9 mai - Proclamarea Independenței de Stat a României

În fiecare an, la 9 mai este aniversată proclamarea Independenței de Stat a României. În contextul prefigurării conflictului din Balcani, între Imperiul Otoman și Imperiul Țarist, România a semnat, la 4 aprilie 1877, Convenția cu statul rus. Din momentul în care Imperiul Otoman începe bombardarea localităților românești de pe malul Dunării, România se află, de fapt, într-un conflict deschis cu acesta. Problema majoră pentru România era implicarea directă în război, ca parte cobeligerantă, o alianță militară cu Rusia oferind astfel țării noastre un statut superior la încheierea ostilităților. România trebuia să avanseze cât mai rapid la o stare deschisă, declarată oficial, de război, situație care implica proclamarea independenței, dar în alianță militară cu Rusia. Guvernul, la rândul său, în paralel cu acțiunea diplomatică pentru justificarea fiecărui pas făcut de țară spre a-și apăra interesele, dar și pentru a convinge diplomația rusă să coopereze, în cobeligeranță contra Turciei, a proclamat independența României, relatează Agerpres.ro.
 

Astfel, la 9/21 mai 1877, ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu, declara: ''În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare''. Adunarea Deputaților votează o moțiune, cu 79 de voturi pentru și 2 abțineri, prin care lua act că ''rezbelul între România și Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României au primit consacrarea lor oficială''.

 
Și Senatul a adoptat o moțiune în sensul declarației guvernului, tributul datorat Porții fiind anulat și trecut în contul cheltuielilor pentru armată. La început, Puterile garante, cu excepția Italiei, din rațiuni care decurgeau din interesele proprii, s-au abținut să recunoască independența, act politic pe care Turcia îl califica drept ''rebeliune''. În cele din urmă, independența României, ca și independența Serbiei și a Muntenegrului, precum și unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute în Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 mart. 1878) și prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878).
 
Expresie a dorinței și voinței poporului român, proclamarea independenței și lupta pentru impunerea și recunoașterea ei au constituit actul politic și de jertfă al întregii națiuni române, apreciate de toți cei care au participat la acele evenimente, scrie Agerpres.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea 9 mai în istorie - triplă semnificație

09 May 2022 3758

Istoria României în mintea generaţiei viitorului. „Dacă înţelegem ceea ce s-a întâmplat, ştim să «cârmuim» viitorul pe drumul, sperăm noi, cel bun“

08 May 2018 2457

9 mai, o dată cu triplă semnificaţie. Eveniment cultural-educativ la Muzeul de Istorie Constanţa

05 May 2018 3037

Se împlinesc 139 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României

09 May 2017 2336

Proclamarea Independenței de Stat a României celebrată în Constanța (galerie foto)

09 May 2016 3162

Depuneri de coroane la Casa de cultură, în cinstea proclamării Independenţei de Stat a României (galerie foto+video)

09 May 2016 2765