Sondaj de opinie „Plutesc pe apă şezlongurile! Corupţia e în floare pe litoral“. Participanţii la sondajul de opinie cred că distanţa de 5 metri între linia apei şi primul şezlong nu este respectată


Miniştrii de la Ape şi Turism, împreună cu Garda de Mediu, au descins cu echipele de control în staţiunile de la mare, pentru a verifica dacă legislaţia în vigoare privind amplasarea şezlongurilor la mai puţin de cinci metri de linia mării este respectată. Deoarece controlul a fost anunţat, administratorii de plaje au rezolvat aproape toate problemele semnate de constănţenii şi turiştii nemulţumiţi, astfel încât, la control, miniştrii s-au arătat mulţumiţi de ce au văzut pe litoral. Însă, după plecarea miniştrilor, unii operatorii de plaje, cel puţin cei din Mamaia, au revenit la vechile obiceiuri.
 
Ordinul nr. 1204 al MDRT reglementează obligaţiile operatorului de plajă. Astfel, la articolul 18 se precizează: „Suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă”. Practic, fiecare sector de plajă închiriat este împărţit în două zone, una, în proporţie de 70%, pentru şezlonguri, cealaltă în proporţie de 30%, pentru cei care vor să facă baie de soare pe cearşaf.

În acest context, ZIUA de Constanţa a derulat sondajul de opinie cu întrebarea Se păstrează o distanţă de 5 metri între linia apei şi primul şezlong, pentru circulaţie şi efectuarea lucrărilor de întreţinere, pe plajele de pe litoral?, la care au răspuns peste 400 de cititori. Dintre aceştia, 8% au răspuns pozitiv, 65% - negativ, în timp ce 27% susţin că şezlongurile depăşesc proporţia de 70%.



„Nu se respectă nimic!“

Mai mult, unii constănţeni ne-au transmis şi punctul lor de vedere cu privire la subiectul sondajului. „Cred că aceşti comercianţi care vor să câştige în două luni cât pentru un an cunosc legea şi scăpările ei. În faţa acestor goluri, nimeni nu are ce să facă, pentru ca probabil sunt bine informaţi chiar de către cei care ar trebui să-i sancţioneze“, a spus Cristina S.

„S-au lărgit plajele cu bani europeni, să profite de ele şmecherii din dosarele cu retrocedări ilegale pentru care e judecat Mazăre“, susţine Fane M. „Şi în Năvodari aceeaşi situaţie, pentru prosoape şi umbrele proprii trebuie să stau în spatele şezlongurilor? Ce facem cu copiii mici care vor la apă? Ruşine!“, a comentat Gaftia B.  „Mai contează? Plaja de Santa Maria Bay înspre 3 Papuci este ocupată în proporţie de 90% de şezlonguri. Parcă partea asta nouă de plajă trebuia să fie liberă de activităţi comerciale“, a transmis Tiberiu  P.

„Nu se respectă nimic! Ne-au disperat cu şezlongurile! Plutesc pe apă şezlongurile!“, a semnalat  Cristina D. „Şi limba de plaja de la Eforie Sud la fel este umplută până la firul apei. Ruşine comercianţilor!“, a anunţat Liviana A. „La 3 Papuci cei de la Zoom au început să pună garduri... pe bune?“, a comentat Maria Mirabela M. „Nu se păstrează din mult tupeu şi inconştienţă“, crede George C. „Corupţia e în floare pe litoral, nu se respectă nimic“, a punctat Marius P. „De unde aţi scos cei 5 m? Din legea făcută de ei pentru ei? 30 m e legal, conform legislaţiei internaţionale!“, a comentat Valeriu C.


„Oare au casă de marcat fiscală?“

„Parcă era o lege care spunea că este interzisă amplasarea şezlongurilor pe suprafaţa de nisip cu care s-a lărgit plaja. Poate plaja s-a lărgit dinspre stradă/marginea de beton spre infinit, iar linia ţărmului a rămas neatinsă, astfel fiind perfect legal să se dea la subînchiriat. Oare au casă de marcat fiscală?“, a punctat Adrian A.

„Bătaia de joc la adresa cetăţenilor vine de la statul român. Nesimţiţii ăia şi-au pus umbrelele până la marginea apei din primul sezon de după lărgirea plajelor“, susţine Daniel I. „Dacă tot vor să ne umilească, să pună garduri până în apă. În felul acesta o să ne dăm seama că şi-a adus plaja de acasă sau o are moştenire, nu pentru că a primit-o de la stat spre folosinţă!“, a scris Ela N. „Trebuie schimbată legea! Maximum 30% şezlonguri! Restul, 70% plajă liberă, nisip!“, a propus Robert B.

„Nu contează opinia, doar realitatea. Iar pentru asta trebuie dovezi şi reclamaţii din partea noastră şi verificări, sancţiuni de la Apele Române, nimic mai mult... (Dar da, cum au zis şi alţii, 5m e cam puţin)“, a menţionat Alex M. „Trebuie lăsat spaţiu de plimbare de câţiva metri, pe marginea nisipului, aşa a fost dintodeauna! Acum lipsa de respect, avarie, nesimţirea de îmbogăţire a unora! Se cred la ei acasă!“, a punctat Liliana S.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Evenimente de neratat în acest weekend, la Constanța!

25 Apr 2024 641

Raris SRL furnizează și anul acesta foișoarele de salvamar pentru plaja din Constanța și stațiunea Mamaia (DOCUMENT)

18 Apr 2024 395

Neversea caută peste 1.000 de voluntari pentru cea de-a șasea ediție de festival de la Constanța

18 Apr 2024 627

1 Mai în avans la Vama Veche, județul Constanța (Galerie FOTO+VIDEO)

14 Apr 2024 556

Primăria comunei Tuzla, județul Constanța, achiziționează servicii de salvare acvatică

13 Apr 2024 511

Un elicopter militar a survolat plaja în stațiunea Mamaia, în zona hotelului Parc (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 859

În Constanța Apariție inedită la Marea Neagră, în stațiunea Mamaia

08 Apr 2024 554

Terasa „La bunicul trăsnit” din Corbu, județul Constanța a ars în totalitate (FOTO+VIDEO)

06 Apr 2024 2861

UPDATE Incendiu izbucnit la o terasă pe plajă la Corbu, județul Constanța (FOTO+VIDEO)

06 Apr 2024 1645

Justiție Constanța Trimis în judecată pentru că și-ar fi arătat bărbăția pe plajă, la Vama Veche! Dosarul, amânat

02 Apr 2024 607

LIVE VIDEO Convinși de vremea frumoasă, constănțenii și turiștii au ales ca loc de relaxare plaja din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 599

Fotoreportaj Plajă aglomerată la Năvodari. Oamenii se bucură de soare și căldură la final de martie (FOTO+VIDEO)

31 Mar 2024 1790

Știri Constanța Descoperire tristă în zona plaja Năvodari (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 1445

LIVE TEXT Colegiul Prefectural. Stadiul pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2024 și aplicarea dispoziții Schengen în România, pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 682

Constanța ABADL pregătește sectoarele de plajă pentru sezonul estival 2024 (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 569