţi unul este afectat de sindromul Down), în cazul unei gravide de 40 de ani, riscul este de 10 ori mai mare, reprezentând 1:100 (din fiecare 100 de sarcini una este afectată de sindromul Down).
 
Bucureşti, 11 noiembrie 2013 - PrenaTest® este o metodă revoluţionară de diagnostic prenatal care poate depista, în primele luni de sarcină, anomaliile genetice fără a pune în pericol mama şi fătul. PrenaTest® este un test noninvaziv produs de Lifecodexx care, spre deosebire de metoda clasica de screening pre-natal, consta in prelevarea sângelui matern. Eficacitatea PrenaTest® a fost demonstrată în clinicile internaţionale prin studii efectuate pe un esantion reprezentativ de paciente. Rezultatele au dovedit sensibilitatea testului de peste 95%.
 
PrenaTest® este recomandat în cazul gravidelor de peste 35 ani, părinţilor care au în antecedente naşteri cu feţi afectaţi de sindromul Down (trisomia 21), precum şi al gravidelor la care, prin metode de screening convenţionale (markeri biochimici, ecografie), a fost depistat un risc mediu sau crescut de existenţa a sindromului Down.
 
Fătul afectat de sindromul Down eliberează o cantitate excesivă de cromozomi 21, 18 sau 13, cromozomi care sunt reprezentaţi de ADN-ul care circulă liber în sângele matern. Cu ajutorul PrenaTest®, se poate identifica excesul de cromozomi cu cea mai mare precizie. Testul se bazează pe o tehnică genetică moleculară, care examinează fragmentele ADN-ului fetal care circulă liber în sângele matern, capabilă să determine originea (adică cromozomul din care provin) şi cantitatea acestora. În urma unei consilieri ginecologice, şi după obţinerea consimţământului gravidei, se recoltează 20 ml de sânge de la gravidă, într-un tub special creat pentru efectuarea testului. Proba de sânge va fi transportată la laboratoarele de diagnosticare LifeCodexx. Efectuarea probei durează în general 10 zile lucrătoare. Riscul la recoltare este cel a unei recoltări normale, adică aproape 0.
 
Dacă rezultatul PrenaTest® este negativ, existenţa trisomiei fetale 21, 18 şi 13 poate fi exclusă cu cea mai mare probabilitate. Dacă PrenaTest® este pozitiv, probabilitatea ca fătul să fie afectat de trisomie este aproape sigură. În acest caz, în urma unei consilieri obstetricale şi / sau genetice, diagnosticul trebuie confirmat prin testele genetice invazive, de regulă amniocenteză. În cazul în care rezultatul PrenaTest® este pozitiv (testul indică existenţa trisomiei), costurile legate de efectuarea diagnosticului genetic prin metoda invazivă (amniocenteză) sunt suportate de către New Era Genetics RO. S.R.L.
 
Metoda este recomandată dupa ce se face un screening cu metoda bitest acreditat FMF (Kryptor Compact Plus) iar rezultatul arată un risc mare sau intermediar. Metoda Prenatest şi Kryptor împreună se găsesc doar în câteva centre de excelenţă din Bucureşti (Spitalul Filantropia, CMMB, Laboratorul Cytogenomic, Laboratorul Personal genetics), precum şi la Spitalul Euromaterna Constanţa.
 
Screening-urile tradiţionale complexe, efectuate în vederea estimării riscului de apariţie a anomaliilor în timpul sarcinii, prezintă un risc de afectare a vieţii mamei şi a fătului. Anomaliile sunt detectate cu ajutorul unor markeri identificaţi din sângele gravidei. Marele dezavantaj al acestor metode este faptul că ele nu oferă un rezultat concret, ci evaluează doar riscul apariţiei trisomiei 21, având un potenţial de eroare de 5%.
 
În România, PrenaTest® poate fi accesibil şi în centrele specializate din Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Cluj, Deva şi Braşov.
Pentru detalii suplimentare, puteţi suna la: 021 410 9494, E-mail: i.komporaly@gmail.com, sau vizita site-urile: www.personalgenetics.ro/home, www.prena-test.ro şi http://lifecodexx.com/index.php?id=24

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine va ridica autovehiculele abandonate din municipiul Mangalia? (DOCUMENT)

07 May 2024 413

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 868

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1479

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 384

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 432

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1864

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 672

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1050

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 977

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 658

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 820

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 691

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 960

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1576

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 844