Află când, unde şi de ce Guvernul, asaltat cu noi proteste de stradă

Informația conform căreia Guvernul României ar urma să reglementeze noile redevențe și taxarea profitului companiilor care exploatează resursele minerale printr-o ordonanță de urgență a generat iritarea opiniei publice. Astfel, pentru duminică, 30 noiembrie, de la ora 16.00 a fost anunțat un miting de protest la București.
 
”După cum ştim, statul român se laudă deja cu “performanţa” de a încasa printre cele mai mici redevenţe din lume din extracţia de petrol şi gaze, de până la cinci ori mai mici decat statele din vârful clasamentului”, se arată în evenimentul de mobilizare de pe Facebook.
 
”Actualele cote de redevenţe expiră în luna decembrie 2014. Ca de obicei, Guvernul a dat dovadă de o totală LIPSĂ DE TRANSPARENȚĂ, purtând negocierile cu marile companii pe ascuns, departe de ochii publicului şi evitând orice dezbatere pe această temă. Din informaţiile care s-au scurs, reiese că în luna decembrie va fi aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede aplicarea unei taxe pe profitul obţinut din exploatare, în loc de redevenţe. Este evident ca dacă această ordonanţă ar fi în beneficiul nostru, al românilor, şi nu al companiilor petroliere, atunci ea nu ar fi ţinută într-un MARE SECRET, pentru a fi votată când societatea civilă este cel mai puțin atentă, adică în luna decembrie. Conform Legii Petrolului, bogatiile subsolului aparțin statului român, adică cetățenilor săi, iar înstrăinarea lor sau orice modificare a regimului înstrăinării trebuie să se facă prin dezbatere publică, cu cumpănirea interesului public înaintea interesului companiilor. Cetățenii au dreptul de a fi informați și consultați în legătură cu resursele naturale, unul din atributele suveranității naționale. Și așa, deciziile luate de statul român privind resursele au fost făcute într-o lipsă totală de transparență, interesul public și național fiind prejudiciat masiv. Între timp, societatea civilă s-a trezit și își cere dreptul legitim de a fi informată și consultată în acest subiect extrem de important!”, arată organizatorii în anunţul de mobilizare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.