Deschidere editie

Procesiune pe urmele martirilor din veacul XX. Pe marginea Canalului, unde şi ciulinii par să se simtă stingheri (galerie foto)

Pământul Dobrogei este înţesat de morminte. Neştiutori, călcăm peste ele. Din când în când, somnul celor care odihnesc în aceste morminte, ascunse de veacuri în pământul ars de soare al tărâmului dintre Dunăre şi Mare, este tulburat atunci când cupa unui excavator sapă pentru o fundaţie adâncă. Atunci le este tulburat somnul celor care au fost îngropaţi demult, în alte secole, în alt(e) milenii, au fost conduşi spre ultimul drum după datina strămoşilor, au fost plânşi de familie, rude şi prieteni.
 
Pământul Dobrogei adăposteşte şi alt fel de morminte: recente, le-am putea spune, din secolul trecut, neştiute de nimeni, în care zac oameni la căpătâiul cărora nimeni nu a plâns. Sunt gropi comune sau morminte răzleţe, aiurea, în care au fost aruncaţi, fără nicio rânduială creştinească, neplânşi de nimeni, deţinuţii politici de la Canalul Cernavodă - Midia - Năvodari - medici, profesori, preoţi, intelectuali de elită, condamnaţi pentru vini închipuite, care şi-au pierdut viaţa din cauza supliciilor, a foamei şi a epuizării. Mulţi dintre ei, neştiuţi de nimeni, zac şi acum pe malurile Canalului.
 
În amintirea lor, pentru a le onora sacrificiul şi pentru a nu-i lăsa pe contemporani să uite, a fost înălţat, la iniţiativa fostului deţinut politic Paul Andreescu, un monument din beton, care se înalţă spre cer ca o rugăciune, format din nouă module sub formă de cruce, pe care stau scrise, de sus în jos, numele a nouă colonii de muncă: Columbia, Saligny, Medgidia, Poarta Albă, Noua Culme, Galeşul, Peninsula, Midia şi Constanţa.
 
În faţa Monumentului Memorial Poarta Albă, cu o înălţime de 24 de metri, sfinţit în anul 2000, s-au strâns, sâmbătă, 17 iunie, în ajunul Duminicii Tuturor Sfinţilor Români, aproximativ 500 de oameni, o parte dintre ei cu tricolorul în mână, care au luat parte la o slujbă de pomenire a foştilor deţinuţi exterminaţi de regimul comunist din România, la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră, în anii 1950-1953. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi un sobor de preoţi, în prezenţa preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Constanţa, Paul Andreescu, a cercetătorului Marius Oprea, fondatorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICMER), a istoricului Adrian Nicolae Petcu, de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), dar şi a lui Ionuţ Druche, din partea Departamentului Cultural-Educaţional al Arhiepiscopiei Tomisului, sufletul procesiunii „Calea mărturisitorilor români“.
                                                                
Cercetătorul Marius Oprea a amintit un moment înfiorător, în care un deţinut politic a fost bătut crunt, întins pe o targă cu cuie şi aruncat într-o groapă comună. „În crâncene bătăi, în torturi, în suferinţă, în foame, în frig istoviţi de o continuă muncă, singurul lucru care le-a rămas acestor oameni a fost credinţa în Dumnezeu, care i-a izbăvit până şi în moarte“, a spus el.
 
„După cum vedeţi, Dumnezeu a lăsat dintre noi şi în viaţă, ca să ne putem îngriji de cei care au dispărut. Şi, din păcate, tot noi, supravieţuitorii, a trebuit să ne ocupăm, să găsim mijloace şi să ridicăm semne ca să-i cinstim şi să avem unde să ne rugăm pentru ei. Altfel nu am fi avut cum. Am ridicat acest monument nu întâmplător aici. El este la jumătatea drumului morţii. Aici, vizavi de noi, era cel mai mare lagăr. Am ridicat monumentul aici pentru că într-o parte şi alta sunt oseminte. Este plin pământul Dobrogei de osemintele fraţilor mei“, a spus Paul Andreescu, care îşi doreşte ca procesiunea „Calea mărturisitorilor români“ să devină o permanenţă. Acesta a mai spus că doreşte ca lângă monument să fie construit un muzeu în aer liber, în care să fie oglindite ororile comunismului.
 
Apoi, cei prezenţi au pornit, pe jos, până la Mănăstirea Galeşu, având la stânga Canalul Cernavodă - Midia - Năvodari, pe marginea căruia chiar şi ciulinii, cu florile lor mov, catifelate, par să se simtă stingheri.
 
Au străbătut cinci kilometri, înfruntând ploaia măruntă, care a căzut pe alocuri, fără să îngreuneze buna desfăşurare a procesiunii, care a fost deschisă de moaştele primilor martiri din Dobrogea, sfinţii Epictet şi Astion, dar şi ale Sfântului Pantelimon. 

„Pământul acestei ţări este sfânt prin martirii şi sfinţii pe care îi adăposteşte în adânc“ 

După mai bine de o oră, părăsind şoseaua asfaltată, pe dreapta, la poalele unui deal străjuit de o cruce înaltă, din marmură, la baza căreia stau scrise cuvinte arhimandritului Justin Pârvu - „Pământul acestei ţări este sfânt prin martirii şi sfinţii pe care îi adăposteşte în adânc“, participanţii la procesiune au urcat pe un drum pietruit, „în pustie“, cu iarbă pe margini, arsă de soare, sâmbătă „înrourată“ de ploaie, spre locul în care odinioară se întindea colonia de muncă de la Galeşu şi unde se ridică, din 2012, Mănăstirea Galeşu, la iniţiativa arhimandritului Justin Pârvu, stareţul Mănăstirii „Petru Vodă“ din judeţul Neamţ.
 
După o nouă slujbă de pomenire, urmată de parastasul la care au luat parte toţi pelerinii prezenţi în mănăstire, în biserica cu hramul „Sfântul Martir Justin Filosoful“ a avut loc conferinţa „În căutarea poporului pierdut“, moderată de protosinghelul Maxim Vlad (Universitatea „Ovidius“ Constanţa) şi susţinută de arhiepiscopul Tomisului, cercetătorii Marius Oprea (IICMER) şi Adrian Nicolae Petcu (CNSAS) şi lect. univ. dr. Carmen Ciornea (Universitatea „Ovidius“ Constanţa).

„Comunismul a căutat în permanenţă să înlocuiască crucea cu secera şi ciocanul“ 

„Dumnezeu poate ierta. Noi, oamenii, cred că ar trebui să-i găsim pe cei care s-au făcut vinovaţi de crime, abuzuri, atrocităţi, pe cei care, vreme de jumătate de veac, ne-au îngenuncheat şi au făcut ce nu au făcut turcii în ţara asta. România nu a fost transformată în paşalâc şi pe biserici nu s-a pus semilună. În schimb, comunismul a căutat în permanenţă să înlocuiască crucea cu secera şi ciocanul. Chiar dacă nu a făcut-o pe clădiri, a făcut-o în minţile oamenilor. Mai mult decât atât, regimul comunist a distrus toată elita intelectuală, clerul, tot ce însemna adevărata valoare a clerului român, care era pe cale, dacă nu venea Revoluţia din 1989, să fie în întregime un popor pierdut“, a spus cercetătorul Marius Oprea.
 
„Mă încearcă o bucurie imensă, o bucurie spirituală, pentru că sunt pentru prima dată în aceste locuri, la Poarta Albă, la Galeşu, unde au pierit foarte mulţi preoţi şi nu numai. (...) Făceam un exerciţiu de imaginaţie să-mi dau seama cum a fost aici în perioada regimului comunismului, iar marşul pe care l-am făcut azi (n.r. sâmbătă, 17 iunie), această procesiune de la Poarta Alba la Galeşu mi-o imaginez că aşa o făceau, dar în condiţiile impuse de persecutori, deţinuţii de la coloniile de muncă. Am convingerea că azi am conştientizat măcar puţin această suferinţă“, a spus istoricul Adrian Nicolae Petcu.
 
Procesiunea şi conferinţa au fost organizate în cadrul proiectului „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre şi Mare în timpul comunismului“, iniţiat de Departamentul Cultural-Educaţional al Arhiepiscopiei Tomisului, în contextul declarării anului 2017 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul comemorativ Patriarhul Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română“.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi: 
 
A avut loc Procesiunea „Calea mărturisitorilor români”. De la Monumentul Memorial Poarta Albă la Mănăstirea Galeşu
  
Procesiunea „Calea mărturisitorilor români”. De la Monumentul Memorial Poarta Albă la Mănăstirea Galeşu

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului pregătește pentru Bobotează 150.000 de sticle cu apă sfințită (galerie foto)

03 Jan 2018 746

Slujba de îngropare a Regelui Mihai I, oficiată în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeș

12 Dec 2017 631

Constanța. Sute de persoane stau la rând să ajungă la Brâul Maicii Domnului. Cozile se întind pe sute de metri (fotoreportaj+video)

08 Sep 2017 4035

Procesiune religioasă la Cumpăna

08 Sep 2017 2357

Brâul Maicii Domnului vine la Cumpăna. Enoriaşii sunt aşteptaţi la procesiune

07 Sep 2017 1208

Cum a ajuns Lumina Sfântă a Învierii la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța. Explicația ÎPS Teodosie. Când va fi ”A doua înviere”

16 Apr 2017 19048

Sfânta Evanghelie, citită mai multe limbi de circulație internațională, la Constanţa

14 Apr 2017 2047

Procesiune pe străzile din Constanţa! Motivul pentru care oamenii au îndurat frigul

10 Feb 2017 4738

Zeci de mii de sticle cu agheasmă, îngheţate bocnă, abandonate în Portul Tomis (galerie foto)

07 Jan 2017 20355

UPDATE Cele trei cruci vor fi aruncate în mare. Premieră pentru constănțeni în ziua de Bobotează. Procesiunea în Portul Tomis s-a anulat (galerie foto)

06 Jan 2017 7369

Modificare în programul de Bobotează de la Hârşova

04 Jan 2017 2995

Mii de persoane au înfruntat ploaia pentru a lua parte la pelerinajul Calea Sfinților

12 Oct 2016 579

Procesiune religioasă în Constanța, de Sfântul Pantelimon

25 Jul 2016 930

Brâul Maicii Domnului sosește astăzi la Constanța (galerie foto + video)

16 May 2016 5426

Cea mai iubită icoană de pe Muntele Athos, acum în România

05 May 2016 1430

ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Strunga

22 Mar 2016 715

Sute de credincioşi au mărşăluit cu icoane în mâna, pe Faleza din Constanţa

21 Mar 2016 1099

Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie au ajuns la Constanța (galerie foto)

16 Feb 2016 1629

Producția de peturi cu agheasmă la Bobotează pe ultimul cincinal la Arhiepiscopia Tomisului. Cum a crescut

06 Jan 2016 969

Atac sinucigaş în Nigeria la o procesiune

27 Nov 2015 646

Procesiune religioasă pe străzile orașului Năvodari

12 Oct 2015 739

Comunicat de presă Arhiepiscopia Tomisului Procesiune religioasă pe străzile orașului Năvodari

12 Oct 2015 628

Coadă de doi kilometri la racla cu moaştele Sfintei Parascheva

10 Oct 2015 893

Procesiune spre Izvorul Tămăduitor Arhiepiscopul Tomisului, prezent la Mănăstirea Dervent

12 Sep 2015 1011

Procesiune religioasă pe străzile Constanței

24 Jul 2015 791

Sărbătoarea Sf. Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului

23 Jul 2015 754

Comemorare Mihai Eminescu

14 Jun 2015 906

FOTOREPORTAJ. Procesiune religioasă Sfântul Împărat Constantin cel Mare, celebrat la Constanţa

20 May 2015 1378

Zilele Constanței Procesiune religioasă pe străzile Constanței

18 May 2015 1211

Izvorului Tămăduirii, hramul Mănăstirii Dervent

14 Apr 2015 1998

Izvorului Tămăduirii, la mănăstirea Dervent, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie

14 Apr 2015 948

Tradiţionalul concert pascal va avea loc la Casa de Cultură din Constanţa

10 Apr 2015 927

ÎNVIEREA LA MALUL MĂRII - 2015

03 Apr 2015 763

Arhiepiscopia Tomisului Învierea la malul mării

03 Apr 2015 1236

Fotoreportaj Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea orașului Năvodari, cinstită de un alai impresionant de credincioși

14 Oct 2014 1819

Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătorită de Arhiepiscopia Tomisului

11 Oct 2014 1792

Comunicat de presă, 10 octombrie 2014 Sf. Cuvioasă Parascheva - sărbătorită în Arhiepiscopia Tomisului Procesiune religioasă la Năvodari

10 Oct 2014 1281

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în Arhiepiscopia Tomisului

10 Oct 2014 1141

Mii de credincioşi au ajuns la Iaşi la Moaştele Sfintei Parascheva

10 Oct 2014 1097

Moaștele Sfântului Nectarie, așteptate astăzi în Portul turistic Mangalia

06 Sep 2014 1596

Moaștele Sfântului Nectarie, vindecătorul de cancer, vor fi aduse la Mangalia

03 Sep 2014 1210

De Sfântul Pantelimon, procesiune religioasă la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa

23 Jul 2014 1214

Vor fi scoase în procesiune Sfintele moaște Se apropie hramul Bisericii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

18 Jun 2014 1832

Procesiune religioasă, slujbe şi festival coral Ziua Constanţei, sărbătorită de Arhiepiscopia Tomisului

20 May 2014 1503

Procesiune în Constanța cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, dar și un Festival coral

19 May 2014 1587

Racla cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a ajuns la Constanţa

22 Apr 2014 1814

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în RomâniaLa ora 23.25, IPS Teodosie va aduce Lumina din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din Constanța

19 Apr 2014 1690

Localnicii din comuna Saraiu au participat astăzi la impresionanta procesiune „Calea Crucii” (Galerie Foto)

17 Apr 2014 1149

IPS Teodosie va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre

13 Apr 2014 1068

Întreaga creştinătate se pregăteşte pios pentru Săptămâna Patimilor „Calea Crucii“, refăcută în Joia Mare la Saraiu

12 Apr 2014 2038