Lansare carte - “Vise în paragină” de Alexandru Calmâcu

Profesorul Alexandru Calmâcu, redactor şef al Editurii Universităţii din Bucureşti, a lansat vineri, 22 mai, volumul “Vise în paragină”, o colecţie de editoriale în care sunt prezentate şi satirizate întâmplări inedite inspirate din evoluţia societăţii româneşti postcomuniste. Cartea îmbină stilul publicistic cu cel beletristic pentru a prezenta într-o notă tragicomică condiţia sistemului de învăţământ din România, precum şi alte teme sociale.

„Experienţa de ziarist este importantă în identificarea detaliilor, a particularităţilor ce definesc atât comportamentul uman, cât şi cel social. Aceste amănunte sunt fireşti şi nefireşti, obişnuite şi neobişnuite, de multe ori trecem pe lângă ele şi nu le observăm. Fără o pregătire jurnalistică, perceperea semantică a mediului, a discursului cotidian nu reacţionează, este incapabilă să coreleze particularul cu generalul, şi invers. Formularea mesajului, dat de realitatea imediată, şi transmiterea lui, prin mijloace literare proprii şi cu impact, nu ar fi posibilă fără un exerciţiu constant, în tehnica de elaborare lingvistică şi construcţie narativă”, a afirmat Alexandru Calmâcu.

De asemenea, renumitul clasicist, Liviu Franga, cel care semnează prefaţa volumului “Vise în paragină” a apreciat: “Două sunt componentele care nu lipsesc din acest tipar structural niciodată: nucleul narativ, întotdeauna anectodic, de cele mai multe ori autoreferenţial, pe de o parte; concluzia etică, explicit formulată în majoritatea cazurilor, de regulă concisă la extrem, uneori implicită, absentă formal, pe de altă parte”, apreciază renumitul clasicist, Liviu Franga, cel care semnează prefaţa volumului “Vise în paragină”.
Evenimentul a fost marcat printr-o festivitate organizată la Casa Universitarilor din Bucureşti, la care au luat parte Liviu Papadima (prorector al Universităţii din Bucureşti), Dan Mircea Cipariu (scriitor, preşedintele Secţiei de poezie a Uniunii scriitorilor din România, filiala Bucureşti), Doru Mareş (scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România), precum şi invitaţi de onoare, oameni politici şi reprezentanţi ai societăţii civile apropiate de Educaţie şi Cultură.

Alexandru Calmâcu a mai publicat volumul “Critica Educaţiei” (Editura Paralela 45, 2010), prima lucrare ce realizează o adevărată “radiografie” a sistemului de învăţământ românesc şi transformările sale de la comunism la capitalism, precum şi romanul dicronic “Cronică despre alb sau negru”, volum recent apărut la Editura Tracus Arte.
 
Alexandru Calmâcu este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti pe Educaţie, cu o experienţă în presă de peste 25 de ani, timp în care a lucrat pentru instituţii media precum Agerpres (unde a fost corespondent de război în Transnistria), Eevenimentul Zilei, Gardianul şi Puterea. Din 2011 predă Genurile presei scrise la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, iar din 2012 ocupă funcţia de redactor şef al Editurii Universităţii din Bucureşti.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lansare de carte la Casa Avramide din Tulcea

16 May 2024 459

Activitățile culturale ale Muzeului de Artă Populară Constanța, cu ocazia Zilelor Constanței

16 May 2024 383

Eveniment de Zilele Constanței La Muzeul de Artă Populară Constanța are loc lansarea volumului V din seria „Spiritualitate tătară”

16 May 2024 407

Volumul „Un tătar din România“, apreciat de cititori și istorici Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române - „Cartea semnată de Tasin Gemil vibrează de sentimente, emoții și adevăr“

13 May 2024 1111

Lansare de carte la Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea

13 May 2024 500

Profesorul Tasin Gemil, lecție de istorie despre războiul declanșat de ruși împotriva Ucrainei - „Ceea ce a făcut Putin, este lovitura finală pentru Rusia“ - VIDEO

12 May 2024 2207

LIVE TEXT și VIDEO Profesorul Tasin Gemil își lansează volumul "Un tătar din România". Evenimentul, găzduit de Biblioteca I.N.Roman din Medgidia (FOTO)

11 May 2024 1412

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 635

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 489

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 730

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”

23 Mar 2024 617

Lansare de carte la Casa Avramide Tulcea - „Odă târzie mamei", de Monalisa Dima

22 Mar 2024 569

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

19 Mar 2024 846

Lansare literară de excepție Aurelia Lăpușan prezintă romanul „Flori de busuioc” la Biblioteca Județeană Constanța

13 Mar 2024 911

Constantin Cheramidoglu lansează volumul „Arhive dobrogene” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

06 Mar 2024 679