Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Elevul constănţean Cristian Necula, la sediul Congresului SUA

Cristian Necula, elev în clasa a XII-a, la Liceului Internaţional de Informatică moderat de prof. Mahmut Terci, a participat în cursul lunii Ianuarie la un concurs de eseuri organizat de Gulen Institute Youth Platform, din Huston, SUA. Unul din obiectivele acestui program este de a ajuta tinerii în a defini probleme legate de pace şi armonie socială, de a le discuta şi găsi soluţii din propriile perspective personale. De asemenea, participarea la acest program ajută elevii în a-şi construi deprinderi sociale, în a-şi dezvolta abilităţile de cercetare şi compunere şi nu în ultimul rând, de a interacţiona şi schimba idei intre ei, ca reprezentanţi ai unor culturi diferite.

Tânărul din Constanţa a participat la acest concurs alături de peste 500 de elevi din 40 de ţări. Clasându-se printre primii 30 din lume şi al doilea din Europa, Cristian a fost invitat la Ceremonia de Premiere ce a avut loc la Washington pe 10 aprilie 2013. Titlul eseului realizat de el este „National Security – both sides of the Spectrum”, în care a ales să răspundă la întrebarea „Cum se pot adapta imigranţii şi dacă e necesar ca locuitorii ţării gazdă să-şi ajusteze stilul de viaţă pentru a-i integra?”. Soluţia propusă de Cristi este adoptarea unei căi de mijloc, prin care imigranţii îşi pot păstra tradiţiile şi valorile culturale specifice, dar în acelaşi timp fără a se organiza în enclave separate, refuzând integrarea. De asemenea, poporul adoptiv trebuie să accepte diferenţele culturale ale acestora, să-i sprijine în a se integra, nepermiţându-le organizări separate. „Excursia la D.C. a fost una dintre cele mai splendide şi febrile experienţe pe care le-am trăit. Am avut oportunitatea de a-i cunoaşte pe ceilalţi câştigători, majoritatea fiind din ţări atât de depărtate încât şansele să ne întâlnim vreodată erau foarte mici: Nepal, Tailanda, Hong Kong, Burkina Faso, Qatar, Bangladesh, Suedia, Canada. În prima zi am vizitat Universitatea George Mason, din Comitatul Fairfax, Virginia, unde ni s-a oferit un mic tur al campusului şi ni s-a prezentat oferta educaţională a instituţiei. Am vizitat Capitoliul, sediul Congresului Statelor Unite, unde am întâlnit câţiva congresmeni, democraţi şi republicani, care ne-au felicitat, ne-au înmânat diplomele şi ne-au vorbit despre problema imigraţiei şi a interculturalităţii. De asemenea, am vizitat Biblioteca Congresului. Pentru noi toţi, a fost una dintre cele mai deosebite experienţe realizate vreodată. După aceea am vizitat Rumi Forum – centru de înţelegere interculturală şi dialog interconfesional, unde am fost invitaţi să ne prezentăm într-un mod succint eseurile.
În ultima zi am vizitat Washington DC pe jos, cu toate monumentele şi clădirile sale importante: Lincoln Memorial, Washington Monument, Thomas Jefferson Memorial, Vietnam Veterans Memorial, Muzeele Smithsonian de Arta, Spaţiu şi Istorie Naturală, Muzeul Holocaustului, Muzeul celui de-al doilea război mondial şi altele. Pe scurt, excursia în capitala SUA m-a lăsat uluit şi extrem de încântat”, a povestit elevul din Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța anunță când se va pronunța în dosarul lui Cristian Radu, primarul din Mangalia, în cameră preliminară! (DOCUMENT)

17 May 2024 495

Constanța. CFR Călători a bătut palma cu Banca Comercială Română! Iată care este obiectul contractului (DOCUMENT)

17 May 2024 356

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 mai 2024

17 May 2024 379

Prefectul județului Constanța solicită în instanță anularea unor acte de urbanism, emise de Primăria Năvodari

16 May 2024 1190

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 15 mai 2024

16 May 2024 427

Firme Constanța Cine sunt noii asociați ai Phoenix Music Live SRL, controlată în trecut de răposatul Gheorghe Mărgărit, fostul patron de la clubul Phoenix

15 May 2024 595

Licitații Constanța Amenajare teren minibaschet, parcare auto și refacere alei carosabile în incinta CS Axiopolis Cernavodă (DOCUMENT)

15 May 2024 505

Omniasig va încasa aproape 50.000 de euro de la ISU „Dobrogea“! Ce prevede contractul (DOCUMENT)

15 May 2024 356

Noul termen, după alegerile locale Tribunalul Constanța amână dosarul lui Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă

15 May 2024 379

Cumpărări directe Constanța Apă Canal Proiect SRL, un nou contract adjudecat de la Primăria Năvodari (DOCUMENT)

15 May 2024 498

Cristian Radu, primarul din Mangalia, termen miercuri la Curtea de Apel Constanța, în dosarul DNA! (DOCUMENT)

14 May 2024 1589

Justiție Constanța Dan Diaconescu, fostul patron OTV, rămâne sub control judiciar

14 May 2024 376

Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă, trimis în judecată de DNA, așteptat marți la Tribunalul Constanța!

13 May 2024 795

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 mai 2024

13 May 2024 566

Procuror nou la DNA Constanța! Un alt magistrat se alătură „armatei“ Anticorupție începând cu 1 iunie 2024

12 May 2024 8083