Agentii economici au obligatii, dar si drepturi

Fraudele fiscale pot fi pastrate in secret doar de preoti

Desi prevederile fiscale stabilesc nenumarate reguli si obligatii pentru agentii economici, acestia trebuie sa stie ca beneficiaza si de drepturi * Informatiile pe care le furnizeaza contribuabilii organelor de inspectie fiscala, precum si cele pe care acestea le obtin pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale sunt protejate pe linia secretului fiscal

Potrivit informatiilor oferite de DGFP Constanta, indiferent de locul unde se desfasoara inspectia fiscala, organul de inspectie fiscala are dreptul sa inspecteze orice incinta de afaceri a contribuabililor sau orice alte incinte sau locuri in care exista bunuri impozabile sau se desfasoara activitati producatoare de venituri. Controlul fiscal trebuie sa aiba loc numai in prezenta contribuabililor ori a unei persoane desemnate de catre acestia. Desi numarul de obligatii legale in acest sens pentru contribuabili este coplesitor, acestia trebuie sa stie ca au si drepturi. In primul rand, orice agent economic are dreptul de a fi instiintat despre actiunea de inspectie fiscala printr-un aviz de inspectie care trebuie transmis, in scris, de organul fiscal, cu 30 de zile inainte de inceperea actiunii de inspectie fiscala, pentru contribuabilii mari si cu 15 zile inainte pentru ceilalti contribuabili. Agentii economici au dreptul de a fi verificati numai pentru impozitele, taxele si contributiile sociale aflate in cadrul termenului de prescriptie. De asemenea, acestia pot solicita modificarea datei de incepere a inspectiei fiscale. Amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale se poate solicita, o singura data, numai pentru motive justificate. La inceperea inspectiei, organul de inspectie fiscala este obligat sa prezinte contribuabililor atat legitimatia de inspectie fiscala, cat si ordinul de serviciu semnat de conducatorul activitatii. Inceperea inspectiei fiscale trebuie consemnata in Registrul unic de control. Sotul/sotia si rudele contribuabililor pana la gradul al 3-lea inclusiv, pot refuza furnizarea de informatii, efectuarea de expertize, precum si prezentarea unor inscrisuri. Preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executorii judecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii pot refuza sa furnizeze informatii cu privire la datele pe care le-au aflat despre anumiti agenti economici in timpul exercitarii activitatii lor. Persoanele mentionate mai sus, cu exceptia preotilor, pot totusi sa dea informatii, dar numai cu acordul persoanelor implicate. Informatiile pe care le furnizeaza contribuabilii organelor de inspectie fiscala, precum si cele pe care acestea le obtin pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale sunt protejate pe linia secretului fiscal. Acestea reprezinta doar cateva drepturi din cele de care beneficiaza orice agent economic.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dănăilă Sorin, fost director Îmbunătățiri Funciare Galați, trimis în judecată de DNA!

29 Apr 2024 455

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a crescut în luna aprilie, comparativ cu luna anterioară

28 Apr 2024 398

Bărbat decedat pe plaja din Mamaia. Salvamarii fac apel la responsabilitate! (VIDEO)

28 Apr 2024 669

RAJA Constanța Consumatorii din Năvodari, Sibioara și Corbu de Sus rămân fără apă la robinete

28 Apr 2024 2286

Prima intervenție Tânărul polițist Ștefan acționează prompt chiar și în timpul liber, la un accident în Costinești, județul Constanța!

27 Apr 2024 596

Firme Constanța Transter Neptun SA convoacă Adunarea Generală Ordinară a Acționărilor. Iată ordinea de zi

27 Apr 2024 329

RAJA Constanța Se execută lucrări de întreținere a rezervoarelor din Năvodari, Sibioara și Corbu de Sus!

26 Apr 2024 406

Tulcea Jandarmii, în vizită la Școala nr. 12 – au fost aduși și câinii de serviciu

25 Apr 2024 408

RAJA Se oprește apa în Năvodari, Sibioara și Corbu de Sus! Vezi când

25 Apr 2024 436

Dosar DNA Constanța Vasile Iliuță, șeful Consiliului Județean Călărași, termen azi la Curtea de Apel București! (RECHIZITORIU)

23 Apr 2024 607

Horoscop pentru marți, 23 aprilie 2024! Segmentul amoros este sensibil astăzi pentru una dintre zodii

23 Apr 2024 625

Proiectul de hotărâre pe ordinea de zi a ședinței CJ Constanța Se înființează Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor în comuna Topraisar (DOCUMENT)

22 Apr 2024 2627

Horoscop pentru luni, 22 aprilie 2024. La serviciu pot apărea neplăceri în relațiile colegiale pentru una din zodii

22 Apr 2024 669

Horoscop pentru duminică, 21 aprilie 2024. Este rost de distracții și peripeții zilele acestea pentru una dintre zodii

21 Apr 2024 648

Horoscop pentru sâmbătă, 20 aprilie 2024. Se anunță distracții și peripeții zilele acestea pentru una dintre zodii

20 Apr 2024 681