Alexandru Rafila „Nu putem discuta despre o epidemie de gripă la nivel național în special în București și Constanța”

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, că nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă la nivel național, ci despre manifestări de tip epidemic la nivel local, mai ales în partea de sud a țării, în special în București și Constanța, informează Agerpres.

„Nu putem discuta despre o epidemie de gripă la nivel național, dar putem discuta de manifestări de tip epidemic la nivel local, pentru că circulația virusului gripal este intensă mai ales în partea de sud a țării, mă refer în primul rând la municipiul București și județul Constanța. Marea majoritate a cazurilor sunt grupate aici, însă ceea ce este de semnalat e faptul că numărul total al virozelor respiratorii a înregistrat o creștere foarte mare și nu este atât de important față de săptămâna precedentă, cât mai degrabă în comparație cu săptămâna similară a anului trecut. O creștere de aproape 40% a numărului de viroze respiratorii, ceea ce ne demonstrează că discutăm despre o situație care este preocupantă, pentru că adresabilitatea este mare la spitalele de boli infecțioase, la camerele de gardă. Este mare și la noi la Institutul "Matei Balș" în această perioadă", a explicat Rafila.

El a precizat că deja s-au izolat, în cadru sistemului "santinelă" instituit de Institutul Național de Sănătate Publică, un număr de 230 de cazuri confirmate de gripă, în marea lor majoritate fiind vorba de virus AH3N2, un alt subtip decât cel care a dominat circulația în cursul anului trecut, înregistrându-se deja și șase decese din cauza gripei.

Potrivit microbiologului, grupele la risc sunt în primul rând persoanele cu patologii cronice asociate cu probleme cardiace, boli cronice respiratorii, dar și copiii sau femeile gravide.

„Trebuie remarcat faptul că în acest sezon numărul de doze administrate de vaccin, în cadrul programului Ministerului Sănătății, este sub 500.000, în jur de 470.000 — 480.000 de doze. În această lună încă există recomandare pentru administrarea vaccinului la persoanele cu risc. Numărul este foarte mic comparativ cu o acoperire vaccinală suficientă la aceste grupe la risc. Toate cele șase persoane care au decedat, din diferite grupe de vârstă, nu erau vaccinate împotriva gripei. (...) Vaccinarea este eficientă. Studiile care au fost făcute în diverse țări arată că protecția împotriva gripei este undeva între 70 — 80% și, chiar dacă ea nu este absolută, în orice caz riscul de evoluție către formele complicate este mult mai mic în cazul persoanelor vaccinate. În unele țări este obligatoriu ca personalul medical să se vaccineze împotriva gripei", a susținut președintele SRM.

El a precizat că gripa este o infecție care se răspândește în general pe cale aeriană, prin intermediul mâinilor murdare.

„Mâinile se contaminează ușor și virusul gripal se poate răspândi foarte ușor prin intermediul mâinilor. De aceea este recomandat, ca măsură de prevenție, spălatul mâinilor. Alături de măsuri igienice, cum ar fi utilizarea batistelor de unică folosință, și măsuri generale, cum ar fi evitarea aglomerației, a zonelor unde riscul de îmbolnăvire este mai mare", a arătat Alexandru Rafila.

Conform acestuia, gripa poate să complice afecțiuni preexistente sau poate să producă ulterior complicații infecțioase bacteriene, întrucât infecția gripală este foarte agresivă și de multe ori decompensează apărarea imună a organismului și poate duce la infecții grave — pneumonii, bronhopneumonii și alte manifestări grave cardiace sau cerebrale.

Rafila a precizat însă că există o medicație specifică pentru infecția cu virusul gripal, însă aceasta se poate administra exclusiv la recomandarea medicului specialist.


Sursa foto: romaniatv.net

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Marea scindare a României

22 Mar 2021 2509

Patru focare active cu gripă porcină africană, în județul Constanța. Care este cel mai recent

12 Mar 2021 1326

8 martie 1918 – Primul caz de gripă spaniolă a fost identificat. Pandemia de acum un secol

08 Mar 2021 369

Eforie Sud O lebădă moartă a fost confirmată cu gripă aviară

26 Jan 2021 987

Gripă Porcină Africană, depistată într-o exploatație din Negru Vodă

26 Jan 2021 1970

Lebede moarte, infectate cu gripă aviară, găsite în Portul Constanța. Ce măsuri a luat Direcția Sanitară Veterinară

14 Jan 2021 756

Iată cum poți folosi cojile de mandarine

11 Jan 2021 1610

Ce facem dacă o cunoștință e infectată și noi am vorbit cinci minute cu ea. Situații concrete. Ce recomandă specialiștii

02 Dec 2020 1226

Cazurile de infecții respiratorii, inclusiv gripă clinică, în scădere comparativ cu datele de anul trecut

10 Nov 2020 2511

Poartă mască, arată că îți pasă! Ziua internațională de conștientizare privind gripa

28 Oct 2020 903

Sucul de sfeclă roșie, indicat împotriva simptomelor de gripă și răceală

03 Oct 2020 1921

În luptă cu toamna, un sistem imunitar scăzut, viroze, gripe și COVID-19. Cum să ne pregătim de bătălie

16 Sep 2020 692

Raed Arafat, precizări despre ce se va întâmpla când se va suprapune noul coronavirus cu gripa

28 Aug 2020 765

Editorial Ajutor! Mă sufoc și m-am săturat

27 Aug 2020 2523

Şeful OMS speră că pandemia de coronavirus va dura mai puţin de doi ani

21 Aug 2020 1040