Campania agramată a referendumului local

claudia_candet.jpgLăsând la o parte balamucul în care a fost organizat referendumul local referitor la desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale judeţul Constanţa, promovarea şi campania de mediatizare cu care şeful administraţiei judeţene s-a lăudat zilele trecute a fost una în care regulile gramaticale au fost în totalitate ignorate.

Un exemplu evident prin care organizatorii referendumului şi-au făcut campanie „door-to-door" au fost afişele lipite de aceştia la fiecare intrare în scară în tot municipiul, dar şi în autobuzele de transport în comun. Aceste afişe conţineau greşeli gramaticale flagrante. Redau textul integral al afişului pe care l-am găsit lipit la intrarea în imobilul în care locuiesc: „Duminică, 6 noiembrie 2011, veţi vota la aceiaşi secţie de votare ca la ultimele alegeri! Veniţi la vot!" Problema cea mai gravă mi se pare a fi aceea că, din banii noştri, ai contribuabililor, plătim chiar şi astfel de greşeli elementare, pe care orice copil cu câţiva ani pe băncile şcolii le-ar fi recunoscut. Din cei 20 de miliarde de lei vechi pe care administraţia judeţeană i-a cheltuit, verbal şi probabil scriptic, fiecare dintre noi a achitat şi lipsa de pregătire şi de inteligenţă a celor care au realizat aceste afişe. Mai mult, chiar şeful administraţiei judeţene s-a lăudat că au reuşit să scoată la vot 275.000 de oameni după o campanie-record de promovare care a durat doar zece zile. Spusele sale sunau a laudă, numai că realitatea, după cum se vede, este mult mai sumbră. Ce-i drept, munca efectivă a oamenilor nu este de contestat. Cei responsabili pentru ajungerea la o astfel de situaţie penibilă trebuie traşi la răspundere. Numai că, aşa cum se poate anticipa, nimeni nu-şi va mai bate capul cu greşelile de ortografie apărute într-o fiţuică, având în vedere că lupta, în contextul referendumului, se duce la un nivel mult mai înalt. Şi probabil se va mai duce multã vreme de acum înainte. Pe mine, ca ºi pe oricare dintre noi, cei care ne plãtim dãrile la stat, mă deranjează că banii cheltuiţi, mulţi sau puţini, îşi puteau găsi cu uşurinţă o altă întrebuinţare, nu pentru a-i încuraja pe cei care au lipsit de la lecţiile de gramatică din generală şi care acum se dau mari organizatori de campanii în care se decide soarta mea, a ta, a tuturor.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Tulcea S-a stabilit data la care se va defășura referendumul pentru demiterea primarului comunei IC Brătianu

27 Jun 2022 1262

ZIUA LIVE. Când ar putea fi organizate alegerile parțiale pentru Consiliul Local Agigea? (VIDEO)

25 May 2022 2396

ZIUA LIVE Primarul comunei Agigea. „În prima zi de Consiliu, consilierii locali au încălcat legea“ (VIDEO)

24 May 2022 1951

ZIUA LIVE. O comună importantă din județ funcţionează fără Consiliu Local. Cum a scăpat primarul de organizarea unui referendum de demitere?

23 May 2022 2550

Semnăturile depuse pentru organizarea referendumului de demitere a primarului din Agigea validate de AEP și Direcția de Evidență a Persoanei

13 Jan 2022 6340

Ce pași a întreprins Instituția Prefectului la solicitarea USR Constanța de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului din Agigea

02 Dec 2021 2398

UPDATE. USR PLUS Agigea, conferință de presă în fața Prefecturii Constanța. Se solicită organizarea referendumului de demitere a primarului PSD, Maricel Cîrjaliu (galerie foto)

24 Sep 2021 3080

Locuitorii din satul Coroana, comuna Albești, județul Constanța, așteptați la referendum pe 10 octombrie!

16 Aug 2021 2406

Sondaj de opinie Aţi dori să fie interzise sălile de jocuri de noroc la Constanţa?

01 Apr 2019 5811

Revista presei locale

14 Mar 2019 1428

Comunicatul Prefecturii Constanţa cu referire la referendumul privind dizolvarea Consiliului Local Municipal Medgidia (document)

02 Nov 2018 1766

Votul la referendumul pentru revizuirea Constituției a început la Auckland, Noua Zeelandă

05 Oct 2018 1643

ALDE declanşează referendum pentru schimbarea primarului PSD de la Mereni, pe care îl acuză de abuz în serviciu

09 Mar 2018 1767

ALDE Constanţa declanşează referendum la Mereni. Vor ca primarul să fie demis!

08 Mar 2018 1972

Constanţa. Formaţiunile politice, cu excepţia PSD, iau în calcul suspendarea primarului din Mereni

08 Feb 2018 2846