Techirghiolul, revendicat bucata cu bucata

Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!

Aproape toate casele nationalizate din orasul Techirghiol au fost cerute inapoi de fostii proprietari, indeosebi de urmasii acestora * Printre bunurile retrocedabile se afla sediul primariei orasenesti, al Casei de Cultura, dar si o parte din manastirea "Sfanta Maria" * Tot in Techirghiol mai este revendicata si o buna parte a terenului pe care se afla amplasat Sanatoriul balnear * Petre Nicolae, primarul orasului, spune ca, pentru revendicarea unor imobile din localitate, pe rolul instantelor se afla zeci de procese, in tot felul de stadii * Primaria este revendicata de patru persoane, fiecare avand documente de cumparare a imobilului

Procesul de reimproprietarire care are loc in prezent in Romania provoaca foarte multe situatii destul de complicate si uneori grave. In aceasta situatie se afla, in judetul Constanta, o serie de primarii, care in momentul de fata nu stiu cum sa o mai scoata la capat din cauza avalansei de solicitari de dare inapoi a bunurilor, in special imobile. Sunt supuse cererii de revendicare sedii de partide, de primarii, cazarmi, spitale, dispensare, centre culturale, case de odihna si uneori chiar localitati intregi. Una dintre localitatile aflate in aceasta situatie este orasul Techirghiol. Aici, din cele aproximativ doua sute de imobile, aproape ca nu a scapat nici unul de febra revendicarii. Petre Nicolae, primarul localitatii Techirghiol, ne-a declarat ca, pentru stabilirea proprietarilor, pe rolul diferitelor instante se afla, in fel de fel de stadii, zeci de procese, multe dintre ele ajungand chiar si la Curtea Suprema de Justitie. Tot el ne-a mai spus ca unele din dosarele aflate prin tribunale nu vor fi solutionate niciodata, pentru ca foarte multi dintre solicitanti nu au putut sa-si intocmeasca dosarele asa cum spune legea. Printre altele, fac obiectul cererii de retrocedare Casa Oraseneasca de Cultura, o treime a terenului pe care se afla amplasata cladirea Sanatoriului balnear, imobilul in care functioneaza primaria, dar si o parte a manastirii de maicute "Sfanta Maria". Cu ani in urma, lacasul sfant a primit de la Executiv, prin hotarare guvernamentala, o vila si terenul aferent acesteia, trecuta in patrimoniul manastirii, pentru a fi utilizata de maicutele de aici, dar si de calugarii din tara veniti cu tot felul de treburi pe litoral. Desi nimeni nu spune nimic, se pare ca printre atatea cereri de retrocedare a terenurilor si cladirilor exista si o solicitare de revendicare a locului pe care s-a construit lacasul pentru maicute. Ceea ce trebuie stiut este ca urmasul proprietarului, al carui nume toata lumea il tine sub tacere, are acte in regula, aproape de necontestat. Constructia manastirii pe acest teren a fost realizata in anul 1932, cand pe acest amplasament a fost inaltat un camin preotesc, trecut ulterior in proprietatea Patriarhiei de patriarhul Miron Cristea, pentru parintii care veneau la tratament in statiune. Regele Carol al II-lea a adus aici ulterior o bisericuta din lemn de la taranii maramureseni, intre timp lacasul fiind transformat intr-o manastire de maicute. Daca pentru sfanta manastire nu este decat un solicitant pentru revendicare, primaria din oras are cel putin patru cereri, de la tot atatea persoane, care vor sa puna mana pe impresionanta cladire. O mare parte dintre acestia au fost destul de repede rezolvati de instante, mai ales ca s-a si facut dovada vanzarii de la un stapan la altul, si asta, desigur, cu acte de vanzare-cumparare. Intre timp, atat cei care vor sa puna mana pe terenuri si cladiri, dar si autoritatile isi macina nervii unii altora, si asta cine stie cati ani de-acum incolo.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În județul Constanța Acțiuni ale specialiștilor antidrog în stațiunile de pe litoral (Galerie FOTO)

06 May 2024 350

Cumpărare Directă Constanța ABADL a atribuit un contract societății Iridex Group Salubrizare SRL. Ce prevede acesta (DOCUMENT)

05 May 2024 475

MAI Pe litoral, jandarmii sunt prezenţi în toate staţiunile aglomerate cum sunt Mamaia şi Costineşti (VIDEO)

04 May 2024 387

CFR Infrastructură Constanța Citește cu CFR! Invitație la lectură, în Gara Constanța

03 May 2024 403

Județul Constanța Acțiuni antidrog, în stațiunile de pe Litoral, în minivacanța de 1 Mai (GALERIE FOTO)

02 May 2024 402

Volei CSM Constanța a învins SCM U Craiova și s-a clasat pe locul șapte în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 May 2024 790

ANM Ploile și vijeliile se extind în mai multe zone ale țării. Cum va fi vremea pe litoral

01 May 2024 783

Kokkai Comimpex SRL, din Constanța, va păzi Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral!

01 May 2024 365

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1431

Polițiștii, alături de tineri la festivalurile de pe litoral

30 Apr 2024 501

FOTOREPORTAJ Cu ce priveliște sunt întâmpinați turiștii la malul mării, în Constanța (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 667

Baschet CSM Constanța trimite seria cu CSU Sibiu în meciul decisiv (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 744

Răzvan Farmache, din nou la Constanța. Amintiri de aur în tricoul alb-albastru! „M-am bucurat foarte mult pentru Farul că a luat campionatul“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 1424

Fotbalistele de la Farul Constanța, în continuare pe primul loc. În ultimul meci, egal cu Csikszereda Miercurea Ciuc

29 Apr 2024 681

Autotren înmatriculat în Ucraina, răsturnat pe Autostrada A2 București Constanța! Traficul, blocat în zonă (GALERIE FOTO)

28 Apr 2024 776