Alegeri parlamentare

Bogdan Huţucă - „11 decembrie reprezintă un pas către reforma clasei politice, a Guvernului şi a Parlamentului cu echipa PNL - Dacian Cioloş”

Cu o experienţă de 25 de ani în finanţe, candidatul PNL la Camera Deputaţilor Bogdan Huţucă a fost, între anii 2007 şi 2013, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa. Din iunie 2013 şi până la începutul acestui an, a ocupat funcţia de director general al Direcţiei Generale Legislaţie Cod Fiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. În perioada februarie - octombrie 2016 a fost şef al Administraţiei pentru Contribuabilii Mijlocii constituită la nivelul regiunii Galaţi. Consideră că singura şansă a României de a ieşi din cercul vicios al sărăciei este o clasă politică nouă, formată din oameni integri şi profesionişti.
 
Cum merge campania electorală? Cum vă primesc oamenii? Ce întrebări au? Ce probleme?
 
Bogdan Huţucă: Avem o campanie dinamică şi, cu toate că am ocupat o funcţie publică ce presupunea interacţiunea permanentă cu oamenii, niciodată nu am crezut că o să am posibilitatea să discut cu atâtea persoane. Suntem bine primiţi, oamenii sunt curioşi, vor să ne cunoască şi au foarte multe întrebări. Ne confruntăm totuşi şi cu o stare de neîncredere şi de dezamăgire a oamenilor faţă de clasa politică, cea care, în ultimii 26 de ani, nu a reuşit să genereze proiecte capabile să elimine vulnerabilităţile societăţii româneşti.
 
Vă pot povesti care a fost prima mea impresie atunci când m-am deplasat într-o zonă cu sate defavorizate din punct de vedere economic. Nicio statistică şi nicio cifră nu te pot pregăti pentru întâlnirea cu lumea reală. Sunt zone în care nu există investiţii majore care să genereze locuri de muncă şi nivel de trai. Vorbim de un cerc vicios al sărăciei, o capcană din care este foarte greu să ieşi. Întâlneşti foarte mulţi copii şi nu ai cum să nu te întrebi ce perspectivă au pentru a se dezvolta, ce şansă au pentru a reuşi, în condiţiile în care în jurul lor nu există un model de viaţă, nu există repere. Unica lor şansă este educaţia - o şcoală bine dotată, cu acces la informaţii şi cu dascăli bine pregătiţi.
 
Fiind un specialist în fiscalitate, bănuiesc că proiectele dvs. se vor îndrepta către modificări ale Codului de Procedură Fiscală sau în zona Codului Fiscal. Domnule Huţucă, de ce este importantă regândirea sistemului de deduceri fiscale, pentru o piaţă egală a forţei de muncă?
 
Bogdan Huţucă: Conform studiilor Băncii Mondiale, două caracteristici principale ale poverii fiscale se evidenţiază în România:
- pentru majoritatea nivelurilor de venituri ale angajaţilor, povara fiscală în România este mai mare faţă de celelalte ţări
- povara fiscală în România creşte mai abrupt la nivelul veniturilor mici.
În afară de faptul că afectează negativ corectitudinea sistemului de impozitare, generează şi distorsiuni semnificative pe piaţa muncii, ce ar putea afecta ocuparea forţei de muncă, cu efecte dăunătoare faţă de creşterea veniturilor fiscalizate. O povară fiscală mare creşte costul muncii pentru angajator, reducând astfel cererea de forţă de muncă, efectul fiind mai accentuat în cazul angajaţilor necalificaţi şi al celor tineri. De asemenea, se reduce plata netă primită în mână de angajaţi, micşorând astfel avantajul de a participa la o piaţă a muncii cu formă legală.
 
Există avantaje mult mai mari pentru angajatori să-şi declare norme parţiale de muncă, deşi, în realitate, angajaţii lucrează cu normă întreagă, pentru a evita plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit. Dacă păstrarea impozitului pe venit fix (actuală în România) reprezintă o prioritate politică, reducerea poverii fiscale pentru angajaţii cu venituri mici şi eliminarea practicilor de angajare la negru presupun: reducerea nivelului de contribuţii (programul PNL propunere o reducere de 7%), mărirea deducerii de bază la calculul impozitului pe venit de la nivelul actual de 300 de lei la un nivel apropiat de salariul minim pe economie şi introducerea unui sistem de credite fiscale (sume întoarse de la bugetul statului pentru familiile active cu persoane în întreţinere).
 
Se tot vorbeşte despre transparentizarea totală a cheltuielilor publice, indiferent dacă vorbim de ministere sau dacă vorbim de o primărie. Trebuie să recunoaştem, rezultatele sunt încă firave în domeniul transparenţei. Cum ar trebui să procedeze legiuitorul astfel încât, în cel mai scurt timp, cheltuielile publice să fie puse la vedere? 
 
Bogdan Huţucă: Consider că legiuitorul ar trebui să oblige toate autorităţile şi instituţiile să publice într-o bază de date unică la nivel guvernamental, în acelaşi format, documentaţia privind licitaţiile publice, toate contractele privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi execuţia de lucrări şi toată documentaţia privind recepţia acestora.
 
Să vorbim şi despre Constanţa. Care este prima problemă pe care doriţi să o rezolvaţi pentru judeţul nostru din postura de deputat?
 
Bogdan Huţucă: Ar fi problema descrisă în răspunsul de la prima întrebare. Cred că ar trebui să ne gândim ca o parte din sumele defalcate primite de la stat să fie dirijate de Consiliul Judeţean către educaţie, ţinând cont de o prioritizare a proiectelor. Numai în acest mod un copil din Dobromir, Sinoe, Pantelimon, Vulturu etc. va beneficia de egalitate de şansă la educaţie şi perspectiva de a reuşi în viaţă.
 
Ce doriţi să le transmiteţi alegătorilor dvs., electoratului liberal?
 
Bogdan Huţucă: Aş dori să mă adresez tuturor constănţenilor, îndemnându-i să se prezinte la vot şi să aibă încredere că o echipă PNL - Dacian Cioloş va reprezenta un pas înainte către reînnoirea şi reforma clasei politice, a Guvernului şi a Parlamentului.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

După funcţia de la partid, liberalul Muhscină renunţă şi la mandatul de consilier judeţean

22 Feb 2018 552

Sesizările USR privind Legile Justiţiei, respinse de CCR

21 Feb 2018 286

George Niculescu, consilier județean PNL, scrisoare deschisă către ministrului Energiei, Anton Anton

21 Feb 2018 731

Ce parlamentari fac parte din Comisia de anchetă privind activitatea directorului Serviciului de Protecţie şi Pază

20 Feb 2018 217

Lia Olguța Vasilescu neagă scăderile salariale - ”Nu există nicio statistică din care să reiasă că au scăzut salariile a două milioane de români”

20 Feb 2018 678

Procurorii DNA au cerut condamnarea lui Ludovic Orban la închisoare cu executare. Ce decizie a primit liderul PNL în primă instanță

19 Feb 2018 266

Informații incredibile din stenograme ale DNA. Crin Antonescu ar fi fost șantajat. Cum a reacționat fostul lider PNL

18 Feb 2018 852

BPN al femeilor din PNL a votat principalele direcții și strategii la nivel de organizații județene

18 Feb 2018 460

Constanţa. Consilierul judeţean PNL, Bogdan Bola explică de ce a votat împotriva bugetului pentru anul 2018

18 Feb 2018 381

Iată cum ar trebui să arate noul teatru pentru copii și tineret! Propunerea consilierilor PNL Gima și Bola, neacceptată de Consiliul Județean Constanța! (galerie foto)

17 Feb 2018 1015

Primarul George Scupra, replică edilului Făgădău „Suntem onorați că simte nevoia să compare investițiile din Constanța cu cele din Ovidiu“

16 Feb 2018 1556

Bugetul Constanţei a fost aprobat cu două amendamente - elaborarea unei strategii de smart city şi a studiilor de fezabilitate pentru porturi turistice

16 Feb 2018 593

Achiziția a două mașini de spălat pentru Unitatea de Asistență Medico-Socială Agigea a încins spiritele consilierilor

15 Feb 2018 566

Nemulţumiţi că nu le-au fost luate în considerare amendamentele Consilierii PNL nu au votat bugetul judeţului Constanţa. Iată cum s-au împărţit banii!

15 Feb 2018 600

Bogdan Huțucă, despre bugetul municipiului Constanța pentru anul 2018

14 Feb 2018 331

UPDATE. Vicepreședintele PNL, deputatul Victor Paul Dobre, la Constanța. Susține o conferință de presă

14 Feb 2018 486

Moţiune simplă împotriva ministrului Muncii, depusă de PNL

12 Feb 2018 499

Doliu în lumea politică din România. Un fost lider PNL s-a stins din viață

08 Feb 2018 863

Huţucă - „Românii îşi vor încasa lefurile care scad sub efectele «escrocheriei» fiscale prin mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat!“

07 Feb 2018 326

Preşedintele interimar al ALDE Constanţa, chestor la Camera Deputaţilor

02 Feb 2018 1065

Curtea de Conturi a trimis speţa şi la Parchet Fostul primar Urdea, dat în judecată de actualul primar şi de Consiliul Local Limanu

31 Jan 2018 743

Ludovic Orban, despre învestirea Guvernului - ”Nu vom vota acest Guvern!”

28 Jan 2018 564

Alături de echipa sa, senatorul Chiţac pregăteşte lansarea unei platforme politice locale. Între timp, îşi critică foştii colegi. Astăzi, despre „amnistia“ deputatului Huţucă!

27 Jan 2018 867

AstăziCCR, decizie finală cu privire la legile Justiţiei

23 Jan 2018 629

Ședință cu final așteptat. Septimiu Bourceanu, desemnat coordonator al filialei PNL Constanța

20 Jan 2018 1432

Septimiu Bourceanu, desemnat coordonator al filialei PNL Constanța

19 Jan 2018 616

George Muhscina a demisionat din funcția de președinte al organizatiei municipale a PNL

18 Jan 2018 2124

Debutatul Bogdan Huțucă intervine în conflictul dintre fostul președinte al ANAF și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa

18 Jan 2018 534

Consilierii PNL Bola şi Gima au cerut conducerii Enel Dobrogea să includă în lista de investiţii solicitările primarilor din judeţ (document)

17 Jan 2018 820

PNL, 28 de ani de la reînfiinţare. O istorie pe scurt, în opoziţie!

16 Jan 2018 654

Ziua poetului național, Mihai Eminescu sărbătorită în avans de femeile din PNL Constanţa

14 Jan 2018 750

Un senator PSD de Bistrița Năsăud, propunerea PSD pentru a prelua funcția de ministru al Pădurilor și al Apelor. Funcția, vacantă după demisia Doinei Pană

08 Jan 2018 410

PNL sesizează CCR pe legea care va permite numirea politică a directorilor pentru aproximativ 100 de companii de stat

27 Dec 2017 367

PNL a depus o sesizare la CSM împotriva modificării legii privind organizarea judiciară

22 Dec 2017 778

Deputatul PNL Mihai Voicu, trimis în judecată de DNA

21 Dec 2017 595

Deputatul Bogdan Huțucă - ”Fermierii și dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi amnistiați fiscal”

21 Dec 2017 882

Consilierii de Constanţa Rezeanu şi Căliminte, membri PNL şi nu prea!

20 Dec 2017 731

Huţucă - „Bugetul aferent anului 2018 are ca principale victime primăriile!“

20 Dec 2017 769

București. Consilierii propun bulevardul ”Regele Mihai I al României"

18 Dec 2017 665

PMP Constanţa va ataca în instanţă modul de eliberare din funcţie a unor consilieri locali PNL

15 Dec 2017 909

Deputaţii liberali, amendamente la Legea bugetului de stat. Huţucă şi Boroianu au cerut mai mulţi bani pentru Spitalul Judeţean Constanţa

13 Dec 2017 571

Un an de la alegerile parlamentare. Mai ştiţi pe cine aţi trimis în Parlamentul României?

09 Dec 2017 1439

Punctul de vedere al Nuclearelectrica faţă de comunicatul lui Virgil Popescu, deputat PNL

08 Dec 2017 621

PNL susţine că, în 2018, dezvoltarea colectivităţilor locale va fi afectată dramatic!

08 Dec 2017 533

PNL cere premierului demiterea ministrului Energiei şi a directorului general al Nuclearelectrica

07 Dec 2017 634

Comisia de buget ar putea relua votul asupra raportului la OUG privind split TVA

05 Dec 2017 359

Liberalii constănţeni nu sunt de acord cu majorarea taxelor şi impozitelor pentru 2018

30 Nov 2017 664

Mesaj tranșant al deputatului liberal Bogdan Huțucă Nu îi permitem cuplului Dragnea-Tăriceanu să vorbească în numele parlamentarilor PNL

29 Nov 2017 599

Liberalii au revenit la sentimente mai bune. Vor vota pentru validarea mandatelor lui Rezeanu şi Căliminte. În ce condiţii ar relua procedura de vacantare a mandatelor?

27 Nov 2017 1181

Consilierul PNL Andreea Văsii propune un parteneriat între Consiliul Local Municipal Constanţa şi Waze Connected Citizens

25 Nov 2017 719