Romanii invata sa fie chiriasi

Desi majoritatea occidentalilor au ales sa fie chiriasi intreaga viata, romanii sufera inca de sindromul "vreau sa fiu proprietar", instaurat in anii comunismului.

http://www.banisiafaceri.ro/ arată că aceasta mentalitate a inceput insa se se schimbe. Aproximativ 90 de procente din romani au "casa lor", acest lucru fiind perceput, in primul rand, drept un simbol al statutului social. In schimb, in Germania, de exemplu, rata proprietarilor este de doar 43 de procente, cea mai scazuta din Europa, potrivit unui studiu realizat de asociatia imobiliara IVD, citat de The Local.

Apare intrebarile: avem mai multi bani decat restul europenilor sau sunt preturile mult mai mici pentru achizitionarea unei locuinte? Evident ca nu. Motivul pentru care romanii prefera sa aiba o casa sau apartament doar pentru ei este, mai mult, de natura psihologica.

Pe langa mentalitatea formata inainte de 1989, conform careia toata lumea trebuie sa aiba "casa si masa", se pare ca romanii au o mare nevoie de a se simti in siguranta, acest lucru fiindu-le oferit, pe deplin, de statul de proprietari.

Un alt motiv foarte important este reprezentat de nereglementarea pietei de chirii din Romania. Cu siguranta, multi dintre noi am fost obligati sa ne mutam de cel putin o data pe an, dupa ce proprietarul a decis unilateral ca nu mai avem ce cauta in casa lor sau au marit chiria la o suma prohibitiva.

Prindem din urma trendul european

Totusi, in ultimul timp, rata celor care inchiriaza o locuinta a inceput sa creasca, fata de cei care o cumpara. Astfel, acest tip de tranzactii au crescut cu peste zece procente, cel putin la nivel oficial, avand in vedere ca mare parte din proprietari nu inchiriaza pe baza unui contract, cifra putand fi mult mai ridicata.

Acest lucru se intampla in ciuda cresterii valorii chiriilor, chiar cu 20% din septembrie pana acum, potrivit companiei Neoland. Astfel, in cartierele marginase, se plateste in jur de 400 de euro pentru o garsoniera, 500 de euro pentru doua camere si peste 600 de euro pentru apartamentele de trei camere.

Specialistii din domeniul imobiliar sunt de parere ca numarul chiriasilor va creste considerabil si in Romania, mai ales daca am calcula mai bine costurile achizitionarii unei case.


Pe langa pretul afisat si TVA, clientul va plati taxe pentru agentia imobiliara, taxe de notar, ca sa nu mai vorbim de ratele bancare si dobanda aferenta, ce pot dubla pretul total, pana la sfarsitul perioadei de creditare.

In zonele mai bune, preturile trec de 1.000 de euro pentru luxul de a sta in trei camere. Spre comparatie, in Munchen, cel mai bogat oras din Bavaria, Germania, media superioara a chiriei este de 9,70 euro pe metru patrat, pentru un apartament de 70 metri patrati, intr-o cladire construita dupa razboi. Un simplu calcul ne arata ca neamtul plateste mai putin, chiria ridicandu-se la 679 euro/luna.


In schimb, Berlinul e mult mai ieftin, chiriile costand doar 5,90 euro/mp in medie.

Romanii, "spaima" proprietarilor spanioli

Dar nu va ganditi sa plecati in strainate sa profitati de aceste preturi. In mai multe tari, in special Spania, multi proprietari refuza sa ofere adapost contra cost imigrantilor, unii specificand chiar "interzis romanilor".

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia pentru Cunoastere Populatiei Imigrante, 80% din strainii din Spania locuiesc in apartamente inchiriate, in ciuda faptul ca, la mica publicitate, peste 1.500 de anunturi dintr-o singura zi spun ca nu ar prefera sa nu inchirieze imigrantilor.

In urma problemelor foarte mediatizate cauzate de romani in ultimul timp, in Barcelona proprietarii nu s-au sfiit chiar sa treaca in anunt ca inchiriaza oricui, doar romanilor nu. Pakistanezi si ecuadorienii sunt si ei pe "lista neagra".

Sursa: http://www.banisiafaceri.ro/


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 628

Paște 2024 Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. Iată ce NU ai voie să faci

03 May 2024 582

Angajări la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea”! Iată ce posturi sunt vacante

03 May 2024 859

DIICOT a făcut mai multe rețineri! Droguri în zona Centrului Vechi din București. Oficial de la procurori

02 May 2024 481

Post vacant la Spitalul Municipal Medgidia. Iată condițiile

02 May 2024 409

Spitalul Clinic CF Constanța angajează. Ești interesat?

02 May 2024 626

Joia Mare. Tradiții și superstiții. În ziua celor 12 denii se prepară cele mai importante copturi

02 May 2024 3765

Cum poți prepara cel mai savuros grătar vegan sau de post?

01 May 2024 373

Vrei să lucrezi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța? Mai multe posturi, scoase la concurs

01 May 2024 808

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia angajează medic specialist epidemiologie

01 May 2024 342

Tradiții pentru spor și sănătate în Miercurea Mare! Femeile nu torc și nu cos

01 May 2024 553

Angajare la SRI! Iată ce post este liber! Înscrierile se fac în perioada 6 - 31 mai

01 May 2024 939

Unitatea Militară 02013 Mangalia angajează. Ce post este vacant

30 Apr 2024 536

Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol angajează. Ce post este disponibil

30 Apr 2024 484

Fostul viceprimar al Medgidiei, Sorin Petrică Țuțuianu este noul director al CT BUS Constanța

30 Apr 2024 661