Cuget Liber Dijmă pe solda marinarilor militari

Marina Militară are tot felul de evenimente festive sau mai puţin festive pe parcursul unui an, dar festivismul ei nu se bazează pe banii de la bugetul statului. La Forţele Navale Române, s-a împământenit practica de a dijmui soldele cadrelor militare şi salariile angajaţilor civili.

Sărbătoarea şi cheta

Prin grija comandanţilor, subordonaţii dau bani pentru te miri ce.

Vine 8 Martie, musai trebuie să contribuie pentru ca şefii să aibă cu ce gratula damele. Protocolul de Ziua Unităţii cere parale destule. Cheta se face din vreme, ciugulind din mai multe chenzine.

Vrea Marina Militară să-şi cinstească morţii, eroii, să le ridice o cruce la mormânt? Imediat, comandanţii dau drumul maşinii de strâns bani. Se întocmesc liste pe unităţi, cu nume şi prenume, gradul, suma depusă şi semnătura. O întreagă structură se pune în mişcare pentru a duce la bun sfârşit misiunea „de luptă". Nu scapă nicio soldă, nicio leafă neciupită de 10 - 15 lei.

„Nu există lună într-un an să nu ni se solicite o contribuţie bănească sau chiar două" - a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber", un cadru militar, care şi-a susţinut afirmaţia cu probe. Din motive lesne de înţeles, ziarul nu le poate face publice.

O forţă şi două bugete

Din informaţiile pe care le deţinem rezultă că Forţele Navale Române au două bugete de venituri şi cheltuieli. Unul asigură funcţionarea pe timp de pace şi război. Celălalt e pentru etichetă, de pamplezir, să dea Marina Militară frumos la lume.

Primul este instituţionalizat, e legal şi îşi face plinul din taxele şi impozitele achitate de contri-buabili, inclusiv de marinarii militari.

Cel de al doilea n-are niciun Dumnezeu. Şerpuieşte pe lângă litera legii şi a regulamentelor militare, pe din afara preceptelor Bibliei ori ale moralei atee. Respectivul buget are apucături porceşti: râmă prin soldele ofiţerilor, gradaţilor şi soldaţilor, care şi aşa au fost amputate de guvern, de Fisc şi de inflaţie.

Bugetul instituţionalizat, legal se sprijină ferm pe autoritatea şi sancţiunile sistemului fiscal. Celălalt buget, becisnic şi imoral, are în spate comanda şi mai fermă, militară. Fiscul mai poţi să-l tragi în piept, să mai amâni plata. Cu comandanţii, în schimb, nu ţine evaziunea. Execuţi ordinul întocmai şi la timp. Ce spuneţi, are curaj vreun gradat sau ofiţer să spună că nu dă bani?

Mai moale cu festivismul

Buzunăreala aceasta nu poate fi justificată de scopul în care se face. Armata n-are ne-voie de festivism pentru a func-ţiona eficient şi a fi apreciată. Creşterea respectului faţă de ea, atât din partea militarilor, cât şi a populaţiei, nu ţine de festivism, de paradă.

Vor capii Forţelor Navale Române petreceri, distracţii, atenţii şi serbări, vor să continue tot felul de tradiţii mai mult sau mai puţin costisitoare? Foarte bine! Să solicite bani de la guvern, prin buget. Aşa este legal, corect, moral. De ce n-au făcut-o? N-au avut curaj ori li s-a dat peste nas?

În vremuri de criză, când toată lumea suferă din cauza sărăciei, comandanţii Forţele Navale Române ar trebui s-o lase moale cu festivismul, dar mai ales să pună capăt odată pentru totdeauna practicii de a băga mâna în buzunarul milita-rilor.

Cât priveşte promovarea tradi-ţiilor şi a culturii marinăreşti, precum şi acţiunile umanitare, de ele se ocupă asociaţiile non-profit ale marinarilor: cele ale ofiţerilor, ale maiştrilor militari, Liga Navală Română. Dacă ele apelează la donaţii şi cotizaţii din partea marinarilor, este legal şi moral. De ce n-au solicitat capii Forţele Navale Române sprijinul lor?

Marinarii militari au demonstrat de-atâtea ori că ştiu să fie alături de familiile colegilor loviţi de soartă. N-a fost nevoie de ordin şi de tabele. Au făcut-o din toată inima, ca oameni adevăraţi şi buni creştini.

www.cugetliber.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tradiții pentru spor și sănătate în prima zi de Paște. Copiii se spală pe faţă în apa în care părinţii au pus un ou roşu şi bani

05 May 2024 430

Tradiții pentru spor și sănătate în Sâmbăta Mare!

04 May 2024 519

Paște 2024 Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. Iată ce NU ai voie să faci

03 May 2024 571

Tradiții inedite, de Paște, din întreaga lume. Cea mai extremă are loc în San Fernando

03 May 2024 356

Joia Mare. Tradiții și superstiții. În ziua celor 12 denii se prepară cele mai importante copturi

02 May 2024 3733

Muzeul de Artă Populară Constanța Pregătiri pentru întâmpinarea paștelui

01 May 2024 346

Tradiții pentru spor și sănătate în Miercurea Mare! Femeile nu torc și nu cos

01 May 2024 550

Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Paște

29 Apr 2024 544

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște, numită și Lunea Albă

29 Apr 2024 544

Paște 2024 Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

29 Apr 2024 1206

Ce semnifică fiecare zi din Săptămâna Mare Tradiții, obiceiuri și superstiții în Săptămâna Patimilor

28 Apr 2024 1426

Tradiții și superstiții în Duminica Floriilor. Obiceiuri și semnificații

28 Apr 2024 896

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe! Fetele de măritat îşi pot vedea ursitul

23 Apr 2024 463

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții populare în Postul Mare - „Sâmbăta Ursului”

20 Apr 2024 454

„Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

19 Apr 2024 417