Editorial Oameni buni, aţi obosit să salutaţi?

Aţi uitat cum este frumos şi corect să vă comportaţi în societate? Pentru asta există Codul bunelor maniere. O „operă de artă“ neglijată însă de mulţi cetăţeni. Este însă acel obiect magic pe care au oportunitatea de a-l atinge atât oamenii de rând, cât şi cei mai înalţi demnitari. Dar câţi o mai fac? Şi tocmai pentru că mulţi uită, de pildă, că  bărbatul salută primul o femeie, chiar dacă aceasta este mai tânără decât el, o să încerc să fac un mic rezumat pe această temă a salutului chiar aici. Reguli de bază: nou-venitul îi salută pe cei care sunt deja adunaţi. De asemenea, superiorul adresează primul salutul inferiorului. Managerului nu-i va scădea popularitatea dacă va saluta el primul femeia de serviciu, ci, dimpotrivă. La fel, cel care intră într-un local salută, iar cel care se află acolo răspunde salutului.
Nu întâmplător am abordat „capitolul salutului“ din lucrarea de referinţa a comportamentului adecvat în societate. Nu de puţine ori am asistat la adevărate „explozii“ de personalitate din partea unor oameni ce lucrează pe la ‘nalte instituţii de stat. Persoane atât de pline de ele, încât mai-mai că nu au loc pe uşi din cauza ego-ului exacerbat. Mi-ar plăcea să le aduc aminte înălţimilor lor că datorită nouă, a umililor oameni de rând, au ajuns unde sunt acum şi că tot de noi au nevoie pentru a-şi păstra fotoliile de senatori (de exemplu) călduţe şi în următoarea campanie electorală. Aş vrea să le reamintesc acelora care cred că „de Moromeţi este nevoie doar la alegeri“ că Emerson zicea cândva că „bunele maniere nu sunt lucru de puţină însemnătate, ci rodul unei firi nobile şi-al unui spirit cinstit“. Uneori rămân cu impresia că bunele maniere au murit odată cu dinozaurii...
Bunele maniere mai înseamnă să rezişti unei tentaţii care te poate transforma cu uşurinţă dintr-un om cinstit într-un hoţ. Or, câtor tentaţii să poată rezista un om care face politică de când mă ştiu? Mai mult, un om ce merită toată stima va avea grijă mereu să facă o primă impresie, cel puţin bună, celor pe care îi cunoaşte, va şti cum să se salute corect şi ordinea în care trebuie să o facă. Dar cine să piardă manierele pentru a le găsi cei care au nevoie?

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.