Hoţii de frumuseţe Ruine, mizerie, decadenţă = Constanţa în vara lui 2015 (galerie foto)

Constanţa este asemenea unui caleidoscop. Piesele se îmbină într-o armonie perfectă, astfel că, per ansamblu, impresia pe care o lasă vechiul Tomis este foarte plăcută. Oraş-port, multietnic, potrivit ca destinaţie de vacanţă. O Constanţă agitată, mereu în fierbere, care încearcă - fără însă a reuşi mereu - să-şi seducă turiştii şi, în egală măsură, localnicii.

Atâta doar că oraşul-caleidoscop are câteva minusuri considerabile. Şi nu ascunse, dosite, ci, paradoxal, extrem de expuse. În prima linie. Vorbim despre Cazinoul din Constanţa, pasajul subteran de la Tomis Mall, strada Ştefan cel Mare şi pasajul de la gară. Patru locuri care, deşi nu se doresc a fi definitorii pentru Constanţa, prin prisma mizeriei care le caracterizează acum, reprezintă, totuşi, imaginea necosmetizată a unui oraş european, în vara anului 2015.
 
În urmă cu peste zece ani, strada Ştefan cel Mare era principala arteră comercială a Constanţei. Situată chiar în centrul oraşului, strada Ştefan cel Mare concentra zeci de magazine, galerii comerciale, case de modă, sedii de bancă, birouri de avocatură şi pizzerii. Pasajul pietonal devenea extrem de aglomerat mai ales la finalul săptămânii, iar Tomis Mall, singurul mare centru comercial de la acea vreme al Constanţei, era supraaglomerat în weekend. Senzaţia era aceea că tot ceea ce poate fi mai important nu se întâmplă decât pe Ştefan cel Mare, în centrul Constanţei.

La ora actuală, strada este ruinată. Murdară. Uneori pustie. Zeci de spaţii comerciale situate la parterul clădirilor îşi caută chiriaşi. Clădirile vechi de pe Ştefan cel Mare arată dezolant: pereţii lor sunt coşcoviţi, geamurile sunt murdare sau… nu sunt deloc. Singurii rătăciţi din zonă sunt turiştii străini care nu au de unde să ştie că, în Constanţa, centrul înseamnă, de fapt, ruină.

Pasajele subterane, pericole publice

Un punct de „atracţie“ aparte este reprezentat, în plin centrul Constanţei, chiar pe strada Ştefan cel Mare, de pasajul subteran de la Tomis Mall. Aşa cum am menţionat şi în alte ediţii, acest pasaj continuă să fie un obiectiv definit de mizerie, un loc insalubru. În pofida faptului că a fost reabilitat, în urmă cu un an, de administraţia publică locală (asta, după ce cotidianul ZIUA de Constanţa a atras atenţia asupra problemei, derulând ceea ce am putea numi o campanie de presă), pasajul subteran de la Tomis Mall este şi la ora actuală murdar, urât mirositor, periculos. De obicei, este locul ideal pentru cerşetori, pentru oamenii fără adăpost.

Pereţii sunt mâzgăliţi, urmele de urină sunt omniprezente şi, foarte important, din trepte lipsesc bucăţi întregi, ceea ce face ca pasajul să fie un pericol. Cei care aleg să treacă prin pasaj o fac… pe răspunderea lor.

Citeşte şi 

„La doar un an de la reabilitare/SOS! Pasajul de la Tomis Mall a redevenit un focar de infecţie (galerie foto)“.
 
Pasajul de pe strada Ştefan cel Mare nu e singurul care a ajuns într-o profundă stare de degradare. În acelaşi stadiu se află şi pasajul de la Gara CFR Constanţa, deşi, e drept, acesta din urmă nu este atât de mizerabil precum cel din centrul oraşului. Cu toate acestea, nici acest obiectiv nu reprezintă o zonă sigură. Oricine decide să treacă prin acest pasaj poate călca în bălţi de urină. De asemenea, ca şi în cazul pasajului din centru, scările nu sunt tocmai sigure.

Cazinoul din Constanţa, simbolul absolut al decadenţei

Nu în ultimul rând, amintim Cazinoul din Constanţa. Deşi este considerat clădirea-simbol a oraşului, imobilul este poate cea mai urâtă imagine ce poate fi asociată Constanţei. Inaugurat în 1911, clădirea cu elemente în stil Art Nouveau se prezintă, la ora actuală, drept o splendidă ruină. Victimă a nepăsării administraţiei publice locale şi a intemperiilor vremii, Cazinoul din Constanţa îşi aşteaptă salvarea în mizerie, cu pereţii coşcoviţi, geamuri sparte, subsol inundat.

Imobilul a trecut, în toamna anului trecut, la Compania Naţională de Investiţii, care s-a angajat să îl consolideze şi să îl restaureze. Lucrările se ridică la 31.608.903 lei şi, foarte probabil, vor fi demarate în câteva luni.

Ruinarea Cazinoului din Constanţa a devenit subiectul unor fotoreportaje, dar nu doar pe site-urile româneşti, ci şi pe cele internaţionale. Astfel, celebrul site boredpanda.com a publicat, în cursul săptămânii trecute, câteva imagini ce înfăţişează clădirea Cazinoului. Fotografiile vorbesc de la sine.

Citeşte şi 

„Firme cu «antecedente» în restaurarea monumentelor. Totul despre cele cinci oferte care au «atacat» Cazinoul Constanţa (document)“.
 

Cine sunt hoţii de frumuseţe din Constanţa? Reprezentanţii administraţiei publice locale? Directorii instituţiilor care se ocupă (teoretic) de obiectivele menţionate? Ministerul Culturii, care a permis ruinarea Cazinoului? Constănţenii de rând?

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

chivu andrei

08 Jul, 2015 09:50

de ce ar fi fost indrumati investitorii de catre administratie catre monumentele in ruina? mai bine au fost lasati de capul lor sa fac mall 4 ha in parc si blocuri intre blocuri pana cand orasul a devenit imbacsit de masini si spatii verzi neamenajate (aici si vina administratiilor de bloc)

Articole asemanatoare

Volei CSM Constanța a învins SCM U Craiova și s-a clasat pe locul șapte în Divizia A1

01 May 2024 345

În Constanța Acțiuni ale polițiștilor pentru prevenirea violenței și a traficului de substanțe interzise

01 May 2024 367

Constanța Un participant la festivalul Sunwaves a fost săltat de mascați (FOTO+VIDEO)

01 May 2024 963

Infracțiuni rutiere depistate de polițiști în județul Constanța

01 May 2024 341

Accident rutier la Doraly, în Constanța (FOTO+VIDEO)

01 May 2024 940

Un tânăr de 19 ani a provocat un accident rutier în Constanța. Nu avea permis de conducere

01 May 2024 492

Reprezentantele Organizației Județene de Femei Constanța a Partidului Social Democrat vor oferi daruri cu prilejul Paștelui

01 May 2024 332

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 360

Cumpărări directe Constanța Termica Distribuție Năvodari SRL a contractat lucrări de placare cu piatră naturală (DOCUMENT)

01 May 2024 281

Alpha Builders Group SA va edifica două blocuri turn de 12 etaje în Mamaia. Dezbaterea publică, organizată de APM Constanța pe 22 mai

01 May 2024 382

Contractul de peste 2 miliarde de lei, scos la licitație CNAIR concesionează, pentru 20 de ani, spațiile pentru servicii de pe Autostrada A2 București – Constanța (DOCUMENT)

01 May 2024 374

Procesul deschis Consiliului Local Constanța de compania Tundria Patru Invest SRL, ajuns la Curtea Supremă

01 May 2024 325

Licitații Constanța Cazinoul din Constanța, la un pas de renaștere! Aedificia Carpați, compania ce restaurează monumentul, se va ocupa și de lucrările exterioare (DOCUMENT)

01 May 2024 355

Achitare pentru un brancardier din Spitalul Județean Constanța, acuzat de trafic de influență! Procurorii, nemulțumiți

01 May 2024 415

Curtea de Apel Constanța repune pe rol un dosar al DNA Constanța! S-a calculat un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

01 May 2024 479