Tratează hernia de disc fără bisturiu!

Toţi avem uneori dureri de spate, dar asta nu inseamnă că trebuie să ne operăm. Iar regula e valabilă şi în cazul unor afecţiuni mai grave, precum hernia de disc. Dr. Vasile Druţă, medic primar ortopedie la Bio Ortoclinic susţine că în majoritatea cazurilor pacienţii pot fi recuperaţi fără să se recurgă la bisturiu.
 
”Nu toată lumea trebuie să stea la pat când are dureri de spate şi nu toate femeile scapă de acestea dacă renunţă la tocuri. La fel, există şi cazuri grave de hernie de disc care necesită operaţie, însă oamenii trebuie să înţeleagă că intervenţia chirurgicală trebuie să fie ultima opţiune, după tratamentul conservator”, susţine dr. Vasile Druţă, medic primar ortopedie - traumatologie, adăugând că, în funcție de cauze, afecțiunile coloanei vertebrale se abordează diferit. Iată alte câteva mituri demontate de specialistul Bio Ortoclinic:
- Dacă te doare spatele, poţi utiliza unguente, pentru că nu au contraindicaţii. Nu e chiar aşa! Cele mai multe unguente conţin cantităţi diferite de antiinflamatoare care acţionează local, ameliorând durerea, însă pătrund şi în sistemul circulator, putând agrava eventualele afecţiuni preexistente.
- Durerile de spate impun repaus total la pat. Dacă pacientul încearcă să-şi menajeze spatele prin repaus prelungit, durerea se poate accentua, pentru că muşchii şi articulaţiile slăbesc şi nu mai pot susţine spatele.
- Medicaţia antiinflamatoare te scapă de problemele de spate. Cauzele durerii de spate sunt multiple, iar o astfel de medicaţie, indiferent de forma de administrare (orală, intramusculară, intervenoasă, supozitoare) acţionează asupra efectelor, fără a rezolva în totalitate cauza. Doar medicul poate spune care este tratamentul potrivit, după ce te consultă.
- Dacă ai hernie de disc, singura soluţie e operaţia. Fals. Chirurgia este rezervată doar în caz de deficit motor, iminenţă de paralizie sau durere refractară la orice formă de tratament conservator timp de 4-6 luni. Majoritatea pacienţilor nu se încadrează în aceste situaţii, deci nu au nevoie de operaţie.
- Persoanele cu dureri de spate trebuie să doarmă pe un pat dur. “Nu există un tip de saltea pe care toată lumea să se simtă bine. Unele persoane se simt bine dacă dorm pe o saltea moale, altele, pe o saltea foarte tare. Fiecare îşi alege salteaua potrivită lui”, spune specialistul.
- N-ai voie să faci sport, dacă te supără coloana. Cele mai multe din activităţile sportive sunt foarte solicitante pentru spate şi, în timp, pot duce la procese de uzură degenerative la nivelul coloanei. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să facem sport dacă avem probleme cu coloana, ci doar că trebuie să alegem o activitate în care spatele să nu aibă de suferit. Sunt indicate înotul, kinetoterapia, bicicleta medicinală, dar numai sub recomandarea unui specialist. Celelalte activităţi sportive sunt permise în mod gradat, prin dozarea efortului şi, evident, sub supraveghere.
- Modificarea dietei poate ameliora durerile de spate. Nu există dovezi în acest sens şi este destul de periculos să încerci să faci acest lucru singur(ă), fără supraveghere, deoarece poţi declanşa deficienţe nutriţionale grave.
- Dacă ai probleme cu spatele trebuie să renunţi la tocuri. Nimic mai fals, pentru că dacă cineva a purtat tocuri o perioadă îndelungată, coloana s-a adaptat acestui tip de postură. Renunţând la tocuri, poţi agrava durerea, pentru că în acest caz coloana trebuie să se adapteze la noua postură.
- Ai dureri de spate? Poartă corset lombar! Corsetul, purtat mai mult de 4-6 ore pe zi, are dezavantajul că slăbeşte musculatura spatelui, iar când este dat jos durerea poate să reapară. Tocmai de aceea, corsetul se poartă o perioada determinată şi doar în situaţiile solicitante pentru spate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Cozma Alina

27 Aug, 2018 10:17

Buna ziua domnul doctor unde aveți sediul în Constanta pt un control

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier grav între Năvodari și Corbu! O persoană a decedat (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2024 5806

Horoscop pentru joi, 16 mai 2024. Se anunță multă forfotă la serviciu pentru una dintre zodii

16 May 2024 646

#DobrogeaDigitală Constanța între anii 1914 și 1934 - „Într-adevăr Constanţa păşeşte pe calea progresului“ (II)

15 May 2024 903

Știri Constanța Accident rutier cu o mașină de poliție în intersecția Dacia (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 May 2024 962

UPDATE. Știri Constanța Eveniment rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, zona Trocadero. Intervine o ambulanță (FOTO)

15 May 2024 740

UPDATE Județul Constanța Accident rutier între Poarta Albă și Nazarcea! Intervin pompierii

14 May 2024 825

Știri Constanța Accident rutier pe Șoseaua Mangaliei - un biciclist a fost rănit

14 May 2024 483

#DobrogeaDigitală Constanța între anii 1914 și 1934 - „S-a desvoltat într-un mod vertiginos, timp în care şi-a încincit populaţiunea“ (I)

13 May 2024 962

Lumea marinarilor Pilda Maiorului Murgescu. O eroare perpetuă

13 May 2024 569

UPDATE Județul Constanța Desfășurare de forțe pentru stingerea unui incendiu în Corbu - O casă, în flăcări (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 May 2024 2671

Horoscop pentru luni, 13 mai 2024. Se anunță o zi cu stări de spirit contradictorii pentru una dintre zodii

13 May 2024 594

Județul Constanța Accident pe autostradă! Un TIR și o autoutilitară s-au lovit (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 May 2024 1032

#DobrogeaDigitală „Administraţia românească a luat în primire un sat turcesc în ruină, Kiustendje“

09 May 2024 1311

#DobrogeaDigitală Legenda originii primului nume al orașului Constanța - „S-a numit «Tomi» de la verbul grecesc «temno», adică a ciopârţi“

08 May 2024 936

Lista Cabinetelor de Vaccinare Internațională din Constanța și Tulcea. Ce obligații ai dacă pleci într-o vacanță exotică?

06 May 2024 565