Centralele termice instalate de persoane neautorizate sunt un real pericol

In ultima perioada, numarul accidentelor provocate de centralele termice de apartament a crescut ingrijorator. Astfel de evenimente neplacute au loc din cauza faptului ca persoanele care isi procura astfel de aparate nu sunt suficient de atente atunci cand aleg firma care monteaza aceste centrale. De asemenea, de cele mai multe ori, pentru a scuti banii, montarea se face de catre persoane total neautorizate, iar urmarile sunt grave. Pentru a evita astfel de accidente, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor recomanda tuturor detinatorilor de astfel de produse sa solicite agentilor economici care au montat si instalat centralele termice verificarea acestora. Pentru siguranta consumatorilor care aleg sa-si monteze centrale termice de apartament, acestea trebuie sa fie instalate numai de firme autorizate. In cazul in care centralele sunt instalate de persoane neautorizate, utilizatorii isi pun in pericol viata, existand riscul de intrerupere a functionarii instalatiilor de incalzire sau chiar de explozie. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor recomanda consumatorilor sa anunte eventualele defectiuni de functionare firmelor autorizate care au montat si instalat centralele termice in locuinte. Persoanele care isi monteaza in locuinte astfel de aparate trebuie sa respecte instructiunile de utilizare si montaj, eliberate de catre agentul economic comerciant, sa tina cont de avertizarile asupra instalarii, care trebuie sa se faca numai in spatii suficient ventilate si sa respecte caracteristicile tehnice, calitative si restrictiile privind utilizarea. Pe de alta parte, este bine de stiut faptul ca firmele care comercializeaza si monteaza centrale termice de apartament trebuie sa fie autorizate de ISCIR, iar consumatorul are dreptul sa solicite agentului economic documentul care sa ateste acest lucru. Termenele de garantie trebuie sa fie precise, iar instalatiile de incalzire trebuie sa fie insotite de instructiuni de utilizare clare. In certificatul de garantie trebuie sa fie mentionat termenul limita in care eventualele defectiuni sau avarii sunt remediate. Pe toata perioada de garantie, agentul economic are obligatia sa asigure service-ul gratuit. In perioada post-garantie, agentii economici au obligatia sa raspunda tuturor solicitarilor privind eventualele avarii, iar acest lucru se va face contra-cost. Centralele termice second-hand existente la comercializare pe piata romaneasca trebuie sa respecte aceleasi conditii impuse de legislatia privind protectia consumatorilor. Potrivit reglementarilor in vigoare, la ora actuala, sunt interzise la import centralele termice care au o vechime mai mare de sase ani, conform prescriptiilor tehnice publicate de ISCIR.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident în localitatea Ovidiu, județul Constanța. Un șofer beat a intrat cu mașina într-un autoturism parcat

29 Apr 2024 16

Două autoturisme pe DN 3 implicate într-un accident în comuna Valu lui Traian, județul Constanța (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 267

Județul Constanța Accident pe strada Bisericii din satul Ghindărești! Două persoane, rănite

29 Apr 2024 240

Accident rutier pe Autostrada A4, pe sensul Agigea-Ovidiu! Traficul, restricționat în zonă

29 Apr 2024 390

Accident rutier pe Autostrada A2 București-Constanța în apropiere de Medgidia (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 1248

ISU IalomițaStația de pompieri Țăndărei a intervenit cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, la un accident rutier

29 Apr 2024 183

Accident rutier în Năvodari, județul Constanța. Victima a fost transportată la spital

29 Apr 2024 501

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul de la M. Kogălniceanu, în care un pieton a decedat

29 Apr 2024 532

Știri Constanța Accident rutier grav pe DN2A între Ovidiu și Mihail Kogălniceanu! Un pieton, decedat

28 Apr 2024 1287

UPDATE Accident rutier în Duminica Floriilor la Cernavodă! Două persoane, rănite

28 Apr 2024 720

Apus de soare spectaculos la Constanța! Imagini de senzație surprinse în Duminica Floriilor (GALERIE FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 651

UPDATE Șofer beat și fără permis implicat într-un accident rutier la Costinești. Conducea o mașină furată

28 Apr 2024 432

Autotren înmatriculat în Ucraina, răsturnat pe Autostrada A2 București Constanța! Traficul, blocat în zonă (GALERIE FOTO)

28 Apr 2024 653

Șocant! Accidentul mortal de la Sinoe, județul Constanța, surprins de camerele de supraveghere! (VIDEO)

28 Apr 2024 2824

„Dumnezeu să te odihnească în pace, drag prieten“ Cine este tânărul mort în accidentul de la Sinoe, județul Constanța? (VIDEO)

28 Apr 2024 4318