Editorial Incendiul din capitală, dovada că n-am învăţat nimic din cazul Colectiv

Staţia de metrou Piaţa Romană a fost evacuată ieri, timp de peste o oră, după ce un incendiu a izbucnit la un panou electric, degajând fum puternic. Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) prezente la faţa locului au închis staţia de metrou, pentru a soluţiona problemele, iar două persoane intoxicate cu fum au fost transportate de urgenţă la spital, în timp ce echipajele SMURD prezente la faţa locului au acordat asistenţă medicală altor persoane scoase din staţia de metrou. Aceasta a fost redeschisă călătorilor două ore mai târziu.
 
Cu toate acestea, înainte ca echipajele ISU să intervină, călătorilor li s-a cerut să părăsească zona. Aici au apărut problemele. Unii oameni nu doreau să părăsească staţia de metrou, deşi viaţa le era pusă în pericol. Acest lucru arată că oamenii nu ştiu nici măcar acum să reacţioneze rapid, eficient şi să colaboreze cu autorităţile într-o situaţie de criză. Ieri, România a văzut încă o dată că oamenii simpli nu au învăţat absolut nimic din tragedia Colectiv. I-aş fi spus „lecţia Colectiv”, însă, după cum menţionam, nu a învăţat nimeni nimic din ea. Poate doar autorităţile, care au arătat că „suflă şi-n iaurt”, după cazul Colectiv, deoarece au intervenit cu 20 de autospeciale. Un număr destul de mare, cu care pompierii nu au intervenit în prima oră de incendiu în cazul Colectiv.
 
Din fericire, echipele de intervenţie ISU şi-au făcut de această dată treaba foarte bine. Acum, poate că este momentul ca oamenii să înveţe să colaboreze cu autorităţile în caz de urgenţă, să fie deschişi către comunicare şi, cel mai important, să ţină cont de sfaturile şi avertizările echipelor de salvatori. Neascultându-i pe ei, nu vă puneţi doar viaţa dumneavoastră în pericol, ci şi pe a celorlalţi. Mai mult, activitatea salvatorilor este îngreunată. Înainte de a refuza avertismentul unui pompier, gândiţi-vă că el ar fi putut salva o viaţă în acele momente şi că dumneavoastră aţi irosit timpul preţios în care cineva putea fi salvat. În situaţiile de criză, şi o secundă este importantă! Secunda aceea reprezintă linia firavă dintre viaţă şi moarte! O secundă poate face diferenţa.
 
Este evident acum că în sistemul educaţional românesc trebuie să se predea un management al crizelor, un curs despre cum să reacţionezi într-o situaţie de risc şi de criză sau ce trebuie să faci în cazul unui cutremur sau atentat. Din nou, probleme de actualitate în lumea civilizată. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Accident rutier în Mamaia. O mașină a intrat într-un stâlp în zona unui peco

02 May 2024 549

ISU Giurgiu Respectarea regulilor de prevenire a incendiilor

01 May 2024 198

Alertă lângă o stație GPL O camionetă, cuprinsă de flăcări, pe Șoseaua Mangaliei! (FOTO+VIDEO)

01 May 2024 1444

Măsurile ISU Delta Tulcea în contextul minivacanței de 1 Mai și Sărbătorile Pascale

30 Apr 2024 409

ISU IalomițaMăsurile dispuse la nivelul județului Ialomița pentru o minivacanță în siguranță

30 Apr 2024 235

ISU BihorPeste 200 de pompieri bihoreni la datorie, în perioada minivacanței de 1 Mai și Paște

30 Apr 2024 206

ISU Argeș - Minivacanță în siguranță!

30 Apr 2024 210

ISU GiurgiuProiectil găsit de un agent de poliție

30 Apr 2024 224

ISU SuceavaMinivacanța de 1 Mai

30 Apr 2024 229

ISU Dobrogea Vino să faci parte din frumoasa echipă a salvatorilor constănțeni! Iată posturile vacante

30 Apr 2024 562

Accident rutier pe Autostrada A2 București-Constanța în apropiere de Medgidia (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 1822

ISU IalomițaStația de pompieri Țăndărei a intervenit cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, la un accident rutier

29 Apr 2024 293

Accident rutier în Năvodari, județul Constanța. Victima a fost transportată la spital

29 Apr 2024 661

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

29 Apr 2024 221

Știri Constanța Accident rutier grav pe DN2A între Ovidiu și Mihail Kogălniceanu! Un pieton, decedat

28 Apr 2024 1481