Trei dansatoare, arse de vii Tragedia de la restaurantul Beirut, fără precedent în istoria Constanţei (galerie foto + video)

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea nu au putut preciza dacă restaurantul Beirut deţinea avizul de securitate la incendiu
 
Se spune că întotdeauna este mai greu să accepţi cursul vieţii şi al morţii atunci când cei care se duc sunt tineri. Şi cu cât sunt mai tineri, cu atât este mai greu, iar cu cât împrejurările par mai absurde, cu atât mai mult nu ne vine să acceptăm situaţia. Trei artiste au pierit sâmbătă seara într-un incendiu devastator, cum rar i-a fost dat Constanţei să vadă - cu atât mai puţin într-un club sau un local de distracţie. Iar asta pentru că, cel puţin teoretic, un astfel de loc este supus unor verificări periodice din partea autorităţilor în domeniu. Restaurantul Beirut, căci despre el este vorba, nu fusese încă verificat de specialişti pentru că, din nefericire, el nu era „în planificare“. Şi nici faptul că localul se află doar la câteva sute de metri de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu a contat. Restaurantul a ars din temelii. Iar pentru Nicoleta (Nicole) Vasiliţeanu, Mihaela (Miky) Tucă şi Nicoleta Cengher orice scuză, justificare sau regret sunt tardive. De menţionat că focul a distrus şi Legendary Pub, aflat în aceeaşi clădire cu restaurantul Beirut. Misiunea pompierilor s-a dovedit a fi îngreunată de vizibilitatea redusă cauzată de fumul dens, de condiţiile meteorologice nefavorabile (vânt extrem de puternic), precum şi de existenţa unei cantităţi mari de materiale combustibile în interior.
 
Potrivit ITM, cele trei fete decedate nu figurau în baza REVISAL cu contracte de muncă.
 
Sâmbătă seara – în jurul orei 23.00: apelul la 112 îi trimite pe pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii Dobrogea la doar câteva sute de metri distanţă de inspectorat, acolo unde flăcările au cuprins un căutat restaurant cu specific libanez. Acţiunea, care s-a anunţat de la bun început una dificilă, se dovedeşte a fi o adevărată tragedie. După lichidarea incendiului (undeva la ora 03.30), sub dărâmături, oamenii legii descoperă trupurile (frumoase odinioară, dar carbonizate acum) a trei tinere artiste: două dansatoare şi o cântăreaţă. Focul ar fi pornit din cauza unui cuptor electric. Tinerele urmau să încânte publicul în seara respectivă cu dansul şi cântecele lor. În schimb, numerosul public a fost alungat de flăcările puternice şi nu a mai rămas nimeni care să audă cântecele transformate în strigăte de ajutor şi nimeni care să vadă dansul preschimbat în încercări disperate de salvare. Nicoleta Vasiliţeanu, de 23 de ani, din Constanţa, Mihaela Tucă, de 24 de ani, din Mangalia, şi Nicoleta Cengher, de 22 de ani, din Costineşti, s-au dus înainte de vreme, iar familiilor şi prietenilor nu le-a mai rămas decât să le plângă şi să se întrebe cine este vinovat. O a patra artistă este şi ea internată în spital, iar medicii spun că tânăra are căile respiratorii arse şi sunt rezervaţi cu privire la recuperarea ei. Robert Rancu, de 33 de ani, client al localului, se află internat la Spitalul Clinic Judeţean de urgenţă Constanţa, unde primeşte îngrijiri de specialitate.
 
Mărturie din infern
 
Printre persoanele care se aflau la Restaurantul „Beirut” în momentul izbucnirii incendiului s-a numărat şi un fotbalist, camerunezul Gustave Parfait Bruno Ripert Njoya (23 de ani), care joacă la echipa de Liga a IV-a Unirea Topraisar. Acesta lua masa alături de un alt african, Cirylle Vodounon, din Benin, care era venit de câteva zile la Constanţa, pentru a-şi aprofunda studiile universitare în domeniul medicinei. „Cyrille m-a sunat să ieşim să mâncăm, alegând «Beirut». Noi doi ne aflam la parter, la prima masă de lângă uşă, iar în incintă eram vreo şase-şapte persoane. La un moment dat, prin faţa restaurantului a trecut cineva în fugă, făcând semne disperate. Nu am înţeles ce zicea, dar era vorba de fumul de afară. În scurt timp, într-un minut-două, a apărut fum şi înăuntru. Cineva de la local a încercat să întrerupă curentul. Am început să ne panicăm. Nu ştiam ce să facem, de unde venea focul. În cele din urmă, am hotărât să părăsim localul, pentru că nici înăuntru nu mai era de stat. Afară era fum mare, nu se vedea la 30 de metri şi era greu de respirat. Era să leşinăm. Am stat la aer curat până au venit pompierii şi au acţionat. Noaptea nu prea am putut dormi, am avut dureri la plămâni, dar acum (n.r. ieri) sunt bine, la fel şi prietenul meu”, a declarat Parfait Ripert, care a mai spus că a reuşit să-şi recupereze din interior telefonul mobil şi geaca.

Cine deţine restaurantul Beirut
 
Conform Registrului Comerţului, restaurantul Beirut funcţionează pe SC Middle East Parteners SRL şi este administrat de Karam Joceline Ep. Youssef Baaklini şi Karam George. Acesta din urmă se mai ocupă și de următoarele societăți: SC Domino Star International SRL, SC GNK Shipping & Trading LD SRL, SC Middle East Trading SRL, SC Wood Forest Style SRL (radiată) şi societatea comercială Wood Forest Style SRL (radiată).George Karam, prin intermediul societăţii Middle East Trading, a fost implicat într-un scandal în anul 2006, alături de Omar Hayssam. În acel moment, un cargou pentru mărfuri generale a fost pus sub sechestru de DIICOT. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism avea indicii conform cărora sirianul Omar Hayssam ar fi părăsit ţara la bordul acelui vas. Ambarcaţiunea se numea Iman T, aparţinea firmei Mediteranean Line Inc. şi avea ca agent societatea Ashila Shipping. Operatorul naval, firma Tartoussi Shipping, care aparţine omului de afaceri Mohamad Tartoussi, este punctul de legătură cu societatea Middle East Trading SRL. La acel moment, George Karam deţinea 150 mc de cherestea la bordul navei Iman T, marfă ce trebuia a fi expediată în Egipt. În urma presiunilor pe care administratorul firmei Middle East Trading le-ar fi pus asupra omului de afaceri Mohamad Tartoussi, operaţiunea de livrare a materialului lemnos ar fi fost finalizată cu succes. Mai mult decât atât, în 2012, George Karam a mai fost implicat într-un scandal cu mită. În luna martie a respectivului an, George Karam, în calitate de administrator al societăţii SC Middle East Trading SRL, a formulat un denunţ la Direcţia Naţională Anticorupţie. Omul de afaceri spunea că primise un container cu mobilă de lux. Pentru aceasta ar fi trebuit să dea 1.000 de euro unor lucrători vamali din Portul Constanţa Sud - Agigea. Banii ar fi trebuit să oprească un control asupra mobilei de lux, marfă care ar fi putut avea de suferit în urma manevrelor neatente. Menţionăm că în ambele scandaluri apare şi numele lui Mircea Boncotă, directorul societăţii Middle East Trading SRL.
 

Coordonare
 
Revenind la tragedia care a zguduit Constanţa, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea susţin că, anul acesta, nu au efectuat niciun control tematic la restaurantul Beirut. Motivul? Unitatea comercială nu s-a aflat în planificarea necesară realizării unei astfel de acţiuni. Mai mult decât atât, reprezentanţii ISU Dobrogea nu au putut preciza dacă restaurantul Beirut deţinea avizul de securitate la incendiu. Oare de ce? Marian Becheanu, inspectorul-şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa spune că a fost demarată o anchetă pentru a identifica toate persoanele implicate în acest incendiu. „Vom vedea dacă erau angajate (n.r. cele trei fete moarte în incendiu) cu forme legale de muncă şi dacă au fost respectate normele de securitate”, a mai spus Becheanu. Tot de anchetă vorbeşte şi prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi. „M-am întâlnit cu toţi factorii responsabili. Este o anchetă în desfăşurare. La finalul anchetei vom şti cu exactitate ce s-a întâmplat de fapt acolo. Cert e însă că este o tragedie ce s-a întâmplat“, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa, Radu Volcinschi. O altă instituţie importantă în acest caz este Direcţia Regională în Construcţii Sud-Est, unde şef este Dayan Fetislam. Întrebat dacă anumite părţi din clădirea restaurantului funcţionau fără a fi avut autorizaţie de construcţie, directorul, contactat telefonic, a declarat că nu ştie. Extrem de evaziv, Fetislam a spus că „va fi efectuată o expertiză de către un expert”. Deranjat de întrebările adresate, Dayan Fetislam a recurs la cea mai comodă metodă: a închis telefonul. Asta în pofida faptului că vorbim despre un eveniment tragic, în care şi-au pierdut viaţa trei tinere.

 
Procese
 
După cum menţionam şi mai sus, conform Registrului Comerţului, restaurantul Beirut funcţionează pe SC Middle East Parteners SRL. Firma apare în mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, unul dintre ele figurând la Judecătoria Constanţa. Pe data de 9 aprilie 2013, Middle East Parteners SRL a contestat o plângere contravenţională aplicată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa. Pe data de 21 februarie 2014, Middle East Parteners a pierdut procesul. Firma care deţine restaurantul Beirut s-a judecat şi cu Comisariatul General al Gărzii Financiare - Garda Financiară Constanţa, la Tribunalul Constanţa, unde a cerut anularea unui proces verbal de contravenţie. Pe data de 6 noiembrie 2013, Middle East Parteners a câştigat procesul. Firma s-a mai judecat la Constanţa şi în alte procese cu Comisariatul General al Gărzii Financiare, dar şi cu Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere cu privire la cele mai sus precizate şi de la SC Middle East Parteners SRL, însă acest lucru nu a fost posibil.
De asemenea, în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, puteţi vizualiza o galerie foto şi un filmuleţ cu urmările dezastrului produs de incendiul de la restaurantul Beirut.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1453

Dosarul Beirut nu se va rejudeca!

11 Nov 2023 834

Dosarul Beirut - Curtea de Apel Constanța a admis în principiu contestaţia în anulare formulată de un inculpat

02 Oct 2023 1019

Explozia din Crevedia, în atenția specialiștilor de la INSEMEX Petroșani! Ce tragedii au investigat la Constanța

28 Aug 2023 1366

Judecătorii explică de ce a intrat în insolvență Middle East Parteners SRL, firma pe care a funcționat restaurantul Beirut, din Constanța

07 Jul 2023 1461

Middle East Parteners SRL a intrat în insolvență! Firma care a deținut unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Constanța

08 Jun 2023 1525

Dosarul restaurantului Beirut, din Constanța, aproape de rejudecare! Cererea, admisă în principiu

19 May 2023 1446

În 2014, o tragedie a îndoliat Constanța! Firma care a deținut unul dintre cele mai cunoscute restaurante din oraș ar putea intra în insolvență!

24 Feb 2023 3717

Azi se analizează cererea de rejudecare a dosarului „Beirut“!

26 Jan 2023 1153

Se cere rejudecarea dosarului „Beirut“! Când s-ar putea pronunța Curtea de Apel Constanța

10 Jan 2023 1504

Legături cu celebrul dosar al restaurantului Beirut! G.N.K. Shipping & Trading LD SRL a intrat în faliment

08 Aug 2022 1366

Ruinele fostului Restaurant Beirut din Constanța au început să dispară (GALERIE FOTO)

14 Jun 2022 2571

Cererea de rejudecare, respinsă Pedepsele aplicate după tragedia de la Beirut, din Constanța, rămân neschimbate

20 Apr 2021 1953

O nouă cerere de rejudecare a dosarului Beirut!

27 Jan 2021 1941

Cererea lui George Karam de punere în libertate, respinsă. Se așteaptă decizia judecătorilor din Cluj

30 Dec 2020 1915