Ambasada Statelor Unite ale Americii de la Bucureşti va fi închisă luni


Ambasada Statelor Unite ale Americii va fi închisă luni, 18 ianuarie, când se sărbătoreşte Martin Luther King Jr. Day. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, toate serviciile ambasadei îşi vor relua activitatea marţi, 19 ianuarie. 

Preşedintele american Ronald Reagan a semnat, la 2 noiembrie 1983, legea ce instituie o sărbătoare federală care să fie celebrată an de an în a treia zi de luni din ianuarie pentru comemorarea lui Martin Luther King (15 ianuarie 1929 - 4 aprilie 1968). Pentru prima dată, Ziua Martin Luther King a fost marcată la 20 ianuarie 1986. 

Pastorul Martin Luther King Jr., laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1964, cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populaţiei de culoare, s-a născut în Atlanta, Georgia, la 15 ianuarie 1929, în familia unui pastor baptist. A absolvit cursurile Colegiului Morehouse în 1948, iar în 1951 - cursurile teologice ale Seminarului Teologic Crozer. Şi-a obţinut doctoratul în 1955, la Universitatea Boston. 

Devenit, în 1954, pastor la Biserica Baptistă din Dexter Avenue, în localitatea Montgomery din statul Alabama, King s-a transformat într-un puternic militant pentru drepturile civile ale afro-americanilor din statele sudiste. În 1955 a organizat cel mai important protest al afro-americanilor, boicotul transportului public din Alabama de către afro-americani, care erau nevoiţi să călătorească în locuri speciale. Militant paşnic împotriva segregării pe criterii rasiale, King şi-a câştigat respectul societăţii americane. Un talentat orator, în discursurile sale King a făcut apel la valorile creştine şi la idealurile americane care i-au animat pe primii colonişti din America de Nord. 

A fondat, în 1957, ''Southern Christian Leadership Conference'' (SCLC), care a devenit una dintre cele mai importante mişcări pentru eliminarea segregării rasiale din Statele Unite. Curtea Supremă de Justiţie, la care King a apelat în numeroase rânduri, a eliminat treptat toate discriminările rasiale din sudul SUA. În 1963, marşul din Washington a influenţat puternic percepţia opiniei publice americane şi internaţionale asupra problemelor din sudul Statelor Unite. 

Martin Luther King Jr. a fost asasinat în Memphis, Tennessee, la 4 aprilie 1968.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Echipamente şi vehicule militare aduse pe mare pentru exerciţiul Saber Guardian

13 Jul 2016 2013