Invatamant

Prof. univ. dr. Emil Păun - „Elevul nu trebuie învins, ci convins!“

La invitația Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității „Ovidius“, prof. univ. dr. Emil Păun a lansat, la Constanța, un foarte interesant volum, intitulat „Pedagogie - provocări și dileme privind școala și profesia didactică“ (Editura Polirom).
 
Mesajul principal al renumitului universitar, fost director general în Ministerul Educației imediat după Revoluție, s-a referit la evoluția școlii românești și problematica specifică acesteia în perioada actuală, în ce măsură globalizarea afectează școala românească, în ce măsură ne provoacă să adoptăm experiențe și practici străine și cum le adaptăm ca ele să producă rezultate în școala românească.
 
- Ce ne-au adus bun, domnule profesor, împrumuturile... externe?
 
- Am întâlnit o multitudine de situații în care am preluat experiențe străine, dar fără rezultat. Ba, dimpotrivă, uneori cu rezultate neașteptat de proaste. De asemenea, m-a preocupat raportul dintre egalitate, echitate și calitate în școala românească - în ce măsură statul susține, prin finanțarea pe care o realizează, posibilitatea de a avea școli cu niveluri calitative egale pe tot teritoriul țării. Pentru că, în opinia mea, se pierde un mare ansamblu de talente, în special pentru copiii din mediul rural, care nu pot să meargă mai departe și care, în general, sunt „înmormântați“ acolo, la ei acasă. Dar ei au, în principiu, foarte multe posibilități de evoluție.
 
- Și cum s-ar putea realiza practic această egalizare de șanse cu colegii din mediul urban?
 
- Eu am propus o finanțare diferențiată, astfel încât, pe lângă finanțarea generală de la buget a elevilor, pentru comunitățile locale foarte sărace, care nu pot să susțină școala prin mijloace locale, să se acorde un supliment de finanțare de la stat, astfel încât și în școlile acelea să existe nu numai dotări, ci și profesori buni, să existe posibilitatea ca elevii aceia să-și continue studiile.
 
E drept că, la ora actuală, discuțiile merg numai către creșterea salariilor profesorilor, dar nu este de-ajuns, pentru că nu rezolvăm chestiunea. Trebuie să profesionalizăm cariera didactică. Să facem în așa fel încât profesorul respectiv să nu se afle în zona funcționarului. Pentru că trebuie să recunoaștem că profesia didactică s-a cam funcționalizat. Profesorul vine, își face treaba, pleacă și nu îl interesează altceva.
 
În școală nu mai există raportul acesta apropiat al profesorului cu elevul, care nu este doar unul cognitiv, cât și - mai ales - educativ. Trebuie să se schimbe modul de raportare a profesorului la elev și invers.
 
Pe de altă parte însă, în opinia mea, evoluția în domeniul profesiei didactice merge într-o direcție proastă. De la ceea ce numeam pe vremuri vocație și misiune a profesiei didactice, s-a ajuns la carieră. Or, cariera omoară profesia și vocația. Oamenii au carieră profesorală, dar nu sunt profesori în sensul real al termenului, nu au vocație, nu simt misiunea aceasta de a lucra cu elevii. Am dezvoltat un capitol întreg despre așa-numita emoționalitate, competențele emoționale ale profesorului, nu numai cele de a ști cum să predai. Ci de a ști cum să te raportezi la clasă, la elev. Școala, după părerea mea, funcționează la ora actuală prost, într-o paradigmă a nevoilor de a răspunde nevoilor sociale.
 
- Mai pe românește, școala este total paralelă cu nevoile sociale...
 
- Eu nu am auzit în discuțiile în plan social despre modul în care școala răspunde nevoilor elevilor, nevoilor de dezvoltare personală. Li se cere școlilor, într-o perspectivă antreprenorială, să-i pregătească pentru viață, dar nu se întreabă nimeni despre nevoile elevilor. Și aici găsesc că este una dintre sursele derapajelor fundamentale, pentru că ei nu găsesc răspunsuri la problemele lor personale în școală, ci în afară.
 
Mai am un capitol privind evaluarea elevilor, și acolo atac câteva probleme. Una este obsesia aceasta a rezultatelor, a performanțelor, care aduce mai mult rău decât bine. Al doilea se referă la măsura în care școala recunoaște dreptul la greșeală al elevului. Pentru că eroarea este o sursă de dezvoltare intelectuală cu condiția să o recunosc, să o analizez și să văd demersul intelectual care a condus la eroare. Dar noi sancționăm eroarea...
 
- Se vorbește tot mai acut despre creșterea salariilor profesorilor în funcție de performanțe. Cum vi se pare?
 
- Există o confuzie în această privință, pentru că, până la urmă, ce măsurăm când vorbim de performanță? Măsurăm elemente de tip statistic, ierarhii și așa mai departe, modul în care elevii se înscriu într-o ierarhie a notelor sau ne raportăm și la măsura în care elevul crește ca personalitate. Eu fac o mare deosebire între gradul de instrucție al cuiva și gradul de educație. Poți să fii instruit, dar needucat. Pentru că educația înseamnă mai mult decât a ști. Școala a exmatriculat problematica educativă, pentru că mai ales profesorii de gimnaziu nu au nicio preocupare de genul acesta. Pe ei îi interesează domeniul lor, cum se lucrează, pun note, fac rapoarte și cam atât. Ei nu au timp să stea de vorbă dincolo de clasă, dincolo de problematica didactică cu elevul lor. Mai ales la pubertate, când elevii au probleme de cele mai diverse tipuri, au și ei eșecuri... bucurii... care îi determină să aibă comportamente neașteptate. Dar profesorul, indiferent de specialitate, trebuie să se ocupe și de dezvoltarea personală, nu numai cognitivă. Noi trebuie să formăm omul care este cetățeanul acestei țări.
 
Într-un capitol legat de investiția în educație și valoarea ei, am relevat faptul că, în ultima perioadă, cheltuielile cele mai mari în lume merg către o armată de oameni care trebuie să controleze comportamentele sociale și derapajele: poliție, justiție, pușcării... Conform demonstrației unui cercetător britanic, cu cât nivelul de cultură realizat prin școală va fi mai înalt, cu atât abaterile sociale vor fi mai mici, și atunci o parte din bugetul acela trebuie transferat spre educație. În școală trebuie să funcționăm după principiul că elevul nu trebuie învins, ci convins.
  
Despre prof. univ. dr. Emil Păun
 
Profesor universitar, doctor în pedagogie, şeful Catedrei de Pedagogie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara, director al revistei de ştiinţele educaţiei „Repere”, membru al comitetului de lectură al revistei „Carrefours de l’éducation“ (Franţa).
 
Este autorul multor lucrări şi studii axate pe problematica didacticii, pedagogiei şi sociologiei educaţiei, dintre care menţionăm: Educaţia şi rolul ei în dezvoltarea social-economică (Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1974), Sociopedagogie şcolară (Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1982), Şcoala - abordare sociopedagogică (Polirom, Iaşi, 1999), Educaţia preşcolară în România (în colab.; Polirom, Iaşi, 2002), Pedagogie. Fundamentări teoretice şi demersuri aplicative (în colab.; Polirom, Iaşi, 2002) şi Apprendre et enseigner dans la société de communication (în colab.; Éditions du Conseil de l’Europe, 2005).

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tragedia care a șocat România. Directorul Bibliotecii Universitare din Iași și soția s-au sinucis. Legătura cu Universitatea Ovidius Constanța

28 Dec 2017 2250

#citeșteDobrogea 86 de ani de la nașterea marelui fizician dobrogean Geavit Musa

23 Dec 2017 1569

Începe judecata lui Bogdan Moise, decanul Facultăţii de Teologie de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa

21 Dec 2017 612

Concert de colinde la Muzeul de Artă Constanţa „Noapte de vis, timp preasfânt“

20 Dec 2017 967

#citeşteDobrogea Rectorul onorific al Universităţii „Ovidius“, Adrian Bavaru, opt decenii de viaţă

19 Dec 2017 948

Petrică Miu şi Răducu Popescu, „vecini“ de prezidiu. Ce subiecte au avut în discuţie (galerie foto)

16 Dec 2017 1289

Concert de Crăciun la Bazilica "Sfântul Anton de Padova” din Constanța

13 Dec 2017 1345

Conferinţa "Homer, Troia și arheologia legendelor", susţinută la Universitatea "Ovidius" de arheologul Cătălin Pavel

12 Dec 2017 337

Şedinţă secretă pentru un caz de dare de mită la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa

11 Dec 2017 419

Seminar. Serviciul Anticorupţie „vine” la Universitatea Ovidius din Constanţa

08 Dec 2017 407

„Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ Elevii Şcolii „Aurel Vlaicu“ din Constanţa au avut ieri oaspeţi de seamă (galerie foto)

08 Dec 2017 527

Constanța. Proiectul „Be a Santa 2.0” la a doua ediție. Unde pot fi lăsate cadourile pentru sacul lui Moș Crăciun

05 Dec 2017 656

Constănțenii sunt așteptați la Muzeului de Artă. Concert de Iarnă organizat de Universitatea ”Ovidius”

04 Dec 2017 1787

Interviu cu prof. univ. dr. Stoica Lascu Profesori de la „Ovidius” şi „Andrei Şaguna“, la Chişinău, la Conferinţa Ştiinţifică Internaţională „Centenar Sfatul Ţării“

27 Nov 2017 2201

Un profesor de la Universitatea Ovidius a refuzat să primească mită de la un student. Ce au decis judecătorii

21 Nov 2017 3548

Fostul rector al Universităţii „Ovidius“ Dănuţ Epure îşi face ziar. Cu mici nuanţe de tabloid. Pe cine are administrator

16 Nov 2017 3112

Sportiv din Constanţa, student la Universitatea din Maastricht Ce rezultat! Horia Paul Şchiopu, campion mondial absolut la Men's Physique! (galerie foto)

14 Nov 2017 9719

Două posturi vacante scoase la concurs la Universitatea Ovidius Constanţa. Cine poate participa

10 Nov 2017 1844

Ziua Urbanismului a fost sărbătorită în premieră şi la Constanța. Ce evenimente au avut loc cu această ocazie

09 Nov 2017 383

Filme irlandeze premiate, proiectate la Constanța!

08 Nov 2017 437

Constănţeanul supărat Locuitorii din zona Marvimex, nemulţumiţi de lipsa alternativelor de transport în comun

07 Nov 2017 3154

Mai mulţi studenţi de la Universitatea „Ovidius“, achitaţi. Cine sunt şi de ce au fost acuzaţi

02 Nov 2017 1522

Constanţa. Un student la Medicină a încercat să mituiască un profesor. Detalii exclusive din dosar

31 Oct 2017 1609

Campanie ZIUA de Constanţa privind transparenţa în baza principiilor Legii nr. 544/2001 (III) Universitatea „Ovidius“, obligată de instanţă să furnizeze informaţii (documente)

30 Oct 2017 1067

Imagini de la eveniment Profesori de la Universitatea „Ovidius“ la simpozionul „Dialectele româneşti sud-dunărene în actualitate“

28 Oct 2017 1145

Tenorul Mădălin Băldău Drăgan, de la Universitatea „Ovidius“, pe podiumul Festivalului Național „Crizantema de Aur“ 2017

23 Oct 2017 681

Evenimentul “Sărbătoarea Ashura în tradiţiile tătarilor dobrogeni” organizat la Constanța

12 Oct 2017 864

Universitatea ”Ovidius” din Constanța organizează concurs de angajare. Ce post este vacant

08 Oct 2017 2516

Doi ani şi trei luni de închisoare cu suspendare Bogdan-Florin Chiriluță a bătut palma cu procurorii DNA Constanţa

08 Oct 2017 3031

Făgădău aduce Institutul Aspen la Constanţa!

07 Oct 2017 996

Universitatea "Ovidius" Constanţa scoate la concurs două posturi vacante. Ce condiţii trebuie îndeplinite

05 Oct 2017 2420

Ziua Internaţională a Educaţiei marcată la Constanţa. Ce activităţi vor desfăşura elevii

04 Oct 2017 3794

Iohannis, la deschiderea anului universitar de la Constanţa Preşedintele a folosit des în discursul său cuvântul „credibilitate“ (galerie foto)

03 Oct 2017 1597

UPDATE Preşedintele Iohannis a ajuns în Piaţa Ovidiu. Este întâmpinat de primarul Decebal Făgădău (galerie foto)

02 Oct 2017 3280

Constanţa. Mii de studenţi la deschiderea anului universitar. Preşedintele Klaus Iohannis prezent în Piaţa Ovidiu (galerie foto+video)

02 Oct 2017 2956

Preşedintele Klaus Iohannis, aşteptat în Piaţa Ovidiu. Zeci de politişti la datorie (galerie foto+video)

02 Oct 2017 986

„Gaudeamus igitur / Iuvenes dum sumus!“ Klaus Iohannis va da startul anului universitar în Piaţa Ovidiu din Constanţa

02 Oct 2017 1809

Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar. Restricții de circulație

30 Sep 2017 1851

Universitatea „Ovidius“ pierde procese pe bandă rulantă A fost obligată să achite, din nou, penalităţi pentru un contract de pază (document)

27 Sep 2017 4420

Unul dintre cei cinci studenţi de la „Ovidius“ acuzaţi de lipsire de libertate merge acasă, în Israel

26 Sep 2017 863

Acțiuni de prevenție ale Poliției Locale. Ce riscă constănțenii care nu păstrează curățenia (galerie foto)

25 Sep 2017 1027

Fostul decan al Facultății de Teologie în cadrul Universității Ovidius Constanța cercetat penal de procurorii DNA Constanța

15 Sep 2017 1447

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Adrian Rădulescu (galerie foto+document)

04 Sep 2017 2271

Un profesor de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa rămâne sub control judiciar (rechizitoriu)

01 Sep 2017 2201

Universitatea Ovidius Constanța face angajări. Ce posturi sunt vacante și cine poate participa

21 Aug 2017 2730

Revista presei locale

17 Aug 2017 922

Universitatea „Ovidius” din Constanţa face angajări. Cunoşti limbi străine?

10 Aug 2017 5306

Echipamentul IT din cadrul proiectului CEDMOG, livrat de SC Silva Sistem SRL (documente)

07 Aug 2017 971

Rezultatele admiterii, afişate de Facultăţile de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius“! (documente)

05 Aug 2017 2434

Haos în contabilitatea Universităţii „Ovidius“ în mandatul lui Rugină. Asta arată raportul de audit pentru perioada 2014-2016. Iată-l! (documente)

03 Aug 2017 3041