Se extinde Constanta

Autoritatile se pregatesc sa introduca in intravilanul Constantei portiunea dintre municipiu si comuna Valu lui Traian

Primaria a depus la Agentia pentru Protectia Mediului documentatia necesara pentru Planul Urbanistic Zonal al zonei Valu lui Traian - DN3 - Constanta. PUZ-ul stabileste tot felul de criterii de urbanism, de care se va tine cont in dezvoltarea zonei, dar si regimul maxim de inaltime acceptat. De asemenea, documentatia cuprinde si modul in care vestitul Val al lui Traian, monument de importanta nationala, va fi protejat. Cu alte cuvinte, autoritatile se pregatesc sa introduca in intravilanul Constantei portiunea dintre municipiu si comuna Valu lui Traian. In documentele depuse la APM se mai mentioneaza ce se poate sau nu se poate construi in zona studiata si modul in care casele vor fi orientate fata de drum. Planul este intocmit de firma Expaco SRL, cea care a elaborat si PUZ-ul Peninsulei. Societatea este o afacere de familie. Asociatii, Ana, Mirela, Petre si Razvan, poarta toti acelasi nume de familie: Bancescu. De altfel, Mirela Bancescu este si seful proiectului PUZ. Zona studiata in documentatie are ca limita de nord bulevardul IC Bratianu si DN 3, la est se limiteaza la strada Bucegi, la sud, limita este calea ferata, iar la est, limita intravilanului unde va fi amenajata viitoarea sosea de centura a orasului. "Regulamentul favorizeaza ridicarea prestigiului si atractivitatii acestei zone, prin cresterea coerentei cadrului construit si prin diversificarea selectiva a functiunilor", se mentioneaza in proiect. De asemenea, se mai spune ca se urmareste revitalizarea zonei si mentinerea valorilor de patrimoniu cultural existente in zona (Valul mare de pamant). In mod obligatoriu, cladirile vor avea parterul orientat spre strada si spre traseele pietonale. Locuintele vor avea maximum patru etaje.

Valul, protejat 100 de metri

Vor fi interzise activitatile productive poluante, depozitele de materiale refolosibile, platformele de precolectare a deseurilor urban, dar si spatiile de depozitare pentru vanzare a substantelor inflamabile sau toxice. De asemenea, nu se vor accepta lucrarile de terasament, care ar putea afecta amenajarile din spatiilor publice. In ceea ce priveste zona de patrimoniu cultural, se specifica faptul ca aceasta este atipica pentru regulamentul general de urbanism, "dar a fost introdusa in acest PUZ datorita existentei unei valori de patrimoniu cultural: Valul mare de pamant - obiectiv arheologic recunoscut ca monument istoric se inscrie in Lista Monumentelor Istorice, cu indicativul CT - I - m - A - 02558.05". In plus, despre aceasta valoare de patrimoniu se spune ca este reperul major al zonei, fiind identificata administrativ ca Zona Valul Traian, nume aproape identic cu cel al comunei din apropiere. Terenul ocupat de acest obiectiv este considerat protejat, iar zona cu suprafata de raza minim 100 metri in jurul acestui val este reglementata ca zona de protectie a obiectivului cultural. Avand in vederea presiunea cererii locale imobiliare de a se construi in zona si tinand cont de proiectele de infrastructura rutiera ce urmeaza a fi demarate in curand, partial in vecinatatea valului de pamant (ex. Artera ocolitoare), PUZ-ul propune reglementarea unor masuri speciale de protejare a obiectivului de patrimoniu si a zonei de protectie din jurul acestuia. "Scopul acestor masuri este de a pastra si asigura vizibilitatea si accesibilitatea maxima la valul de pamant, favorizand astfel potentialul de valorificare a acestuia in interes cultural si promovarea specificului local prin simbolul identitar", mai precizeaza documentele. Zona studiata in Planul Urbanistic Zonal are o suprafata totala de 692.245 metri patrati.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 56A

15 May 2024 210

IGPR Infotrafic Transporturi agabaritice

15 May 2024 202

Infotrafic Atenție, șoferi, transporturi agabaritice! Lista traseelor

15 May 2024 278

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 7 și DN 7A

15 May 2024 213

Schimbări în cadrul firmei Dialex Canada SRL Constanța. Ce au decis asociații

14 May 2024 476

Iată proiectele non-profit din domeniul cultural finanțate anul acesta din bugetul județului Constanța. Detalii despre câștigători (DOCUMENT)

14 May 2024 613

Intervenție în premieră pentru echipa Heka Hospital Constanța! Viața unui pacient de 45 de ani a fost salvată

14 May 2024 1001

Se schimbă CNP-urile românilor! Ministerul de Interne anunță modificări. Ce se întâmplă cu cele existente?

14 May 2024 793

Ce modificări au fost făcute în Art Solid Residence SRL, din Constanța

14 May 2024 331

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 15

14 May 2024 223

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, vizită în Portul Constanța (FOTO)

14 May 2024 435

Tulcea Campania „Detector pentru viață”, ajunsă la final (FOTO)

14 May 2024 323

Muzeul Naţional de Istorie a României nu va organiza în acest an Noaptea Muzeelor

14 May 2024 339

ISU Dobrogea Proiect de modernizare pentru Sediul Detașamentului de Pompieri Constanța-Port și Centrul de Antrenament al Scafandrilor de Intervenție, în dezbatere (GALERIE FOTO)

14 May 2024 295

Firme Constanța Light System SRL convoacă Adunarea Generală a Asociaților. Un singur punct pe ordinea de zi

14 May 2024 313