Observator de ConstanţaSudul litoralului, ca după bombardament!

Primarul Claudiu Tusac ameninţă cu executarea silită toţi agenţii economici care nu plătesc taxa de paragină

Din septembrie, Primăria Mangalia s-ar putea îmbogăţi cu aproape 9,5 milioane lei anual

În ultima şedinţă a Consiliului Local Mangalia din decembrie 2010, aleşii locali şi-au dat acordul pentru introducerea unei taxe mai puţin obişnuită şi cât se poate de originală, respectiv de paragină!

 

Primarul explica atunci, aşa cum precizează şi acum, că iniţiativa are la bază necesitatea creşterii gradului de atractivitate a municipiului Mangalia şi a staţiunilor din sudul litoralului românesc, întrucât mulţi proprietari de spaţii de cazare ori de alimentaţie publică au uitat să-şi mai îngrijească imobilele şi le-au abandonat.

Referitor la cuantumul taxei, acesta se ridică la 40 lei/zi pentru spaţiile mai mici de 100 mp şi ajunge la 400 lei/zi pentru spaţiile ce depăşesc 100 mp şi va fi percepută în perioada 1 mai - 30 septembrie 2011 de la persoanele fizice şi juridice ce deţin în proprietate construcţii lăsate în paragină, în staţiunile aferente municipiului Mangalia. „Sunt avute în vedere construcţiile care îndeplinesc simultan următoarele condiţii: aveau caracter comercial şi au fost lăsate în paragină, în perioada 1.05-30.09.2011 în aceste spaţii nu s-au desfăşurat activităţi economice, conform obiectului de activitate şi destinaţiei, iar proprietarii nu au luat măsuri de conservare adecvate până la 1 mai 2011, afectând, astfel imaginea zonei turistice limitrofe", precizează Claudiu Tusac.

Ieri, primarul a verificat, încă o dată, clădirile lăsate în paragină din staţiunile din sudul litoralului, întrucât taxa a intrat în vigoare de la 1 mai a.c. Concluziile sunt edificatoare: 10-15% din clădirile din sudul litoralului au fost lăsate în paragină. „În rest, nu vreau să vă gândiţi că nu se poate face turism; din contră, există unităţi hoteliere care practică un turism de calitate pentru care turiştii merită să ajungă aici", spune Tusac.

Şi clădirile statului, tot în paragină

Alături de alţi agenţi economici cu renume se află şi clădiri ale statului lăsate în paragină. O dovadă în acest sens sunt clădirile Poştei Române din staţiunile Saturn, Venus şi Jupiter, iar instituţia ar trebui să achite Primăriei, după septembrie 2011, taxe de paragină în valore de 183.000 lei.

Lista este mult mai lungă şi cuprinde un număr de 30 de contribuabili care deţin clădiri lăsate în paragină, iar corpul de Constrol al Primăriei efectuează ample acţiuni de verificare în această perioadă. „Prin această taxă vom face o presiune asupra proprietarilor care nu au investit în spaţiile achiziţionate în staţiunile din sudul litoralului românesc. Scopul este clar: ori îi determinăm să le utilizeze conform obiectului de activitate, ori vor plăti, iar suma colectată astfel va fi folosită pentru promovarea turistică a staţiunilor din zona de sud a litoralului românesc. Sper, de asemenea, ca taxa să aducă schimbări esenţiale în aspectul general al Mangaliei, să redăm sudului litoralului frumuseţea de altădată şi să poziţionăm staţiunile noastre în topul preferinţelor turiştilor, acolo unde le este locul!", completează edilul.

Valoarea totală a taxei ce ar urma să fie încasată de administraţia locală Mangalia la sfârşitul lunii septembrie 2011 pe aceste clădiri aflate în paragină se ridică suma de 9.461.520 lei.

Pentru cei care nu respectă prevederile HCL, primarul le transmite că vor fi executaţi silit. „Legea ne permite ca în cazul nerespectării prevederilor HCL privind taxa de paragină să trecem la executare silită", a conchis primarul Mangaliei.

http://observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAI Pe litoral, jandarmii sunt prezenţi în toate staţiunile aglomerate cum sunt Mamaia şi Costineşti (VIDEO)

04 May 2024 362

CFR Infrastructură Constanța Citește cu CFR! Invitație la lectură, în Gara Constanța

03 May 2024 380

Județul Constanța Acțiuni antidrog, în stațiunile de pe Litoral, în minivacanța de 1 Mai (GALERIE FOTO)

02 May 2024 383

Volei CSM Constanța a învins SCM U Craiova și s-a clasat pe locul șapte în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 May 2024 762

ANM Ploile și vijeliile se extind în mai multe zone ale țării. Cum va fi vremea pe litoral

01 May 2024 767

Kokkai Comimpex SRL, din Constanța, va păzi Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral!

01 May 2024 352

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1397

Polițiștii, alături de tineri la festivalurile de pe litoral

30 Apr 2024 495

FOTOREPORTAJ Cu ce priveliște sunt întâmpinați turiștii la malul mării, în Constanța (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 662

Baschet CSM Constanța trimite seria cu CSU Sibiu în meciul decisiv (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 726

Răzvan Farmache, din nou la Constanța. Amintiri de aur în tricoul alb-albastru! „M-am bucurat foarte mult pentru Farul că a luat campionatul“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 1406

Fotbalistele de la Farul Constanța, în continuare pe primul loc. În ultimul meci, egal cu Csikszereda Miercurea Ciuc

29 Apr 2024 670

Autotren înmatriculat în Ucraina, răsturnat pe Autostrada A2 București Constanța! Traficul, blocat în zonă (GALERIE FOTO)

28 Apr 2024 761

Vremea în Dobrogea Temperaturi plăcute și cer senin, apoi instabilitate atmosferică în zilele ce urmează

28 Apr 2024 515

Handbal CSM Constanța este vicecampioana României! (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 870