Vlaescu, "ultimul mohican" la Republica

1191262486.jpg

Filiala constanteana a RADEF RomaniaFilm a ramas cu un singur angajat: dupa disponibilizarea pusa la cale de fostul sef al regiei, Mihail Tintea.

Dumitru Vlaescu, cel care a condus destinul cinematografului republica timp de foarte multi ani s-a trezit, la un moment dat singur, in Republica aflata in paragina. Ioan Moraru, noul director al RADEF RomaniaFilm spune ca situatia de la Republica a fost pusa in scena de fostul director, Mihail Tintea. "In momentul asta nu mai pot spune nimic. Pentru a doua oara avem conturile blocate din cauza lui Tintea. In acest moment, RomaniaFilm nu poate cumpara nici macar un pix. Unele cinematografe din tara sunt in executare silita", explica Moraru. Seful de la RADEM arunca vina pentru ceea ce se intampla la Republica tot in predecesorului lui, care a avut la dispozitie 15.000 de euro pentru a putea incepe lucrarile de refacere a cinematografului. "Cei de la DominoFilm i-au dat 15.000 de euro pentru distrugerile pe care le-au facut la Republica. Eu va intreb ce a facut cu ei. Mie nu a putut sa-mi raspunda. Am avut oferte pentru Constanta, sa difuzam filme, de la Ambasada Mexicului. De asemenea, am avut nevoie de sala pentru a da filmul lui Mungiu. Mai sunt si alte filme romanesti care trebuiesc difuzate. Numai ca, la Constanta, nu avem cum sa reparam nimic in acest moment. Tintea ne-a vandut ca la taraba. A semnat in locul juristului si al contabilului. Nu am vazut in viata mea asa ceva", explica Ioan Moraru, cel care a implementat sistemul dolby in tara noastra. Seful RADEF spune ca spera ca intr-o zi sa poata readuce Constantei cinematograful pierdut. "A fost un cinema de top. Tintea a promis ca-l va reface, insa tot ce a facut a fost sa dea oamenii afara. Iar eu nu am mai avut cum sa remediez situatia, oricat as fi vrut. Eu vreau sa redau Republica orasului Constanta. Sper ca atunci cand ne vom pune pe picioare sa putem incepe renovarea", promite Moraru. Insa, aceleasi promisiuni au fost facute si de catre Mihail Tintea, fostul director al RADEF.

"Pelicula" fara haz

Pe de alta parte, unicul angajat constantean al regiei este dezamagit de faptul ca "dintr-o filiala dintr-un judet de elita pentru cinematografia romaneasca a ajuns in acest moment o structura cu un singur salariat". "Eu reprezint cinematografia romaneasca in Constanta. Eu fac acum cate putin din ceea ce faceau toti. Rezolv pana si problemele tehnice, pentru ca saptamana trecuta am ramas fara apa in cinematograf. Oamenii intreaba de Republica. Tinerii vor sa vada filme", spune Dumitru Vlaescu. Acesta a pus in holul cinematografului un afis al filmului "Ultimul mohican", ca o reactie la ceea ce se intampla. "Exista dorinta din partea constantenilor sa vada film la Republica. Insa, din pacate nu putem face nimic in aceasta metropola fara cinematograf. Nu am avut cum sa facem in asa fel incat sa dam filmul premiat la Cannes, al lui Mungiu, intr-un cinematograf. Este o rusine, pentru ca avem aici instalatie dolby, am fi avut, in mod normal, toate conditiile. Pe mine, constantenii ma stiu ca pe un exponent al culturii si acum nu le mai pot oferi nimic. Este o rusine ca am devenit cel care aprind si sting lumina la Republica", spune, cu tristete in glas, Vlaescu. De asemenea, administratorul salii spune ca nu vede cum ar putea fi reluata activitatea la Republica, din moment ce angajatii au fost dati afara, iar in tara "nu mai exista scoli de calificare pentru proiectionisti, noi nu mai avem oameni care sa stie sa lucreze cu aparatura pe care o avem". Deciziile de concediere ale angajatilor de la Republica nu au ajuns la Vlaescu nici pana in ziua de astazi. Ele au fost trimise fiecarui fost angajat acasa. Nici macar liderul de sindicat din cadrul RADEF nu stia nimic despre disponibilizarea de la Constanta. Ultimii doi oameni au fost dati afara pe 12 septembrie. Asa, Vlaescu s-a vazut "ultimul mohican" de la Republica.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Agenția imobiliară – ce trebuie să știi despre aceasta înainte de a o alege

26 Jan 2023 1162

Bancul zilei Unde se duce lumina când stingem becul

02 Jul 2022 1624

Bancul zilei Angajatul veșnic obosit

20 Jun 2022 1202

Bancul zilei Cum să agăți o blondă la bar

23 May 2022 1726

Bancul zilei O soție grijulie

01 May 2022 1681

Bancul zilei Blonda supărată

29 Apr 2022 1606

Bancul zilei! Robotul detector de minciuni

08 Apr 2022 1551

Bancul zilei Un pic de benzină

13 Mar 2022 1730

Bancul zilei Fata bătrână și pisica

12 Mar 2022 2190

Bancul zilei Detectorul de minciuni

27 Jan 2022 1730

Pâinea îngrașă la fel, doar gustul diferă

01 Jan 2022 2451

Bancul zilei Sfatul soacrei

02 Nov 2021 1977

Banc Ardeleanul se duce la doctor ...

17 Feb 2021 4710

Emily Burghelea s-a măritat! Cum a arătat buchetul constănțencei

29 Nov 2020 3770

Lista completă a țărilor care impun restricții de călătorie românilor

15 Aug 2020 1726