Dr. Kemal Raşa „Una din opt femei dezvoltă în prezent cancer de sân. Palparea este una dintre cele mai eficiente metode de prevenţie şi diagnosticare precoce”

Bucureşti, 21.03.2012

Dr. Kemal Raşa: „Una din opt femei dezvoltă în prezent cancer de sân. Palparea este una dintre cele mai eficiente metode de prevenţie şi diagnosticare precoce
  • După cancerul de piele, cancerul de sân este afecţiunea cu cea mai mare incidenţă în rândul femeilor
  • Specialiştii Anadolu Medical Center recomandă palparea lunară, indiferent de vârstă, şi examinarea medicală anuală, mamografia şi ecografia pentru toate femeile de peste 40 de ani
Vârsta, istoricul familial, terapiile iradiante sau afecţiunile pre-maligne ale sânului sunt factori care pot influenţa apariţia bolii. Chiar dacă nu există metode de prevenţie, diagnosticarea precoce a afecţiunii maligne este cel mai important pas spre vindecare. Dr. Kemal Raşa, medic specializat în chirurgie generală, la Anadolu Medical Center, Istanbul, spune că 1 din 8 femei dezvoltă cancer de sân în prezent, astfel că diagnosticarea timpurie este foarte importantă. „Riscul de a dezvolta cancer de sân creşte odată cu înaintarea în vârstă. Femeile trebuie să şă-şi examineze lunar sânii prin autopalpare, iar după vârsta de 40-50 de ani să meargă la consulturi medicale regulate”.
Examinarea sânului prin autopalpare se face lunar, în a zecea zi a ciclului menstrual, atunci când sânii nu mai sunt tensionaţi. „Pentru a observa posibile modificări la nivelul sânului este necesară palparea sânului printr-o simplă apăsare, dar cu mişcări diverse, pe toată suprafaţa sânului, timp de 5-7 minute. Exisită câţiva paşi recomandaţi:
PASUL1. Stând în picioare, în fața unei oglinzi, observaţi atent orice secreție mamelonară, contracție, adâncitură, orice stare anormală cum ar fi riduri sau semne pe piele;
PASUL 2. ridicaţi mâinile deasupra capului și împingeți capul înainte pentru a întinde muşchiul. Analizaţi cu atenţie sânii. În această poziţie se observă cel mai bine dacă există modificări.
PASUL 3. Lăsaţi mâinile ferm pe spate. Aplecați-vă ușor înainte şi scoateți umerii și coatele în față. Şi prin aceste manevre observați dacă există o schimbare în mărimea sânilor sau o oarecare modificare anormală a acestora. Procedând astfel ,mușchii pieptului trebuie să fie dilatați.
PASUL 4. Ridicați umărul stâng. Cu al treilea și al patrulea deget de la mâna dreaptă palpați în cercuri mici pe marginea exterioară a mamelonului şi apoi in zona axilei (sub braț) pentru examinarea zonei dintre piept și axilă. Urmați aceeași procedură şi la celălalt sân
PASUL 5. Strângeți uşor mamelonul şi observaţi dacă există scurgeri. Urmați aceeași procedură şi la celălalt sân
PASUL 6. Examinaţi sânii și în poziţia întins. Aşezaţi o pernă sub umăr şi brațul sub cap. Cu cealaltă mână palpaţi sânul folosind aceleași mișcări din punctul 4 şi 5 de mai sus.
După vârsta de 40 de ani, recomandăm examinarea anuală realizată de medicul chirurg, mamografia şi ecografia. Totuşi, persoanele din grupuri speciale de risc trebuie examinate mai frecvent. Structura sânului ne poate împiedica uneori să ne facem o imagine clară dintr-o mamografie, caz în care apelăm la rezonanţa magnetică”, a mai precizat Dr. Kemal Raşa.
Orice modificare apărută la nivelul sânului trebuie investigată. Nodulii mamari pot semnala o afecţiune, însă poate fi vorba şi de una benigna. În faze avansate, cancerul de sân se manifestă şi prin pigmentări ale pielii, noduli axilari, fluid care se scurge din sân sau retracţii ale pielii.

Tratamente personalizate
Potrivit specialiştilor în oncologie de la Centrul Medical Anadolu, cea mai nouă abordare medicală în terapia cancerului constă în terapia personalizată, care creşte speranţa de viaţă cu 25-40%, în funcţie de tipul tumorii şi instrumentul terapeutic. Tratamentul personalizat se bazează pe ultimele descoperiri în genetică şi biologie moleculară, folosind medicamentele cât mai eficient posibil şi fiind mai eficient, mai puţin toxic şi mai accesibil. Acest tip de terapie, combinată cu o abordare multidisciplinară, poate conduce la furnizarea tratamentului medical cel mai potrivit şi mai modern pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de starea sa de sănătate, localizarea tumorii, tipul şi stadiul bolii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Alertă pe Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe! Trei marinari, dați dispăruți

18 May 2024 3364

Știri Constanța Accident rutier la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada IG Duca (GALERIE FOTO)

18 May 2024 1121

UPDATE Accident rutier grav între Năvodari și Corbu! O persoană a decedat (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2024 7304

Horoscop pentru joi, 16 mai 2024. Se anunță multă forfotă la serviciu pentru una dintre zodii

16 May 2024 714

#DobrogeaDigitală Constanța între anii 1914 și 1934 - „Într-adevăr Constanţa păşeşte pe calea progresului“ (II)

15 May 2024 1157

Știri Constanța Accident rutier cu o mașină de poliție în intersecția Dacia (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 May 2024 1025

UPDATE. Știri Constanța Eveniment rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, zona Trocadero. Intervine o ambulanță (FOTO)

15 May 2024 768

UPDATE Județul Constanța Accident rutier între Poarta Albă și Nazarcea! Intervin pompierii

14 May 2024 860

Știri Constanța Accident rutier pe Șoseaua Mangaliei - un biciclist a fost rănit

14 May 2024 502

#DobrogeaDigitală Constanța între anii 1914 și 1934 - „S-a desvoltat într-un mod vertiginos, timp în care şi-a încincit populaţiunea“ (I)

13 May 2024 993

Lumea marinarilor Pilda Maiorului Murgescu. O eroare perpetuă

13 May 2024 584

UPDATE Județul Constanța Desfășurare de forțe pentru stingerea unui incendiu în Corbu - O casă, în flăcări (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 May 2024 2761

Horoscop pentru luni, 13 mai 2024. Se anunță o zi cu stări de spirit contradictorii pentru una dintre zodii

13 May 2024 606

Județul Constanța Accident pe autostradă! Un TIR și o autoutilitară s-au lovit (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 May 2024 1037

#DobrogeaDigitală „Administraţia românească a luat în primire un sat turcesc în ruină, Kiustendje“

09 May 2024 1322