Deschiderea negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta

Deschiderea negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a anunţat astăzi, 17 iunie 2010, începerea oficială, la Bucureşti, a negocierilor româno-americane privind participarea României la sistemul gradual-adaptiv de apărare antirachetă al Statelor Unite în Europa. Delegaţia americană  este condusă de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, şi se află în România în perioada 17-18 iunie 2010.

„Îi mulţumesc doamnei Ellen Tauscher pentru prezenţa sa la Bucureşti şi pentru caracterul deschis şi extrem de substanţial al schimbului de vederi pe care tocmai l-am avut şi care va continua şi mâine, completând consultările preliminare avute pe 4 februarie, respectiv pe 11 mai, la Bucureşti”, a declarat Bogdan Aurescu.

Participarea României la sistemul de apărare antirachetă american este, după cum a evidenţiat secretarul de stat român, un proiect comun care indică în mod elocvent nivelul de excelenţă al parteneriatului strategic româno-american – reconfirmat recent şi cu ocazia vizitei Ministrului român al Afacerilor Externe la Washington.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat că partea română a avut o pregătire consistentă pentru negocierile bilaterale cu SUA: „Ne-am pregătit serios pentru acest moment, în cadrul unui grup de lucru interinstituţional care a avut aproape 20 de reuniuni de lucru în ultimele luni şi mulţumesc tuturor colegilor pentru efortul pe care l-au depus”, a spus oficialul român.

Cele două delegaţii au discutat joi despre organizarea negocierilor – prevăzute să aibă loc la un interval de aproximativ de 2 luni – şi despre aspecte privind cadrul juridic care urmează să fie convenit. Cele două părţi au avut în vedere şi cadrul mai larg, politic şi de securitate, care face necesar acest proiect al sistemului gradual adaptiv de apărare antirachetă. Discuţiile vor continua şi vineri, 18 iunie, la nivel de experţi.

România şi SUA vor coopera strâns, în perioada următoare, pentru a facilita o decizie politică pozitivă, la summit-ul NATO de la Lisabona din luna noiembrie, privind  conexiunea dintre scutul american antirachetă şi crearea unui sistem NATO de apărare antirachetă, ca misiune a Alianţei care să apere întregul teritoriu şi populaţiile statelor aliate. „O astfel de decizie este în deplină consonanţă cu principiile indivizibilităţii şi solidarităţii Alianţei în care România crede şi pe care le-a susţinut în mod constant, şi care va întări apărarea colectivă reglementată de articolul 5 al Tratatului de la Washington”, a punctat oficialul român.

Ellen Tauscher, subsecretarul de stat al Statelor Unite pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, şi-a exprimat aprecierea faţă de relaţiile româno-americane, subliniind că ţara noastră  „este astăzi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite şi un partener valoros în abordarea provocărilor globale”.

În ceea ce priveşte încheierea unui acord în vederea amplasării de elemente ale sistemului american de apărare antirachetă în România, Ellen Tauscher a declarat că partea americană aşteaptă „cu nerăbdare să colaboreze cu România pentru a spori securitatea Europei, consolidând puternicul parteneriat” dintre cele două ţări. „Alianţa noastră este una puternică şi sunt încrezătoare că va continua să se dezvolte pe măsură ce vom face eforturi pentru a ne realiza scopul comun, acela de a asigura libertatea şi prosperitatea lumii”, a spus oficialul american.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și-a dat acordul Costea Halep, unchiul tenismenei Simona Halep, construiește un bloc de opt etaje în zona Butoaie din Mamaia

02 May 2024 676

Rianna Chiru și Ana Biciușcă, eleve la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, reprezentantele României în cadrul unui proiect Erasmus (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 425

Cumpărări directe Constanța Primăria Murfatlar investește în lucrări de reparații sistem rutier (DOCUMENT)

27 Apr 2024 524

Sistem de monitorizare și supraveghere video a spațiului în comuna Limanu, județul Constanța

26 Apr 2024 409

Polițiștii din Tulcea, la datorie pentru o sărbătoare a Floriilor în siguranță

25 Apr 2024 340

Ședință CLM Constanța Valoarea investiției menite să crească siguranța în municipiul Constanța s-a majorat cu aproximativ trei milioane de euro (DOCUMENT)

22 Apr 2024 703

Cumpărări directe Primăria Costinești cumpără sistem video de supraveghere de la GMB Computers, pentru străzile din comună!

22 Apr 2024 373

Județul Constanța Peste 300 de sancțiuni, aplicate de polițiști, în weekend

22 Apr 2024 376

Cumpărări directe Constanța Ce firmă prestează serviciile de reparare și de întreținere sistem de irigare la Techirghiol (DOCUMENT)

21 Apr 2024 536

Licitație la Garda de Coastă în valoare de peste 4 milioane de lei! (DOCUMENT)

21 Apr 2024 395

Acțiuni de amploare ale polițiștilor în județul Constanța. Peste 400 de persoane au fost legitimate prin aplicația eDAC

20 Apr 2024 610

Primăria Constanța va repara și va pune în funcțiune sistemul de irigații. Câți bani alocă?

20 Apr 2024 533

Acțiunea Blocada! 446 de permise de conducere, reținute în ultimele 24 de ore! Cele mai multe pentru depășirea vitezei

20 Apr 2024 478

Biroul pentru ImigrăriÎn contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a fost implementat un nou sistem digital de verificare a documentelor de identitate (eDAC)

17 Apr 2024 353

Licitații Constanța Primăria Crucea, contract pentru înființarea rețelei de apă uzată în Stupina

16 Apr 2024 540