Ardei umpluţi cu ciuperci

ardei-umpluti-cu-hribi.jpgUna dintre cele mai elaborate şi rafinate mâncăruri de post româneşti este cu siguranţă ardeiul umplut cu ciuperci, în special cu varietăţile sălbatice (hribi, ghebe, gălbiori), pentru că în evul mediu şi câteva secole după - atunci când se pare că a apărut - toate ciupercile erau sălbatice. Delicatesă inventată în bucătăriile mănăstirilor şi la curţile domneşti, ardeii umpluţi cu ciuperci îi înlocuiesc cu succes pe cei umpluţi cu carne.

Porţii: 5 (2 ardei per porţie)

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

10 ardei graşi potrivit de mari

400 grame ciuperci (500 dacă sunt ciuperci de cultură)

300 grame orez

1 ceapă

4 căţei de usturoi

2 linguri de mărar

4 linguri pastă de tomate

3 roşii

1 ou (dacă nu ţineţi post)

2 foi de dafin

5 linguri de ulei

1 linguriţă zahăr

sare

piper

Preparare:

Curăţaţi şi tocaţi ciupercile cubuleţe.

Curăţaţi şi tocaţi ceapa.

Alegeţi şi spălaţi orezul.

Încingeţi 3 linguri de ulei într-o cratiţă.

Adăugaţi şi sotaţi ciupercile până se evaporă apa pe care o lasă.

Adăugaţi ceapa şi usturoiul şi mai sotaţi 1 minut.

Adăugaţi orezul şi amestecaţi bine până se sticleşte.

Adăugaţi mărarul, sare şi piper după gust.

Luaţi cratiţa de pe foc şi adăugaţi pasta de tomate diluată cu puţină apă. Amestecaţi bine şi lăsaţi să se răcească.

Decojiţi roşiile şi tocaţi-le mărunt.

Tăiaţi capacul ardeilor (partea cu codiţa) şi, folosind un cuţit cu lamă mică şi scurtă, scoateţi cotorul învârtind cuţitul, cu vârful în jos, de jur împrejurul lui pentru a-l desprinde de ardei.

Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.

Adăugaţi oul în compoziţia de umplut.

Umpleţi ardeii pe trei sferturi cu umplutură.

Aşezaţi ardeii în picioare într-o cratiţă adâncă, cu capac. Dacă rămâne prea mult spaţiu şi ardeii au tendinţa de a cădea, îl puteţi completa cu ardei neumpluţi, ceapă, cartofi curăţaţi, etc.

Amestecaţi roşiile tocate cu pasta de tomate, 2 căni de apa (sau una de apă şi una de vin alb dacă nu e o reţetă de post), zahărul, sare şi piper.

Turnaţi cu grijă amestecul de roşii peste ardeii în vas.

Adăugaţi foile de dafin, acoperiţi şi introduceţi la cuptor pentru 70-90 de minute.

Ardeii umpluţi cu ciuperci de pădure se servesc ca atare, calzi sau reci.

www.cevabun.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DIICOT a făcut mai multe rețineri! Droguri în zona Centrului Vechi din București. Oficial de la procurori

02 May 2024 370

Post vacant la Spitalul Municipal Medgidia. Iată condițiile

02 May 2024 242

Spitalul Clinic CF Constanța angajează. Ești interesat?

02 May 2024 413

Joia Mare. Tradiții și superstiții. În ziua celor 12 denii se prepară cele mai importante copturi

02 May 2024 1397

Cum poți prepara cel mai savuros grătar vegan sau de post?

01 May 2024 338

Vrei să lucrezi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța? Mai multe posturi, scoase la concurs

01 May 2024 624

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia angajează medic specialist epidemiologie

01 May 2024 287

Tradiții pentru spor și sănătate în Miercurea Mare! Femeile nu torc și nu cos

01 May 2024 485

Angajare la SRI! Iată ce post este liber! Înscrierile se fac în perioada 6 - 31 mai

01 May 2024 771

Unitatea Militară 02013 Mangalia angajează. Ce post este vacant

30 Apr 2024 485

Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol angajează. Ce post este disponibil

30 Apr 2024 435

Fostul viceprimar al Medgidiei, Sorin Petrică Țuțuianu este noul director al CT BUS Constanța

30 Apr 2024 604

Cum alegem corect produse proaspete de sărbători? Recomandările ANPC pentru perioada 1Mai – Sărbătorile de Paști!

30 Apr 2024 287

ISU Dobrogea Vino să faci parte din frumoasa echipă a salvatorilor constănțeni! Iată posturile vacante

30 Apr 2024 578

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială Nr. 1 Topalu angajează. Iată ce trebuie să faci

29 Apr 2024 450