MASURILE DE PREVENIRE A CONTAMINARII CU VIRUSUL GRIPAL PORCIN

COMUNICAT

DG SANCO din cadrul Comisiei Europene a informat toate autorităţile veterinare ale statelor membre ale Uniunii Europene despre evoluţia gripei porcine, în Mexic, S.U.A. şi Canada. Ca urmare a acestei situaţii epidemiologice internaţionale sub raportul gripei porcine este imperios necesară recunoaşterea manifestărilor clinice ale bolii şi măsuri severe de supraveghere sanitară veterinară.

DATE DESPRE BOALĂ
Gripa porcină a evoluat pentru prima dată în anul 1919, în S.U.A. Boala era considerată o entitate clinică nouă pentru această specie şi evolua în paralel cu pandemia de gripă umană, fiind caracterizată de o simptomatologie asemănătoare cu cea a gripei umane, motiv pentru care a fost denumită influenţă/gripă suină. Boala se caracterizează prin contagiozitate înaltă, difuzilibilitate mare în efectiv, corelată cu sezonul rece şi afectarea tuturor categoriilor de vârstă. Agentul etiologic este reprezentat de mai multe subtipuri ale virusurilor gripale A, respectiv: H1N1, H1N2 şi H3N2.
               Conform comunicatului O.M.S., oamenii nu se pot infecta prin consumul de carne de porc. Toate virusurile influenţei  (gripei) sunt foarte sensibile la căldură şi sunt distruse la temperaturi de peste 70ºC.
               Transmiterea gripei porcine de la de la porci la oameni se datorează  contactului direct cu animalele infectate, la fel ca şi în gripa aviară.
 Informaţiile recente de specialitate menţionează că virusul gripal porcin izolat recent în Mexic,  S.U.A. şi Canada, este o combinaţie de virus porcin, aviar şi uman, iar modul în care a suferit mutaţia nu este cunoscut.
 
MĂSURILE DE PREVENIRE A CONTAMINĂRII CU VIRUSUL GRIPAL PORCIN

            Principiul de bază al prevenirii izbucnirii unei epizootii în general şi al gripei porcine în special, constă în consolidarea unui parteneriat solid între medicii veterinari şi fermieri şi colaborarea cu medicii umani. Această cooperare permite un răspuns rapid la orice problemă şi poate contribui la prevenirea unei epidemii de proporţii.

CELE MAI IMPORTANTE MĂSURI DE PROFILAXIE GENERALĂ SUNT:           
- respectarea condiţiilor de biosecuritate a fermelor; hrana, apa, sistemele de hrănire şi adăpare constituie parte integrantă a sistemului de biosecuritate al unei ferme;
- limitarea pe cât este posibil a contactului direct al oamenilor cu animalele; evitarea accesului vizitatorilor în ferme;
- menţinerea animalelor în adăposturi curate, igienice; efectuarea periodică de dezinfecţii, dezinsecţii şi deratizări;
- folosirea echipamentelor de protecţie; îmbrăcămintea şi încălţămintea de protecţie trebuie curăţată, spălată sau eliminată după utilizare; evitarea manipulării furajelor cu acelaşi echipament folosit la manipularea dejecţiilor;
- evitarea contactului direct şi indirect al animalelor de fermă cu păsările şi animalele sălbatice;
- accesul interzis în ferme al personalului care manifestă simptome ce pot fi atribuite gripei umane sau altor boli transmisibile şi transmiterea acestor date către autoritatea de sănătate publică;
- transportul animalelor cu mijloace adecvate, care să nu permită răspândirea bolilor;
- animalele nou introduse să nu vină în contact direct cu efectivul existent decât după minim 14-21 de zile de supraveghere;
- detectarea timpurie şi raportarea animalelor bolnave  este esenţială pentru prevenirea izbucnirii unor epidemii;


 În scopul păstrării indemnităţii teritoriale sub raportul gripei porcine, direcţiile sanitare veterinare si pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor continua supravegherea sanitară veterinară, acordând importanţă deosebită asupra următoarelor activităţi:
- monitorizarea strictă a exploataţiilor de porcine din teritoriu şi a circulaţiei animalelor;
- supravegherea sanitară veterinară şi anunţarea imediată la  A.N.S.V.S.A. (telefon 0374150200/fax 021 3124967), a oricărei suspiciuni de boală;

- colaborarea cu autorităţile de sănătate publică;
- informarea operatorilor economici privind evoluţia gripei porcine în Mexic, S.U.A. şi Canada;
- verificarea zilnică în sistemul electronic TRACES a tuturor transporturilor intracomunitare de suine vii, în vederea depistării trasabilităţii acestora şi a unor evenutale  deficienţe în completarea certificatelor veterinare de sănătate; responsabilul Traces va întocmi şi raporta zilnic directorului executiv al DSVSA toate exploataţiile de destinaţie la care ajung transporturile de suine vii notificate ;
- în baza Protocolului încheiat între Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, se va intensifica controlul circulaţiei de animale pe drumurile publice;
-  controlul tuturor documentelor sanitare veterinare şi a altor documente care trebuie să însoţească în mod obligatoriu transportul în sensul corectitudinii ca formă şi conţinut a acestora.
DIRECTOR EXECUTIV ADJUNCT,
DR.DINCĂ GHEORGHE


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 822

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1402

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 373

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 393

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1827

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 662

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1023

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 973

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 656

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 815

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 682

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 938

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1559

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 819

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 562