Fortăreţe, medicamente şi alte lucruri făcute din corali

corali-inside.jpgSplendid, magnific, superb, spectaculos, fascinant... am putea înşira la nesfârşit adjective care să laude frumuseţea coralilor, având în minte doar imaginea explodând de culoare şi viaţă a recifelor de corali, din păcate tot mai ameninţate. Pentru cei mai mulţi dintre noi, coralii înseamnă frumuseţe. Dar dincolo de asta?

Foloasele aduse de ei omului le judecăm, adesea, gândindu-ne cel mult la nişte bijuterii din coral. Unii, mai bine informaţi, merg ceva mai departe, aducându-şi aminte că recifele sunt printre cele mai bogate ecosisteme ale planetei, leagăne ale biodiversităţii, unde prosperă şi evoluează mii de forme de viaţă, dintre care multe ne hrănesc şi pe noi.

Merită coralii să fie asociaţi numai cu frumuseţea sau cu bogăţia de viaţă? O privire mai atentă ne învaţă că foloasele pe care le aduc sunt mult mai numeroase şi mai importante. Coralii sunt o resursă, valoroasă şi tot mai preţuită, pe care omul a descoperit-o de multă vreme, pe care a exploatat-o cu mai mult sau mai puţin discernământ, dar pe care învaţă tot mai mult să o aprecieze. Şi, pentru a exemplifica, iată câteva "produse" obţinute din corali, mai puţin cunoscute decât bijuteriile de mărgean, dar mult mai utile decât acestea.

Coralii cu schelet calcaros au format, de-a lungul milioanelor de ani, roci sedimentare care, odată cu ridicarea continentelor şi restrângerea suprafeţei oceanului planetar, au ajuns pe uscat. Printre aceste roci coraligene - de mai multe tipuri - se găsesc unele despre care omul a descoperit că sunt tocmai bune pentru a ridica din ele clădiri. Aceste roci calcaroase conţin, adesea, nu numai rămăşiţe ale coralilor străvechi, ci şi ale altor organisme cu exoschelet calcaros (scoici, forminifere), formarea lor fiind legată de recife, de abundenţa de forme de viaţă din aceste ecosisteme marine.

Aceste roci sunt, în general, destul de dure pentru a rezista trecerii timpului şi eroziunii produse de intemperii dar, în acelaşi timp, destul de moi pentru a putea fi cu uşurinţă prelucrate, ceea ce a făcut din ele un material de construcţie foarte apreciat.

Multe clădiri din întreaga lume sunt construite din roci calcaroase ce-şi au originea în recife străvechi. Calcarul coraligen e un material de construcţie larg folosit în estul Africii, de pildă, dar şi în Caraibe, Antile şi zonele învecinate, precum statul american Florida. Aripa vestică a clădirii Parlamentului din Bridgetown, capitala statului Barbados, e construită dintr-o astfel de piatră.

Reportajul complet pe www.descopera.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Constantin Tohăneanu, secretar general al comunei Independența (DOCUMENTE)

06 May 2024 317

O firmă din Constanța, executată silit de fiscul din Tulcea. Mai multe bunuri deținute de SSS Global Systems SRL, scoase la licitație (DOCUMENT)

06 May 2024 379

Infotrafic Aglomerație pe drumurile din România – Vezi unde

06 May 2024 341

Firme Constanța AGA la Alliance Qwest Company SA, fondată de Mirea, Mazăre, Constantinescu, Secărea. Se repartizează profitul

06 May 2024 774

Infotrafic Cum se circulă pe autostrada A2 București-Constanța?

06 May 2024 419

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele lui Petrică Răducan, secretar general la Comuna Istria (DOCUMENTE)

05 May 2024 426

Afaceri Constanța Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Complex Savoy SA, convocată în ședință

04 May 2024 430

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Anișoarei Brașovanu secretar general UAT la Comuna Gârliciu (DOCUMENTE)

04 May 2024 418

Infotrafic Porturile de la Marea Neagră, închise din cauza vântului puternic

04 May 2024 370

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Silviei Gheorghe secretar general UAT la Comuna Cuza Vodă (DOCUMENTE)

04 May 2024 397

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 674

Cum va fi vremea în Dobrogea în noaptea de Înviere?

03 May 2024 699

Rico SRL contestă amenda primită de la Poliția Locală Constanța

03 May 2024 528

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Danielei-Alina Borcan, secretar general al comunei Tuzla (DOCUMENTE)

03 May 2024 597

Pe surse Coaliția s-a răzgândit. PNL şi PSD vor să mute alegerile prezidențiale în noiembrie

03 May 2024 425