Bricul "Mircea", la final de voiaj

Emotii intense, lacrimi de bucurie la sosirea din cursa a navei-scoala

Velierul s-a intors sambata din voiajul de sase luni de zile unde a participat la competitia mondiala "Tall Ships Challenge 2004" * Sosirea navei si a echipajului a fost intampinata de aproximativ 1000 de persoane * Cheul danei militare la care a acostat nava-scoala a devenit neincapator pentru rudele si prietenii sositi din toata tara pentru a-i intampina pe marinari * Acestia au fost primiti cu onoruri militare, fanfara si un cor bisericesc * Echipajul si nava si-au indeplinit misiunea incredintata de Statul Major al Fortelor Navale si de Ministerul Apararii Nationale, sosind acasa si cu un binemeritat loc doi la clasa "A" de veliere * Pentru anul 2005, bricul "Mircea" va primi alte doua misiuni specifice, urmand a pleca sa participe la doua competitii nautice, una in Germania si alta in Norvegia

Sambata, 25 septembrie, la ora 13.30, nava-scoala "Mircea" a acostat in Portul militar Constanta, dupa aproximativ sase luni de voiaj, revenirea sa in tara incununand cu succes marsul de instructie si participarea la competitia nautica "Tall Ships Challenge 2004", desfasurata in largul coastelor de est ale Statelor Unite ale Americii si ale Canadei. Familiile celor 71 de studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" si 31 de elevi de la Scoala de maistri "Amiral Ioan Murgescu" au sosit din toata tara si au asteptat acostarea velierului in una din danele militare din Portul Constanta. Atat familiile studentilor, elevilor, cat si cele ale cadrelor militare si profesorilor de la bord au ocupat efectiv toata dana militara unde trebuia sa acosteze velierul, ca numar trecand cu mult peste 1000 de persoane. Sosirea navei la cheu a fost extrem de emotionanta, atat pentru prietenii si membrii de familie ai marinarilor, dar si pentru cei care venisera doar din simpla curiozitate. Stegulete, lacrimi de bucurie si urale, fanfara militara au completat fondul emotional al evenimentului. Echipajul si nava au fost primiti cu onoruri militare in prezenta sefului Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Gheorghe Marin. Dupa ce a fost lasata trepina de acces la cheu, cei care au urcat primii la bordul vasului au fost seful SNFM si un preot insotit de diaconi, membri ai corului bisericesc al Arhiepiscopiei. Marinarii intorsi din voiaj au declarat ca marsul a fost o experienta inedita si foarte folositoare pentru cariera pe care si-au ales-o, acestia invatand foarte multe din practica navigatiei traditionale. Cel mai greu pentru toti din echipaj a fost infruntarea furtunilor din timpul marsului, cea mai mare si cu cea mai puternica intensitate - de gradul 9 si cu o durata de sase zile - fiind infruntata de velier in Marea Mediterana, la plecare spre America.

Istoria se repeta

Aceasta este cea de-a doua traversare a Oceanului Atlantic efectuata de velier, dupa cea din anul 1976, si a oferit oportunitatea ca bricul "Mircea", simbol national al traditiilor marinaresti, sa fluture tricolorul romanesc in 13 porturi din sapte state ale lumii: Spania, Italia, Bermuda, SUA, Canada, Franta, Malta. Pe durata celor 160 de zile ale voiajului a fost parcursa o distanta de aproximativ 15.000 de mile marine, echivalentul a trei sferturi din lungimea ecuatorului. Inceput la 19 aprilie a.c., in prezenta presedintelui Romaniei si a ministrului Apararii Nationale, marsul a indeplinit cu succes obiectivele de reprezentare a valorilor romanesti in lume. Marinarii romani si-au completat cunostintele teoretice aferente semestrului al doilea al anului de invatamant si si-au perfectionat deprinderile practice ale marinariei traditionale. Examenele sustinute de studenti in fata cadrelor didactice aflate la bord au demonstrat viabilitatea si succesul activitatilor de educatie si instruire. Velierul "Mircea" a fost evidentiat in toate porturile de escala, vizitele reciproce intre comanda navei si autoritatile civile si militare locale, precum si participarea studentilor romani la activitatile culturale si sportive organizate de gazde fiind foarte apreciate. Pe timpul escalelor in porturile straine, nava a fost vizitata de aproximativ 12.000 de persoane. Pe timpul traversadei Oceanului Atlantic si a Marii Mediterane, bricul "Mircea" a facut escale in porturile Cagliari, Las Palmas si Hamilton, ajungand in Statele Unite ale Americii in portul Charleston, punctul de plecare in regata "Tall Ships Challenge 2004". Sub egida acestei intreceri s-au inscris peste 40 de veliere mari, echipajele acestora etalandu-si deprinderile marinaresti traditionale pe timpul tuturor celor sase curse nautice. La clasa de competitie "A", in care s-a incadrat si velierul "Mircea", vasul romanesc a concurat si alaturi de nava-sora "Eagle" apartinand Pazei de Coasta a Statelor Unite ale Americii, competitia finalizand-se cu un binemeritat loc doi pentru velierul romanesc.Pentru anul 2005, bricul "Mircea" va primi alte doua misiuni specifice, urmand a pleca sa participe la doua competitii nautice, una in Germania si alta in Norvegia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achiziții Constanța Primăria Mangalia a cumpărat dotări pentru bazinele de înot din cadrul proiectului „Înființare Bază Sportivă și reabilitare infrastructură rutieră” (DOCUMENTE)

08 May 2024 315

Comuna Castelu anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru amenajare parc și teren de sport

08 May 2024 442

Cine va ridica autovehiculele abandonate din municipiul Mangalia? (DOCUMENT)

07 May 2024 489

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 879

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1499

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 396

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 438

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1868

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 679

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1055

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 979

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 660

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 823

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 693

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 968