Primari din toată ţara, în protest la malul mării Mariana Gâju - „Descentralizarea mult dorită este de fapt o tot mai des centralizare" (galerie foto)

asociatia_comunelor.jpgO sută de primari din întreaga ţară au participat ieri la Neptun la sesiunea extraordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România.

Şefii de autoritate locală de toate culorile politice prezenţi la adunarea generală a ACoR au adoptat în unanimitate un protest care va fi înmânat spre analiză şi soluţionare reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Parlamentului. În cadrul întrunirii au avut loc şi alegeri pentru modificarea structurii Consiliului Director al ACoR ca urmare a schimbărilor survenite la nivelul autorităţilor locale în urma alegerilor locale din data de 10 iunie. De asemenea, primarii au discutat şi despre problemele cu care se confruntă astăzi administraţia locală.

Mariana Gâju, realeasă prim-vicepreşedintele ACoR

În cadrul alegerilor noii structurii a Consiliului Director s-a hotărât ca Emil Drăghici să rămână în continuare preşedintele ACoR. De asemenea, ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a fost realeasă prim-vicepreşedinte al ACoR. De asemenea, noul vicepreşedinte al Regiunii SE a fost votat primarul Valerică Zamfirescu din comuna Slobozia Bradului, judeţul Vrancea. Noul secretar al Regiunii SE este Ştefan Moise, primarul comunei Tufeşti, judeţul Brăila. Primarul comunei Luncaviţa, judeţul Tulcea, Ştefan Ilie, este reprezentantul filialei ACoR Tulcea şi deţine din acest an funcţia de ofiţer de presă.

Protest, adoptat în unanimitate

Protestul adoptat de primarii prezenţi la Adunarea Generală a ACoR face referire la modalitatea greoaie prin care cetăţenii obţin certificatele de producători agricoli. În speţă, aceştia trebuie să apeleze la camerele agricole de judeţ în loc să se adreseze primăriilor pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea. „Se constată că de fapt descentralizarea mult dorită este de fapt o tot mai des centralizare. Protestul de astăzi a pornit tocmai de la problema acestei centralizări a activităţilor. Cetăţenii, în loc să meargă la nivelul primăriilor pentru a ridica un certificat de producător agricol, sunt trimişi la camerele agricole de la nivel de judeţ, de la nivel de municipiu, ceea ce este o încălcare a autonomiei locale", a declarat ec. Mariana Gâju. Prim-vicepreşedintele ACoR a menţionat că, prin protestul adoptat ieri, primarii vor ca administraţia publică locală să fie cea care va elibera certificatele de producător, aşa cum a mai făcut-o în trecut. „Vrem ca producătorii agricoli să se adreseze primăriilor, iar în baza verificărilor din teren să se constate că există acele animale sau acele produse pe care producătorii vor să le înregistreze, iar primăria să fie cea care eliberează certificatul agricol de producător", a declarat ec. Mariana Gâju.

Probleme în administraţia publică locală

Prim-vicepreşedintele ACoR, ec. Mariana Gâju, a declarat că în cadrul Adunării Generale primarii şi-au propus să discute şi despre principalele probleme cu care se confruntă administraţia publică locală şi care nu au găsit rezolvare în legislatura 2008 - 2012.

Potrivit Marianei Gâju, nu este vorba doar despre problemele de natură financiară, ci şi despre cele privind comunicarea între primării, Guvern şi Parlament. În acest sens, ieri au fost desemnaţi primari care să fie consultaţi la momentul adoptării legilor care privesc administraţia publică locală. Primarii se vor adresa ministerelor de resort pentru a solicita deblocarea posturilor din aparatul de specialitate al primarului, pentru a se putea face angajări în aşa fel încât primăriile să ofere servicii de calitate, dar pentru realizarea clasificării unităţilor administrativ-teritoriale exclusiv în funcţie de numărul de locuitori. Alte probleme care vor fi adresate miniştrilor spre rezolvare privesc realocarea fondurilor europene nefolosite şi redistribuirea lor pe Măsura 322, întrucât la nivelul ţării sunt declarate eligibile, dar fără finanţare zeci de proiecte, în valoare de 2,5 milioane de euro, privind amenajarea sistemului de canalizare şi apă şi a drumurilor. Totodată se va încerca deblocarea fondurilor alocate prin Ordonanţa 7 şi Hotărârea de Guvern 577/1997, întrucât la nivel naţional, la această dată, se află blocate din cauza nefinanţării proiecte privind realizarea reţelei de canalizare şi apă, dar şi privind unele baze sportive, iar pe de altă parte referitoare la pietruiri şi asfaltări de drumuri. Probleme sunt şi în privinţa eliberării documentaţiilor de către Oficiul de Cadastru pentru administraţiile publice locale, primăriile solicitând ca pentru această operaţiune să nu li se mai solicite taxe. De altfel, primarii cer să nu mai plătească taxe nici pentru a intra în posesia diferitelor avize. De asemenea, primarii solicită ca unităţile particulare de pe raza judeţului să plătească taxe, în acest sens dând exemplu cazul Enel-ului, care nu achită niciun ban la administraţiile publice locale deşi ocupă spaţiu din domeniul public prin amenajarea stâlpilor de iluminat.

Bertrand Cadiot, secretar MAI Paris, prezent la şedinţă

La şedinţa extraordinară a ACoR a luat parte şi Bertrand Cadiot, consilierul pentru afaceri europene şi relaţii internaţionale pe lângă secretarul general al Ministerului de Interne de la Paris. Acesta a vorbit primarilor despre cum funcţionează administraţia publică locală în Franţa şi despre puterea pe care o deţin primarii de aici. La şedinţa extraordinară a ACoR a participat şi Mihai Fifor, secretar de stat pentru comunităţile locale din Ministerul Administraţiei şi Internelor.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Comunei Dobromir județul Constanța dotează cu mobilier și echipamente digitale școlile din comună (DOCUMENT)

14 May 2024 114

Justiție Constanța. Prefectul Județului Constanța renunță la procesul intentat Primarului Comunei Băneasa

14 May 2024 147

Școala Gimnazială nr.29 „Mihai Viteazul“ Constanța reabilitează fațada sălii de sport (DOCUMENT)

14 May 2024 172

Schimbări în cadrul firmei Dialex Canada SRL Constanța. Ce au decis asociații

14 May 2024 186

Premierul Marcel Ciolacu, în vizită oficială în Portul Constanța

14 May 2024 297

Promovarea instituțiilor militare este în toi. Câteva licee din Constanța au fost vizitate

14 May 2024 238

Handbal. CSM Constanța - Dinamo Miercuri, 15 mai 2024, derby-ul Ligii Zimbrilor se joacă în Sala Sporturilor „Simona Amânar“!

14 May 2024 388

Farul Constanța Hagi - „Greșeala mea e una singură. Am crezut că am adus, anul trecut, o mentalitate de campioni“ (GALERIE FOTO)

14 May 2024 541

ISJ Constanța a aprobat numărul gradaţiilor de merit 210 de profesori și personal didactic auxiliar vor primi salarii cu 25 la sută mai mari

14 May 2024 361

Două imobile de pe bulevardul Mamaia ar putea fi extinse pe verticală. Firma Camburi Enterprises SRL, obligată de Primăria Constanța să elaboreze un PUD

14 May 2024 315

Tomis Marina Management SRL ar putea rămâne concesionara Portului Turistic Tomis Constanța până în 2040! Judecătorii s-au retras pentru deliberări

14 May 2024 287

Iată proiectele non-profit din domeniul cultural finanțate anul acesta din bugetul județului Constanța. Detalii despre câștigători (DOCUMENT)

14 May 2024 327

Licitații Constanța Primăria Mangalia investește peste 2,6 milioane de euro în creșterea eficienței energetice a Liceului Callatis (DOCUMENT)

14 May 2024 291

Rezilierea contractului pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dintre Actaeon Invest SA și CJC, pe masa Tribunalului

14 May 2024 241

Achiziții Constanța Primăria Independența a încheiat un contract de aproape 15.000 de euro cu o firmă din București. Despre ce este vorba (DOCUMENTE)

14 May 2024 257