Comandantul unui impingator a ucis sase oameni

In data de 8 iunie 2006, la pranz, a avut loc, in dana 66 a Portului Constanta, cel mai tragic accident din ultimii ani, in urma caruia au murit cinci persoane, initial, una fiind data disparuta.

Accidentul a fost provocat de manevrarea defectuoasa de catre echipajul impingatorului Izvorul Mare I, apartinand Companiei Canal Services, a macaralei plutitoare M 682, din dana 64 catre dana 102 a Portului Constanta Sud Agigea. Odata ajuns in dreptul podului fix numarul 2, specializat in incarcarea si descarcarea de minereu, al societatii MinMetal, la care o echipa de muncitori efectua lucrarile de reparatii planificate, acesta a acrosat bratul macaralei aflate pe tarm. Aproape instantaneu, macaraua de pe uscat s-a prabusit peste remorcher, pe care, partial, l-a dus la fund, rasturnand si macaraua plutitoare in acvatoriul portuar.Scapa cine poatePe mal au fost gasite doua persoane decedate, Cornel Constantin si Ionita Gheorghe, unul dintre ei aflandu-se chiar langa podul prabusit, iar celalalt, sub niste vagoane cu minereu care se aflau sub pod. Alte doua persoane, Mircea Costea si Marian Nastasache, care se aflau pe remorcher, au fost scoase din apa cu ajutorul scafandrilor. Cinci angajati ai MinMetal, Ion Pruna, Dan Stoica, Aurel Dancu, Gheorghe Raducanu si Mircea Pantelimon, aflati pe pod, au fost mai norocosi si fie au sarit in apa, fie au cazut pe mal si au scapat cu viata. Ultimul scos din remorcher a fost Eugen Smiticiuc, prins sub fiarele macaralei, in sala motoarelor. Stefan Nita, prins in cabina remorcherului, a fost scos din apa cateva zile mai tarziu. In zona a fost adusa si macaraua plutitoare Granit de 100 de tone, cu care a eliberat macaraua M 682 de sub bratul podului. Acesta este cel mai grav accident de munca de pe platforma portuara, dupa cel din anul 2000, cand o explozie care a avut loc la bordul petrolierului Anopolis, sub pavilion maltez, a condus la decesul a zece persoane.La finele lunii noiembrie anul acesta, Inspectoratul Teritorial de Munca a finalizat ancheta legata de acest dezastru. Marian Becheanu, seful Compartimentului de Securitate si Sanatate in Munca din cadrul ITM spunea atunci ca au fost descoperite aproximativ 12 nereguli ale normelor de protectie a muncii.In urma anchetei, s-a decis amendarea cu 200 de milioane de lei a societatii Canal Services, comandantului remorcherului Izvorul Mare, Traian Galca, i-a fost intocmit dosar penal, acesta fiind inaintat spre solutionare Parchetului de pe langa Judecatorie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Șoferi drogați și băuți, ori cu permisul suspendat, depistați de polițiști în trafic – unul a provocat un accident

08 May 2024 200

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul din Săcele în care o victimă a decedat

08 May 2024 426

Județul Constanța Accident între un autoturism și un biciclist la ieșire din localitatea Săcele. O victimă a decedat

08 May 2024 520

Știri Constanța Dosar penal întocmit unui tânăr de 20 de ani. Acesta ar fi comis mai multe infracțiuni

07 May 2024 559

Oficial de la IPJ Tulcea despre accidentul în care au fost implicate două persoane din județul Constanța

07 May 2024 675

Două persoane din județul Constanța, rănite într-un accident în județul Tulcea! Mașina victimelor, în flăcări după impactul cu un copac (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 May 2024 1132

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul dintre Constanța și Valu lui Traian

06 May 2024 556

Constanța Pericol de explozie în stațiunea Mamaia. Intervin salvatorii

06 May 2024 640

Accident la intersecția străzilor Mangaliei cu Caraiman, în municipiul Constanța. Două autoturisme implicate (FOTO)

06 May 2024 1185

O mașină a intrat în peretele unei case, în municipiul Constanța

06 May 2024 482

Accident rutier grav în municipiul Galați! O victimă a decedat (FOTO)

05 May 2024 625

SUA Un șofer a murit după ce s-a izbit cu mașina de gardul Casei Albe

05 May 2024 457

O fetiță de 10 ani a fost rănită în urma unui accident rutier în Cumpăna, județul Constanța

04 May 2024 826

Accident rutier pe strada Ștefăniță Vodă, Constanța. S-a spart și o conductă de gaz (FOTO+VIDEO)

04 May 2024 3000

Băut și fără permis de conducere s-a izbit cu mașina de un copac, în județul Tulcea. Ce alcoolemie avea șoferul?

04 May 2024 705