Influenta franceza la cladiri din peninsula

1206045470.jpg

Elemente Art Nouveau se mai regasesc in stilul multor cladiri din zona peninsulara si de pe bulevardul Ferdinand

La Muzeul de Arta a avut loc ieri, cu ocazia Zilelor Francofoniei, o prezentare de carte si o expunere pe tema "Influente franceze in arhitectura orasului". Manifestarea, organizata de Alianta Franceza, a avut rolul de a arata influentele pe care le-au jucat cultura si spiritualitatea franceza in destinul locurilor si al oamenilor. Cu aceasta ocazie a fost prezentata cartea "Constanta 1878-1928. Spectacolul modernitatii tarzii", de Doina Pauleanu, pentru care directorului Muzeului de Arta Constanta a primit, anul trecut, premiul Academiei Romane "George Oprescu" in domeniul artei. In paginile acestei lucrari, cei care doresc sa stie mai multe despre orasul lor pot sa afle informatii despre arhitectura locului. Totul a inceput atunci cand s-a pus problema alegerii intre stilul eclectic, stilul local cu influente balcanice si stilul nou - Art Nouveau. Cel din urma a fost importat in Romania prin Franta. Desi stilul a aparut in mai multe tari europene, in tara noastra, cele mai multe influente ale Art Nouveau-ului au venit pe filiera franceza. Arhitectura este zona cea mai vizibila si mai durabila, in care influenta franceza a lasat marturii certe. "Este vorba despre infruntarea a doua modalitati de a privi edificiile, cele publice, dar si cele particulare. La cumpana dintre secole Arhitectura Art Nouveau a reprezentat elementul de noutate. Aceste edificii confereau Constantei si arhitecturii o eleganta deosebita si marca interesul pe care edilii locali il manifestau pentru modernitate", a spus dr. Doina Pauleanu.

Echilibru si bunastare

La Constanta, edificiul reprezentativ este Cazinoul, creatie a arhitectului Daniel Renard. Elemente Art Nouveau se mai regasesc in stilul multor cladiri din zona peninsulara, la Casa cu Lei, la hotelul Palace, si la unele constructii de pe bulevardul Ferdinand. Stilul reflecta o stare de echilibru, de bunastare - inducea ideea de institutii reprezentative. Din acest punct de vedere, Art Nouveau-ul este o arta a noutatii si a decorului, cu elemente si sugestii luate din lumea vegetala si care inlatura acea sobrietate, usor manierista a edificiilor de pana atunci, in favoarea unor edificii cu alta structura arhitectonica si cu alte elemente decorative. Stilul aduce in fatada cladirilor, in structura usilor si a ferestrelor, a deschiderilor linia eleganta, arabescul, sugestia florala, culoarea si un respect foarte mare pentru un mestesug. Ca o reactie la excesul decorativ si respectul pentru mestesug, se va naste arhitectura functionala moderna. Acum, stilul este redescoperit in toate domeniile de manifestare, incepand cu sticla, cu ceramica si terminand cu arhitectura.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arsene Olivia Ruxandra s-a retras din calitatea de asociat al Planara Building Works SRL! Arsene Alexandru Felix, unicul asociat

02 May 2024 367

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 717

Recurs în dosarul dintre Arhitectura Plus SRL,firma fondată de actualul arhitect șef al municipiului vs. primarul Constanței

14 Mar 2024 758

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 1046

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 763

Programul liturgic al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 februarie 2024

31 Jan 2024 970

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 964

Tribunalul amână procesul deschis de un investitor imobiliar din Constanța pentru anularea unei hotărâri CLC pentru Tomis Nord

20 Jan 2024 665

Vergil Chițac a delegat atribuții importante Viceprimarul Rusu va evalua activitatea celor mai importanți funcționari din Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1205

Cimitir nou în municipiul Mangalia. La cât este estimată investiția?

27 Dec 2023 1028

De ce sa apelezi la o agenție de web design?

08 Dec 2023 659

In memoriam Ion Mincu, arhitectul care a elaborat planurile pentru restaurarea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Constanța

05 Dec 2023 902

Se întrunește Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. Ce proiecte imobiliare se află pe ordinea de zi?

20 Nov 2023 1244

UPDATE Muzeul de Artă Constanța, gazdă pentru Bienala de Arhitectură Dobrogeană! Harry Tavitian, invitat special (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1426

Declarații de avere Averea și interesele lui Dan Petre Leu. Apartamentul din Eforie Nord, achiziționat de când a devenit arhitect șef al municipiului Constanța (DOCUMENT)

31 Oct 2023 1739