Sute de maşini înmatriculate la Constanţa prin metoda partajului Prin ce metode se mai poate „fenta” plata timbrului de mediu?

Sumele restituite celor care au achitat taxa pentru înmatricularea maşinilor variază de la câteva sute de lei la câteva mii
 
În doar trei săptămâni, câteva sute de constănţeni au reuşit să evite plata timbrului de mediu şi să-şi înmatriculeze maşinile second-hand apelând la metoda partajului. Conform şefului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Constanţa, comisarul-şef Adrian Bîrsu, eliminarea acestei portiţe a făcut ca numărul celor dornici să-şi înscrie automobilele în România să scadă simţitor. Nu acelaşi lucru se poate spune despre acţiunile din instanţă, intentate de cei care au achitat mult blamata taxă. Potrivit portalului instanţelor de judecată, la nivel naţional există înregistrate aproape 60.000 de dosare având ca obiect „restituire taxă poluare”. Restrângând aria de referire asupra Constanţei, la Curtea de Apel sunt peste o mie de astfel de cauze.
 
Metoda „partajului” era la îndemâna oricui şi a fost explicată chiar de către autorităţi: se cumpăra un autovehicul second-hand din Uniunea Europeană, în coproprietate. Înainte de înmatriculare, coproprietarii făceau partajul pe cale notarială, prin buna învoială. În continuare, conform prevederilor legale amintite de legeaz.net, timbrul nu se plăteşte atunci când autovehiculele sunt încadrate în categoria vehiculelor istorice, acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică, confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit în conformitate cu prevederile legale în vigoare, destinate competiţiilor sportive, definite conform prevederilor legale în vigoare ori dobândite prin moştenire, în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii.

Mai trebuie menţionat faptul că timbrul nu se aplică autovehiculelor aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, autovehiculelor special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat, cele destinate a fi utilizate de forţele armate, forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră şi de pompieri şi cele destinate serviciilor de ambulanţă şi medicină, autovehiculelor speciale echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgenţă, precum şi autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare şi de stingere a incendiilor. După cum menţionam şi mai sus, odată cu eliminarea partajului din OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicată în Monitorul Oficial nr. 119 din 4 martie 2013, cei mai mulţi dintre cetăţeni au achitat taxa, după care s-au adresat instanţelor de judecată în vederea recuperării banilor. În cele mai dese cazuri, cetăţenii câştigă în faţa direcţiilor generale ale finanţelor publice, magistraţii hotărând ca statul să le înapoieze reclamanţilor taxele. De menţionat că deciziile tribunalelor nu sunt definitive, ele putând fi atacate la curţile de apel.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firma este controlată de afaceristul Gheorghe Muhscină Plasty Prod SA a cumpărat de la Primăria Constanța un teren de pe strada Industrială nr.11

04 May 2024 3

Un tânăr din Satu Mare și o educatoare din Marea Britanie, condamnați la Constanța, pentru droguri!

04 May 2024 83

CNAIR actualizează Cartea Funciară a sediului DRDP Constanța! Care este valoarea contractului

04 May 2024 40

Familia Terzi poate moderniza Restaurantul Colonadelor de pe strada Traian din Constanța

04 May 2024 55

Bella Licca International SRL are acordul APM Constanța pentru înființarea unui ansamblu de birouri, turism și servicii în comuna Mihail Kogălniceanu

04 May 2024 43

Imobiliare Constanța Tesalia SRL nu poate extinde construcția de pe strada Daciei

04 May 2024 45

Alegeri electorale 2024 Alianța pentru Unitatea Rromilor (AURr) Constanța, contestație respinsă în instanță

04 May 2024 44

Decizie CNSC O licitație organizată de Drumuri Județene Constanța SA, contestată de Almatar Trans SRL

04 May 2024 49

Pompierii din Constanța sunt salvatori și cu ocazia Paștelui (Galerie FOTO)

04 May 2024 202

ÎPS Teodosie „În fiecare an Învierea Domnului este ca o sărbătoare nouă pentru că sărbătorile înnoiesc firea noastră“ (VIDEO)

04 May 2024 208

Societatea Mariva Hotels, înființată la Constanța. Cine o administrează

04 May 2024 205

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Anișoarei Brașovanu secretar general UAT la Comuna Gârliciu (DOCUMENTE)

04 May 2024 188

Prefectul Județului Constanța și Consiliul Local Năvodari, părți într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Constanța

04 May 2024 241

Firmă nouă înființată în satul Schitu, județul Constanța. Cine este fondator

04 May 2024 240

Afaceri Constanța Societatea IV Tourism SRL, înființată recent la Eforie Nord. Cu ce se ocupă

04 May 2024 195