Clinica Pozimed a pus mâna pe RMN-ul Spitalului Judeţean Banii de la Casa de Asigurări de Sănătate se scurg în Cipru

cap_4.jpgO firmă „cazată" în fostul hotel al Partidului Comunist Român, devenit ulterior sediu al Partidului Social-Democrat, a pus mâna pe investigaţiile de rezonanţă magnetică nucleară RMN al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa.

Potrivit  http://www.atacdeconstanta.ro/, în articolul „Banii de la Casa de Asigurări de Sănătate se scurg în Cipru - Cum a pus clinica Pozimed mâna pe RMN-ul spitalului judeţean" din data de 11.10.2010, firma este deţinută de un off-shore cipriot şi de două persoane fizice, aproape la fel de anonime. Toate iţele duc la grupul de interese Mazăre - Constantinescu - Strutinsky.

De mai bine de trei săptămâni (n.r. autorul face referire la data de 11.10.2010),aparatul RMN de la secţia de radiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe (SCJU) Constanţa este exploatat de medicii Radu Baz şi Elena Chiriac, doi eminenţi specialişti angajaţi pe bază de contract. Angajaţi, dar nu la Spitalul Judeţean, ci la Policlinica CFR, unitate medicală pe care, în calitate de şef şi subalternă, o „deservesc" în fiecare dimineaţă a zilelor lucrătoare. După programul - mai lung pe hârtie, dar mai scurt în practică - de la locul de muncă, cei doi desfăşoară activităţi suplimentare în cadrul cabinetelor medicale individuale (CMI) pe care le-au înfiinţat, având acest drept, ca medici specialişti. Ascensiunea lor la SCJU se datorează activării în cadrul CMI-urilor, structuri care au încheiat contracte de prestări servicii. Nu cu SCJU, cum s-ar putea crede, ci cu SC Pozitron Medical Investigation SRL.

Firma din urmă este beneficiara unui contract obscur încheiat de managerul Dănuţ Căpăţînă, un alt medic eminent, dar un Boc în materie de management, după cum susţin colegii domniei sale, sau doar un personaj care pune în execuţie o agendă secretă - deşi destul de transparentă - aşa cum vom demonstra noi mai jos. Căpăţînă a decis să externalizeze investigaţiile RMN în favoarea Pozitron, la fel cum a externalizat laboratorul de analize în favoarea Synevo (o clinică în cadrul căreia dr. Căpăţînă îndeplinise anterior numirii la SCJU o funcţie de director general adjunct) şi cum se pregăteşte să mai externalizeze şi alte activităţi din cadrul spitalului. Publicaţia mai sus menţionată mai spune că toate aceste mişcări de mare viitor financiar au loc pe fondul unor agitaţii fără pereche în cadrul SCJU: s-au introdus reguli noi, după care s-au modificat şi s-au revocat, au fost înlocuiţi şefi de secţie, după care au fost repuşi în funcţie sau demişi cu totul din spital, au fost date prime, după care au fost tăiate salarii etc., etc... În spatele haosului - experimentat la nivel naţional de şi mai eminenţii manageri Băsescu şi Boc, în scopuri absolut identice, dar cu miză infinit mai mare - se derulează un proces de privatizare pe bucăţi (aşa cum a semnalat presa locală).

Contractul cu Pozitron este secret, ca şi cel cu Synevo, însă dovada că SCJU câştigă de pe urma sa câţiva mărunţi de buzunar reiese din tarifele practicate. Astfel, Pozitron face un dumping incredibil, lăudat de bolnavi şi criticat de concurenţă: 70 de lei - coplata cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pentru investigaţia unui segment al coloanei vertebrale. Spre comparaţie, Centrul Medical Carmen Ciufu de pe strada Flămânda percepe o coplată de 250 de lei per segment de coloană vertebrală (Carmen Ciufu este unul dintre cei mai cunoscuţi medici radiologi din Constanţa, care, spre deosebire de exemplele negative din SCJU, a preferat să plece cu totul în privat, nu să rămână agăţată şi la stat, pentru a-şi putea îndruma pacienţii spre propriul cabinet. Bravo ei!).

Coplata acoperă costurile, de regulă, incredibil de mari de achiziţie şi întreţinere a aparaturii medicale (pentru o imagine corectă, precizăm că aparatura RMN de la Centrul Medical Elim din Techirghiol, produsă de General Electric, a costat 1,1 milioane de euro). Dacă Pozitron îşi permite cea mai diminuată coplată de la nivelul judeţului Constanţa şi poate chiar din România, înseamnă că a avut cele mai mici cheltuieli de achiziţie şi întreţinere a aparaturii RMN raportat la ceilalţi operatori de pe piaţa de servicii medicale. Fapt(ă) extrem de plauzibil(ă), având în vedere că „achiziţia" este, de fapt, o pomană de la stat.

„Originea" firmei explică perfect întreaga „pomană". Pozitron Medical Investigation SRL a fost fondată în data de 30 iulie 2007, de persoanele fizice Mihaela Elvira Chiriac şi Iuliana Botezatu. Sediul firmei a fost stabilit pe strada Mircea cel Bătrân nr. 102, în fostul Hotel Astoria, un activ care a aparţinut înainte de '89 PCR-ului, iar din anul 2001 PSD-ului. În 2005, imobilul a ajuns în proprietatea SC New Home Construct SA, o firmă implicată în operaţiunile de retrocedare a terenurilor Constanţei, cele care fac obiectul dosarului în care au fost trimişi în judecată Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Cristi Borcea şi alte 34 de persoane pentru fapte de corupţie.

Acţionarul semnificativ al SC New Home Construct SA este un off-shore înregistrat în Cipru, pe numele său Talmage Overseas Ltd. Talmage apare în mai multe combinaţii de afaceri împreună cu Sorina Gina Hortolomei Moscu, contabila grupului de firme coordonat de Sorin Strutinsky.

Revenind la Pozitron, firma a închiriat o parte din Hotelul Astoria de la New Home Construct SA, deschizând aici un centru medical de diagnostic imagistic, sub denumirea Pozimed, cu aparatură ultraperformantă achiziţionată de la General Electric (mega-compania americană mai livrează în judeţul Constanţa şi turbine eoliene pentru firmele care reuşesc să obţină avizele necesare de la Consiliul Judeţean). În data de 09.08.2007, 99,38% din părţile sociale ale firmei ajung în posesia off-shore-ului Talmage Overseas Ltd., la îndemâna căruia se găsise şi decizia de „cazare" în fostul hotel al PCR-ului. Acum, banii de la RMN-ul spitalului se scurg în Cipru, însă în buzunare cât se poate de româneşti. Ghiciţi singuri ale cui!

adrian_carlescu_pentru_atac_de_constanta.jpg

Investigaţia continuă!

Autor: Adrian CÂRLESCU

(Material preluat integral din publicaţia Atac de Constanţa din 11.10.2010, http://www.atacdeconstanta.ro/ )


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Elena Poteleanu, secretarul general al comunei Mihai Viteazu, avere și interese. Soțul său este preot (DOCUMENTE)

30 Apr 2024 189

Firme Constanța Se decide repartizarea profitului pe 2023 la Mobicom SA

30 Apr 2024 154

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 14

30 Apr 2024 182

Fostul viceprimar al Medgidiei, Sorin Petrică Țuțuianu este noul director al CT BUS Constanța

30 Apr 2024 397

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 266

Mihai Lupu- „Peste cinci milioane de lei vor merge la mai multe asociaţii şi cluburi sportive din judeţul Constanţa“

30 Apr 2024 236

CSM Constanța Triatloniștii Carol Popa și Amalia Singuran, parcurs de excepție la Campionatul Național de Supersprint în bazin de la Izvorani (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 263

IGPR Infotrafic Transporturi agabaritice

30 Apr 2024 149

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 07

30 Apr 2024 184

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 39

30 Apr 2024 190

SC.Mamaia Lift Prest SRL organizează adunarea generală a asociaţilor societății comerciale

30 Apr 2024 208

Baschet CSM Constanța trimite seria cu CSU Sibiu în meciul decisiv (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 571

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Virginiei Sonmez, secretar general la Comuna 23 August (DOCUMENTE)

29 Apr 2024 436

Oficial de la ANM! Cum va fi vremea în Dobrogea de 1 Mai și Sărbătorile Pascale

29 Apr 2024 679

Accident rutier pe Autostrada A4, pe sensul Agigea-Ovidiu! Traficul, restricționat în zonă

29 Apr 2024 628