File de istorie - atunci şi acum Cum se numeau, în 1921 şi 1936, principalele străzi ale Constanţei

constanta_veche-Constanta_aerian.jpgCum se numeau, cu zeci de ani în urmă, marile străzi şi bulevarde ale Constanţei? Când au început actualele cartiere ale oraşului să prindă contur? Câte dintre denumirile străzilor sunt acum istorie şi câte, din contră, reprezintă legătura dintre trecut şi prezent?

Cotidianul ZIUA de Constanţa se află în posesia a două hărţi ale Constanţei. Una de la 1921, cealaltă de la 1936: „1921 - Planul general al oraşului Constanţa ediţia a II-a, după ultimele date oficiale cu cele din urmă parcelări în care s-a (sic) indicat loturile şi careurile, de Ioan Dobrescu, conductor principal - inginer topograf, iunie 1921" şi „1936 - Planul General al municipiului Constanţa cu noua nomenclatură oficială a străzilor, întocmit de Ioan Filoti, conductor de Lucrări Publice, fost şef al Serviciului Tehnic".

Vom prezenta, în cele ce urmează, nomenclatorul stradal de la 1921, respectiv de la 1936, precum şi date privind apariţia unor cartiere din Constanţa.

„Mircea cel Mare" şi „Carol I"

constanta_veche-Constanta_aerian_15.jpgÎn 1921, printre principalele străzi ale Constanţei figurau strada Mircea cel Mare, actuala stradă Mircea cel Bătrân, şi strada Carol I, actualul bulevard Tomis. Cele două artere sunt şi astăzi printre cele mai importante şi mai circulate din Constanţa. Strada Carol I a avut, în vremea regimului comunist, denumirea de I. V. Stalin.

Cel mai lung bulevard era, la vremea respectivă, Regina Maria, actualul bulevard Mamaia. Şi acesta a avut, în timpul sistemului totalitar, o denumire pe măsura vremurilor, anume V. I. Lenin. O întoarcere în timp la 1921 ne arată că, la acel moment, prin Constanţa trecea linia de cale ferată spre actuala staţiune Mamaia. Aceasta fusese inaugurată în 1905 şi transporta turiştii spre Băile Mamaia. Protipendada acelor vremuri obişnuia să-şi petreacă acolo vacanţele de vară.

Ceea ce astăzi este cartierul I. C. Brătianu era, în anul despre care vorbim, un sat. Actualul bulevard I. C. Brătianu purta, în 1921, denumirea de Şoseaua Murfatlar. În perioada comunistă, acesta s-a numit Filimon Sârbu.

Actuala stradă Nicolae Iorga se numea, la vremea respectivă, strada Valea Albă.

În zona dintre actualul sediu al RAJA, de pe strada Călăraşi, şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se afla Regimentul 9 Călăraşi şi Atelierul de Reparaţii al Corpului 5.

Pe bulevardul Carol I (actualul Tomis) se afla, după intersecţia cu strada Valea Albă (actuala Nicolae Iorga), pe partea dreaptă, Regimentul 13 Artilerie. Pe acel loc se află astăzi parcul din Tomis 2, de lângă Capela Militară.

De asemenea, în perimetrul cuprins între bulevardele Mircea cel Mare şi Regina Maria se afla Comandamentul Corpului V Teritorial şi Pompierii.

15 ani mai târziu

În următorii 15 ani Constanţa se extinde. În principiu, marile străzi şi bulevarde îşi păstrează denumirea, dar apar noi cartiere. În 1936, cartierul Viile Vechi este parcelat. Tot în această perioadă se înfiinţează actualul cartier Kilometrul 5, cu străzile Pandurului, Mugurului, Liliacului, Muşcatelor.

Potrivit hărţii, în 1936 este deja proiectat, cu străzi, şi cartierul Viile Noi. Satul I. C. Brătianu devine, între timp, cartierul I. C. Brătianu. La fel, satul Anadalchioi se transformă într-o suburbie a Constanţei.

Pe această hartă, Spitalul Militar din Constanţa se află pe exact acelaşi teren pe care se situează la ora actuală unitatea spitalicească.

Regăsim, pe harta Constanţei din 1936, bulevardul Spiru Haret, dar şi strada Liniştii (actuala Labirint), în faţa cimitirului central.

Societatea Energia funcţiona, la vremea respectivă, pe actualul bulevard I. C. Brătianu, acolo unde astăzi este clubul Crush.

O altă stradă cu altă denumire în 1936 este actuala Baba Novac. Aceasta se numea atunci strada Curcubeului şi se întindea între strada Mihail Coiciu (actuala Poporului) şi strada Bunavestire (bulevardul Soveja).

Vom reveni.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

maria

25 Feb, 2013 19:17

Multumim pentru acest articol! Foarte interesant! Mai vrem!!!!

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Federația Română de Oină, achiziții în proiectul „Caravana redescoperă oina“ (DOCUMENT)

26 May 2024 431

Constanța Maratonul Nisipului 2024, ziua a doua. Antrenorul Andrei Filimon a dat startul curselor competitive. Arbitru de fotbal, pe podium (FOTO+VIDEO)

26 May 2024 1006

Cumpărări Directe Ce societate se ocupă de modernizarea terenurilor de sport din Cernavodă (DOCUMENT)

24 May 2024 311

CJC anunță o nouă sesiune de finanțare nerambursabilă pentru programul „Sportul pentru toți"

23 May 2024 428

Miting de protest în fața Palatului Victoria! Ce solicită sindicaliștii

22 May 2024 520

Cumpărări directe Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, achiziție de servicii de contabilitate

22 May 2024 441

CSM Constanța, călătorie prin parcurile și cartierele din municipiu. „Ne-am încărcat cu foarte multă energie de la copii!“ (GALERIE FOTO)

22 May 2024 797

Soluția magistraților în dosarul dintre Universitatea Naţională de Educaţie Fizică și Sport Bucureşti și Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa

21 May 2024 494

Fotbal județul Constanța Liga a 5-a, rezultate și clasamente. Constructorul Topraisar, scorul etapei

21 May 2024 953

Echipa Universității Ovidius din Constanța a cucerit titlul de vicecampioană la Campionatul Național Universitar de Volei pe Plajă (FOTO)

20 May 2024 412

Școala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu" din Constanța închiriază teren de sport (DOCUMENT)

19 May 2024 494

Proiectul „Caravana Redescoperă Oina“ continuă la Constanța cu ediția a doua (GALERIE FOTO)

19 May 2024 447

Padel Club Constanța SRL și-a deschis punct de lucru în stațiunea Mamaia

19 May 2024 414

Licitații publice O firmă din Ghindărești repară terenurile de sport amplasate pe domeniul public al municipiului Constanța (DOCUMENT)

18 May 2024 650

Zilele Constanței 2024 Multă mișcare, distracție, concursuri și premii la CSM Sport Corner (GALERIE FOTO)

18 May 2024 709