Acţiune de selecţie la Constanţa Janet Hârbu - „Oricine, indiferent de vârstă, poate practica oina şi poate fi campion“ (galerie foto)

Constanţa va trimite 24 de copii (o selecţionată de 12 băieţi şi una de 12 fete) la turneul de oină de la Sibiu (28 - 30 noiembrie), care încheie etapa de iniţiere în sportul naţional al României în cadrul proiectelor finanţate prin programul Pierre de Coubertin, „Şi tu poţi fi campion la oină!“ şi „Fetele promovează identitatea naţională prin oină!“.
 
Acţiunea, care s-a desfăşurat timp de două zile şi la Constanţa, la Complexul Sportiv Tomis (alături de alte cinci centre din ţară), a fost dedicată copiilor (fete şi băieţi) născuţi în anul 2000 şi mai mici, nelegitimaţi, care nu au mai participat niciodată la un asemenea proiect. Etapa a constat în iniţierea şi pregătirea copiilor selecţionaţi, iar puştii care s-au dovedit cei mai buni au fost incluşi în lotul pentru Sibiu.
Potrivit reprezentantului zonal pentru Constanţa, Janet Hârbu, acţiunea de pe litoral s-a bucurat de un real succes. „La Constanţa a avut loc o inedită întrecere a copiilor prezenţi, care ne-au demonstrat măiestria şi dragostea lor în practicarea sportului naţional al României. După ce au fost iniţiaţi şi au luat contact în mod direct cu modalitatea de joc, ne-au fascinat prin dăruirea lor şi prin curiozitatea de a cunoaşte cât mai multe aspecte legate de oină.

Ceea ce s-a desfăşurat la Constanţa a avut loc în mai multe regiuni ale ţării, unde responsabilii de zonă, alături de profesori, au organizat o inedită etapă de iniţiere şi pregătire în oină, nemaiîntâlnită în ultimii 25 de ani. Mărturisirile copiilor de la Constanţa cu privire la interesul pentru a practica acest sport ne motivează să aducem oina cât mai sus, acolo unde îi este locul, nicidecum pe banca de rezervă. Copiii au fost foarte entuziasmaţi. Ne-au declarat ca s-au îndrăgostit de acest joc sportiv şi că de abia aşteaptă să ajungă la colegii lor şi să le povestească despre unicitatea oinei, despre istorie, tradiţie, despre tot ceea ce au învăţat în cadrul acestei etape de iniţiere. Profesorii lor îşi doresc legitimarea acestora. Iată că Federaţia Română de Oină, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, pune amprenta asupra generaţiei tinere, ducând tradiţia mai departe prin practicarea cu trup şi suflet a oinei. Este demn de luat în seamă efortul pe care l-au depus părinţii, pentru prezenţa copiilor în cadrul acestor proiecte. De asemenea, este lăudabilă şi implicarea instituţiilor şcolare de unde aceşti minunaţi copii provin şi a profesorilor lor, care le-au demonstrat că oricine, indiferent de vârstă, poate practica oina şi poate fi campion“, a arătat Janet Hârbu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Janet Hârbu - „Cei mai buni merg mai departe“ 25 de fete şi 25 de băieţi, iniţiaţi, la Constanţa, în tainele oinei

24 Nov 2014 1142