Peste o mie de constanteni au murit de SIDA

Directia de Sanatate Publica Judeteana deruleaza numeroase proiecte care vizeaza combaterea maladiei HIV/SIDA si care sunt finantate de catre Fondul Global pentru HIV/SIDA, Tuberculoza si Malarie * In judetul nostru primul caz de SIDA a aparut in anul 1985, de atunci si pana in prezent fiind inregistrate 2269 de cazuri, din care 1092 de decese * In prezent, doar 671 de persoane infectate cu virusul HIV/SIDA primesc tratament antiretroviral la Spitalul de Boli Infectioase

Autoritatile locale acorda in momentul de fata o atentie deosebita fenomenului HIV/SIDA si luptei impotriva acestei cumplite maladii. Potrivit declaratiilor specialistilor constanteni, toate persoanele inregistrate cu HIV/SIDA beneficiaza de tratament gratuit. De altfel, tot in acest scop, Ministerul Sanatatii a derulat in ultimii ani un Program National destinat supravegherii si controlului infectiei cu HIV/SIDA. In 2004, in cadrul acestui program a fost alocat aproximativ un milion de euro pentru activitati de monitorizare a evolutiei infectiei HIV/SIDA, de reducere a transmiterii materno-fetale a infectiei HIV si de prelungire a perioadei de viata prin depistarea precoce a infectiei HIV/SIDA. De asemenea, au fost achizitionate sute de mii de teste pentru depistarea HIV/SIDA si tot atatea persoane au fost consiliate in privinta bolii. La nivel local, Directia de Sanatate Publica Judeteana impreuna cu diferite organizatii nonguvernamentale si alte institutii publice deruleaza numeroase proiecte care vizeaza combaterea maladiei HIV/SIDA. Proiectele, care sunt finantate de Fondul Global pentru HIV/SIDA, Tuberculoza si Malarie, au ca obiective majore educarea populatiei, in general, si a grupurilor de risc, in special, cu privire la masurile de prevenire a imbolnavirilor cu HIV/SIDA prin comportamente sanatoase. Referitor la acest lucru, directorul DSPJ Constanta, doctorul Camelia Ciobotaru, a declarat ca in judetul nostru primul caz de SIDA a aparut in anul 1985, de atunci si pana in prezent fiind inregistrate 2269 de cazuri, din care 1092 de decese. In prezent, doar 671 de persoane infectate cu virusul HIV/SIDA primesc tratament antiretroviral la Spitalul de Boli Infectioase, ceilalti fiind in asteptare. Pentru reducerea cazurilor de imbolnaviri cu virusul amintit, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta fac un apel catre populatie pentru a merge sa faca testul HIV. In acest scop, in incinta DSPJ din strada Nicolae Iorga nr. 89, cetatenii interesati isi pot face aceste teste la Centrul de Consiliere si Testare. Acest centru deserveste de altfel doua programe derulate de firma Romanian Angel Appeal (RAA) in parteneriat cu Ministerul Sanatatii. S-ar parea ca acum testul HIV este singura modalitate prin care poate fi depistata prezenta virusului in organism. Centrul de Consiliere si Testare din Constanta este unul dintre cele 16 centre judetene pe care RAA le va deschide anul viitor in Romania. Printre actiunile pe care DSPJ le-a intreprins in cadrul campaniei de lupta impotriva HIV/SIDA in aceasta perioada, s-a regasit si informarea elevilor, dar si a adultilor din mediul urban (Mangalia, Medgidia, Constanta) si rural (Cumpana, Cobadin, Valu lui Traian, Corbu).

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Constantin Tohăneanu, secretar general al comunei Independența (DOCUMENTE)

06 May 2024 423

O firmă din Constanța, executată silit de fiscul din Tulcea. Mai multe bunuri deținute de SSS Global Systems SRL, scoase la licitație (DOCUMENT)

06 May 2024 433

Infotrafic Aglomerație pe drumurile din România – Vezi unde

06 May 2024 346

Firme Constanța AGA la Alliance Qwest Company SA, fondată de Mirea, Mazăre, Constantinescu, Secărea. Se repartizează profitul

06 May 2024 844

Infotrafic Cum se circulă pe autostrada A2 București-Constanța?

06 May 2024 441

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele lui Petrică Răducan, secretar general la Comuna Istria (DOCUMENTE)

05 May 2024 448

Afaceri Constanța Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Complex Savoy SA, convocată în ședință

04 May 2024 459

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Anișoarei Brașovanu secretar general UAT la Comuna Gârliciu (DOCUMENTE)

04 May 2024 423

Infotrafic Porturile de la Marea Neagră, închise din cauza vântului puternic

04 May 2024 373

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Silviei Gheorghe secretar general UAT la Comuna Cuza Vodă (DOCUMENTE)

04 May 2024 417

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 737

Cum va fi vremea în Dobrogea în noaptea de Înviere?

03 May 2024 706

Rico SRL contestă amenda primită de la Poliția Locală Constanța

03 May 2024 538

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Danielei-Alina Borcan, secretar general al comunei Tuzla (DOCUMENTE)

03 May 2024 607

Pe surse Coaliția s-a răzgândit. PNL şi PSD vor să mute alegerile prezidențiale în noiembrie

03 May 2024 430