Ziua in judet

Programul de reabilitare termică a blocurilor, aplicat doar la Cernavodă!? (document)

Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cuprinde şi programul de reabilitare termică a acestora.
 
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene derulează şi în acest an programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe. Acesta este reglementat de OUG nr. 18/2009, cu modificările şi completările ulterioare, şi de normele metodologice de aplicare a OUG nr. 18/2009, aprobate prin OMDRL nr. 163/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
 
Potrivit centralizatorului creditelor bugetare alocate pe unităţi administrativ-teritoriale pentru anul în curs, MDRAP a alocat suma de 20.000.000 de lei pentru acest program, bani care vor fi distribuiţi pentru diverse UAT-uri din numai 16 judeţe ale ţării. Programul naţional de reabilitare termică se adresează asociaţiilor de proprietari care vor să crească performanţa energetică a blocurilor de locuinţe construite conform unui proiect elaborat până în anul 1990, indiferent de sistemul de încălzire al acestora.

Ce presupune programul? 

În cadrul programului, se realizează mai multe lucrări, beneficiarii fiind, desigur, locatarii imobilelor reabilitate termic. În primul rând, se fac lucrări de reabilitare termică a anvelopei, ce presupun: izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, termohidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor, izolarea termică a planşeului peste subsol. Apoi se efectuează lucrările privind reabilitarea termică a sistemului de încălzire: repararea/refacerea instalaţiei de distribuţie între punctul de racord şi planşeul peste subsol/canal termic, inclusiv izolarea termică a acesteia, montarea robinetelor cu cap termostatic la radiatoare, repararea/înlocuirea cazanului şi/sau a arzătorului din centrala termică de bloc/scară.
 
Odată definitivată această etapă, se trece la reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic - încălzire şi apă caldă de consum, partea comună a clădirii tip bloc de locuinţe. Aici sunt incluse: montarea de robinete cu cap termostatic la radiatoare şi izolarea conductelor din subsol/canal termic în scopul reducerii pierderilor de căldură şi masă şi creşterii eficienţei energetice; lucrări de reabilitare termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum; instalarea, după caz, a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile - panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldură şi/sau centrale termice pe biomasă, inclusiv achiziţionarea acestora.
 
În funcţie de rezultatele expertizei tehnice şi ale auditului energetic efectuat asupra blocului, la aceste lucrări se pot adăuga: repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea blocului de locuinţe, repararea acoperişului tip terasă/şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei/învelitoarei de tip şarpantă, demontarea instalaţiilor şi a echipamentelor montate aparent pe faţadele/terasa blocului de locuinţe, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie, refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie, repararea/refacerea canalelor de ventilaţie din apartamente în scopul menţinerii/realizării ventilării naturale a spaţiilor ocupate, realizarea lucrărilor de rebranşare a blocului de locuinţe la sistemul centralizat de producere şi furnizare a energiei termice, montarea echipamentelor de măsurare individuală a consumurilor de energie, repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe, repararea/înlocuirea instalaţiei de distribuţie a apei reci şi/sau a colectoarelor de canalizare menajeră şi/sau pluvială din subsolul blocului de locuinţe până la căminul de branşament/de racord şi montarea echipamentelor de măsurare individuală a consumurilor de energie atât pentru încălzire, cât şi pentru apă caldă de consum.

Cât costă reabilitarea termică?

În cadrul acestui program, costurile pentru reabilitarea termică a unui bloc de locuinţe sunt împărţite. Astfel, asociaţia de locatari plăteşte 20% din costul total al lucrărilor de reabilitare, iar restul de 80% este suportat de la bugetul de stat şi cel local. De asemenea, proporţia de 20% din totalul lucrării de reabilitare, acoperită de către asociaţia de proprietari, se împarte între toţi proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă-parte, în funcţie de cota-parte indiviză care îi revine. Dacă asociaţia, unul sau mai mulţi proprietari se află în imposibilitatea de a-şi achita partea care le revine, primăria locală poate prelua parţial sau integral costurile şi poate decide modul în care se va recupera ulterior suma. Diferenţa de 80% din costul reabilitării termice este asigurat astfel: 50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, iar 30% de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru acest program.

Doar o primărie constănţeană aplică programul 

Ca de fiecare dată, judeţul Constanţa este codaş când vine vorba să aplice diverse programe naţionale ale căror costuri, culmea, sunt suportate parţial din fonduri guvernamentale. Aşadar, pe parcursul acestui an, o singură unitate administrativ-teritorială va beneficia de Programul naţional de reabilitare termică: Primăria Cernavodă. Fondurile alocate pentru reabilitare termică se ridică la 210.399,64 de lei şi vor permite efectuarea lucrărilor la trei imobile. Potrivit informaţiilor existente pe site-ul MDRAP, la Cernavodă vor fi reabilitate termic blocul nr. 23, situat pe strada 24 Ianuarie şi care cuprinde 21 de apartamente, blocul nr. 4, de pe aceeaşi stradă, incluzând 20 de unităţi locative, şi blocul nr. 9, de pe strada Răsăritului, în care locuiesc 20 de familii.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunțul SN Nuclearelectrica SA privind Unitatea 2 a CNE Cernavodă

22 Jan 2018 259

CNE Cernavodă va reduce puterea Unității 2. Măsura a fost luată pentru remedierea unui defect incipient

19 Jan 2018 180

Firme Constanța, rezultate financiare Argos SA, cifră de afaceri în scădere și pierdere față de anul de referință anterior (document)

15 Jan 2018 260

Atenţie şoferi! Razie în judeţul Constanţa

12 Jan 2018 960

Obiectivul din retur al echipei din Cernavodă Tratative SSC Farul - Axiopolis pentru Richardo Mihalache. Ce spun cluburile

12 Jan 2018 1622

Avarie RAJA în Cernavodă. Ce abonaţi sunt afectaţi

11 Jan 2018 384

Avarie RAJA. Mai mulţi abonaţi din Cernavodă vor fi afectaţi de lipsa apei potabile

09 Jan 2018 341

Ioan Muşat - monografia oraşului Cernavodă (galerie foto)

09 Jan 2018 1100

#citeşteDobrogea Mari compozitori dobrogeni. 129 de ani de la nașterea lui Ioan D. Chirescu

06 Jan 2018 482

UPDATE. Panică la Cernavodă! Dintr-o fostă casă de bilete, de lângă stadion, s-a auzit o bubuitură puternică, urmată de fum dens

05 Jan 2018 1579

Un om dăruit cetăţii Ioan Mușat de la Cernavodă

02 Jan 2018 1193

Achiziţii de peste jumătate de milion de lei la CNE Cernavodă. Cumpără servicii tehnice pentru testarea filtrelor HEPA

29 Dec 2017 555

Valurile de apărare dintre Dunăre și mare

27 Dec 2017 2141

Avarie RAJA la Cernavodă. Ce străzi sunt afectate

22 Dec 2017 313

Avarie RAJA la Cernavodă. Locuitorii din mai multe zone ale orașului au rămas fără apă la robinete

20 Dec 2017 480

Copii de la CSS1 Constanţa şi Axiopolis Cernavodă, pe podium la Cupa ProAtletic

13 Dec 2017 871

Unitatea 2 a CNE Cernavodă, resincronizată la Sistemul Energetic Naţional în această dimineaţă

10 Dec 2017 433

Unitatea 2 a CNE Cernavodă va fi oprită pe 7 decembrie. Care e motivul

06 Dec 2017 992

Călători străini prin Dobrogea (CLXIV) - Heinrich von Hess (Austria) - galerie foto

06 Dec 2017 599

Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța „Istoricul orașului Cernavodă” de Ioan I. Mușat

30 Nov 2017 573

Fotbalul judeţului Constanţa CS Poseidon 2 Mai Limanu, lider în Liga 5-a

28 Nov 2017 547

Judeţul Constanţa. Ce meciuri se joacă duminică, în ultima etapă din acest an la Liga a 5-a

25 Nov 2017 918

Incendiu la Cernavodă. O locuință a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii, chemați în ajutor

20 Nov 2017 492

Podul de la Cernavoda

19 Nov 2017 66

Axiopolis, remiză pe terenul Metalului Buzău. Echipa din Cernavodă încheie turul pe podiumul Ligii a 3-a

18 Nov 2017 889

Ponton de acostare, care se afla acostat pe Canalul Dunăre-Marea Neagră furat la Cernavodă. Polițiștii au întocmit dosar penal

18 Nov 2017 1309

Silvania Tour SRL, deţinută de Sindicatul CNE Cernavodă, are un nou administrator

17 Nov 2017 606

Cupa României la Kung-Fu se dispută duminică la Medgidia (galerie foto)

17 Nov 2017 508

Societate de taxi înființată la Cernavodă. Cine este fondator

16 Nov 2017 375

Post vacant la Primăria Cernavodă. Când va avea loc concursul

16 Nov 2017 719

Ultima etapă din tur Când dispută SSC Farul Constanţa partida cu Sportul Chiscani. Axiopolis Cernavodă, meci cu Metalul Buzău

15 Nov 2017 1211

Avarie RAJA la Cernavodă. Când se va relua furnizarea apei potabile

14 Nov 2017 454

"Ne rugăm pentru tine!"Tânăra care s-ar fi aruncat de pe podul de la Cernavodă este de negăsit. Mama fetei a transmis un mesaj emoţionant

13 Nov 2017 6479

Disperată, mama tinerei care ar fi sărit de pe podul feroviar de la Cernavodă a postat un mesaj pe Facebook. Ce transmite femeia (video)

12 Nov 2017 2991

UPDATE. Alertă Ambulanţa solicitată la Cernavodă. O tânără s-ar fi aruncat de pe pod

12 Nov 2017 1359

Călătorie în trecut cu viteza... gândului, pe calea ferată engleză Cernavodă - Constanţa (galerie foto)

12 Nov 2017 1283

Axiopolis Cernavodă, învinsă acasă de FC Voluntari II. Seria de victorii consecutive s-a încheiat

11 Nov 2017 1106

Axiopolis Cernavodă întâlneşte FC Voluntari II Meciul SSC Farul - CSM Olteniţa, arbitrat de Cristina Elena Părăluţă

11 Nov 2017 1787

UPDATETragedie la Cernavodă. Un bărbat a murit după ce a fost secționat de un tren. Descarcerarea la fața locului

10 Nov 2017 1001

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Expoziția foto-documentară „Calea ferată engleză Cernavodă - Constanța“, la Muzeul de Istorie (galerie foto + video)

10 Nov 2017 1228

Constanța de odinioară Englezii și Dobrogea (galerie foto)

10 Nov 2017 3271

UPDATE. Imagini de la eveniment Accident rutier pe Autostrada Soarelui în apropiere de Medgidia. Patru mașini implicate. Traficul este blocat în zonă (galerie foto+video)

07 Nov 2017 8831

Un nou succes! Axiopolis Cernavodă e la egalitate cu liderul Progresul 1944 Spartac. SSC Farul completează podiumul

04 Nov 2017 1234

Primele fotografii cu mașina preotului implicată, în tragicul accident, de luna trecută, pe A2 la Cernavodă. Doi copii au murit (galerie foto)

03 Nov 2017 6694

Spitalul Orăşenesc Cernavodă, reclamat de două societăţi la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor

02 Nov 2017 1774

Axiopolis Cernavodă, pe locul doi în Liga a 3-a, la egalitate cu liderul. SSC Farul, la două puncte în spate

28 Oct 2017 1447

Marius Fotescu, trei goluri în victoria lui Axiopolis cu Unirea Slobozia. Echipa din Cernavodă a revenit de la 0-2!

28 Oct 2017 3642

Fruntașe ale Ligii a 3-a SSC Farul Constanța și Axiopolis Cernavodă joacă sâmbătă acasă și vizează noi victorii

28 Oct 2017 2158

Primăria orașului Cernavodă angajează. Pentru ce posturi se organizează concurs

27 Oct 2017 2562

Astăzi e ședință de Guvern. Proiect de hotărâre privind Linia Electrică Aeriană 400 kV dublu circuit Cernavodă - Stâlpu

26 Oct 2017 699